Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχύεται το πολιτικό ρίσκο στην Τουρκία

"Η πολιτική σταθερότητα στην Τουρκία δεν αναμένεται να επιστρέψει μεσοπρόθεσμα", σχολιάζουν κορυφαίοι αναλυτές. Σε πωλήσεις από εγχώριους επενδυτές αποδίδεται το χθεσινό ξεπούλημα.

  • Vincent Boland (Άγκυρα)
Ενισχύεται το πολιτικό ρίσκο στην Τουρκία
Η ύπαρξη δύο απόστρατων στρατηγών, μεταξύ των 24 ατόμων που συνελήφθησαν στην Τουρκία, με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν πραξικόπημα ενάντια στην κυβέρνηση της χώρας, ενισχύει την ένταση η οποία απειλεί να παραλύσει την πολιτική ζωή στην Άγκυρα και να υπονομεύσει την οικονομία και την αγορά.

Οι συλλήψεις (την 1η Ιουλίου) κατέφθασαν λίγες ώρες πριν ο γενικός εισαγγελέας της χώρας ξεκινήσει την κατάθεσή του στο Συνταγματικό Δικαστήριο ενάντια στο κυβερνών κόμμα Justice and Development (AKP), το οποίο διατηρεί "στενές σχέσεις" με το πολιτικό Ισλάμ και σύμφωνα με τις κατηγορίες θα πρέπει να τεθεί εκτός νόμου, καθώς στόχος του είναι η προώθηση του νόμου της σαρίας.

Τόσο η δίωξη του AKP όσο και οι συλλήψεις "στοιχειώνουν" τους επενδυτές. Το τουρκικό χρηματιστήριο σημείωσε την 1η Ιουλίου πτώση 5,4%, αφού οι εγχώριοι επενδυτές συνέχισαν τις ρευστοποιήσεις, ενώ οι ξένοι -στους οποίους ανήκει το 70% του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης- προτίμησαν να διατηρήσουν στάση αναμονής.

Παράλληλα, καταγράφηκε και υποχώρηση της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ, με αρκετούς αναλυτές να υποστηρίζουν ότι το νόμισμα είναι υπερτιμημένο έως και 25%.

Σαφώς για το sell-off αφορμή έδωσαν και οι αδύναμες ευρωπαϊκές αγορές, αλλά η συνεχιζόμενη κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων του κοσμικού κράτους είναι αυτή που υπονομεύει τις προοπτικές των επενδύσεων στην Τουρκία.

Όπως σημειώνουν αρκετοί αναλυτές, οι επενδυτές αρνούνται να αυξήσουν την έκθεσή τους στην τουρκική αγορά, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν και άλλα προβλήματα όπως την πιστωτική κρίση και την έκρηξη των αποτιμήσεων πετρελαίου.

Ο κ. Gulden Atabay, επικεφαλής οικονομολόγος της Ekspres Invest στην Κωνσταντινούπολη, υποστηρίζει ότι τα πολιτικά προβλήματα και το ενδεχόμενο το AKP να τεθεί εκτός νόμου έχουν ήδη προεξοφληθεί από την τουρκική αγορά. Όμως, οι μακροπρόθεσμες ανησυχίες βαρύνουν αρνητικά στην επενδυτική εμπιστοσύνη.

πολιτική σταθερότητα στην Τουρκία τελείωσε", υποστηρίζει και προσθέτει ότι "δεν πρόκειται να επιστρέψει τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα".
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v