Δεν «έπεισε» η σύνοδος της Τζέντα

Η σύνοδος της Τζέντα ολοκληρώθηκε χωρίς να δώσει έστω και την ελάχιστη λύση. Οι συμμετέχοντες φρόντισαν να παίξουν το «παιχνίδι των κατηγοριών», αναζητώντας τον ένοχο για την έκρηξη του «μαύρου χρυσού».

  • Andrew England & Carola Hoyos (Jeddah)
Δεν «έπεισε» η σύνοδος της Τζέντα
Η απόφαση της Σ. Αραβίας να αυξήσει την παραγωγή της στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν 30 ετών κινδυνεύει να ακυρωθεί, μετά την κάθετη υποχώρηση της αντίστοιχης παραγωγής στη Νιγηρία, καθώς συνεχίζονται οι επιθέσεις στις πετρελαϊκές υποδομές της χώρας.

Αυτή τη στιγμή η Νιγηρία παράγει λιγότερα από 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι 2,5 εκατ. που είναι η δυνατότητά της, με την παραγωγή να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο 25 ετών, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του κλάδου τα οποία συμμετείχαν στην έκτακτη σύνοδο στην Τζέντα.

Στη σύνοδο, στην οποία συμμετείχαν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας κ. Gordon Brown, υπουργοί Ενέργειας από αρκετές χώρες της υφηλίου αλλά και κορυφαία στελέχη της πετρελαϊκής βιομηχανίας, η Σ. Αραβία επιβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει σε παραγωγή 9,7 εκατ. βαρελιών «μαύρου χρυσού» ημερησίως, ήτοι θα υπάρξει αύξηση 200.000 βαρελιών, ενώ πρόσθεσε ότι είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση εάν οι πελάτες της το απαιτήσουν.

Όμως η παραπάνω απόφαση αναμένεται ότι θα γίνει δεκτή με απογοήτευση από τις αγορές, καθώς δεν είναι τίποτε περισσότερο από αυτό που όλοι ανέμεναν από την κορυφαία χώρα παραγωγής πετρελαίου.

Το βασίλειο επανέλαβε την πρόθεσή του να επεκτείνει την παραγωγή του κατά 2,5 εκατ. βαρέλια, στα 12,5 εκατ. που αναμένει ότι θα επιτύχει έπειτα από ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επενδύσεων.

Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, κ. Ali Naimi, επισήμανε στην ομιλία του ότι «με αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσουμε την επιπλέον παραγωγική μας ικανότητα, κάτι που είναι προς όφελος της σταθερότητας στην παγκόσμια αγορά».

Όμως δαπάνησε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στην «εκτόξευση» κατηγοριών ενάντια στους κερδοσκόπους, στους υψηλούς φόρους καυσίμων, στα προβλήματα των διυλιστηρίων. Μάλιστα υποστήριξε ότι είναι «μία σειρά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από τους υπόλοιπους παράγοντες της αγοράς και όχι από τις χώρες παραγωγής».

Η επιπλέον παραγωγή της Σ. Αραβίας -ποσότητες πετρελαίου τις οποίες η χώρα διατηρεί αποθηκευμένες και προορίζονται για χρήση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης- υπολογίζεται ότι φτάνει στο 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Καθώς η χώρα φροντίζει να «ρίξει» περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά, οι αποθηκευμένες ποσότητες μειώνονται. Ο φόβος ότι η επιπλέον παραγωγή της Σ. Αραβίας πιθανώς να μην είναι αρκετή αποτέλεσε έναν από τους παράγοντες που οδήγησαν τον «μαύρο χρυσό» στα 139,89 δολάρια την περασμένη εβδομάδα.

Οι παραπάνω φόβοι «τρέφονται», μεταξύ άλλων, και από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις ανταρτών στις πετρελαϊκές υποδομές της Νιγηρίας. Έπειτα από πολλά χρόνια στην κορυφή, ως η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στην Αφρική, η Νιγηρία πρόσφατα «έπεσε» στη δεύτερη θέση, πίσω από την Αγκόλα, εξαιτίας επιθέσεων όπως αυτές που δέχτηκαν εγκαταστάσεις των Royal Dutch Shell και Chevron και ανάγκασαν τις εταιρίες να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 345.000 βαρέλια ημερησίως.

Παραγωγοί και καταναλωτές προσήλθαν στη σύνοδο διαφωνώντας για τους πραγματικούς λόγους της «έκρηξης» πετρελαίου, με τις χώρες του OPEC να υποστηρίζουν ότι οι αγορές δεν έχουν πρόβλημα τροφοδότησης και να κατηγορούν τους κερδοσκόπους αλλά και τη μειωμένη παραγωγή των διυλιστηρίων.

Οι καταναλωτές, με κορυφαίες τις ΗΠΑ, υποστηρίζουν ότι η κερδοσκοπία δεν αποτελεί τον κύριο παράγοντα για το ράλι πετρελαίου, υποστηρίζοντας ότι η χαμηλή τροφοδότηση των αγορών αλλά και οι φόβοι για τα επίπεδα της παραγωγής στο μέλλον αποτελούν τις βασικές αιτίες γι’ αυτήν την πορεία.

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός επισήμανε στην ομιλία του ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να βοηθήσει τη Νιγηρία να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχει με τις επιθέσεις.

Ζήτησε, όμως, να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας των αγορών, αύξηση παραγωγής, ενίσχυση της παραγωγής εναλλακτικών μορφών ενέργειας, όπως η πυρηνική, και μεγαλύτερη ευχέρεια στους παραγωγούς πετρελαίου να επενδύσουν και στις εναλλακτικές μορφές.

Μάλιστα ο Βρετανός πρωθυπουργός προσκάλεσε τους παρευρισκομένους σε μία νέα ανάλογη σύνοδο στο Λονδίνο τον Οκτώβριο.

Ο κ. Jeroen van der Veer, επικεφαλής της Royal Dutch Shell, τόνισε ότι δεν υπάρχει «μαγικό ραβδί» για την επίλυση του προβλήματος της συνεχούς αύξησης των τιμών πετρελαίου. «Εάν, όμως, θέλεις να πράξεις κάτι, πρέπει να το κάνεις τώρα. Το να παίζουμε το παιχνίδι των κατηγοριών δεν οδηγεί πουθενά».
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο