Κρίσιμο τεστ για την ελληνική οικονομία

Ένα ιδιαίτερα κρίσιμο τεστ αξιοπιστίας αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία στην αυριανή δημοπρασία ομολόγων, καθώς όλα δείχνουν πως το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ενισχυθεί και τα φορολογικά έσοδα θα υποχωρήσουν.

  • Kerin Hope (Αθήνα)
Κρίσιμο τεστ για την ελληνική οικονομία
Η ελληνική κυβέρνηση αυτήν την εβδομάδα αντιμετωπίζει ένα κρίσιμο τεστ στην προσπάθειά της να αποτρέψει την κάθετη υποχώρηση της ανάπτυξης, καθώς πραγματοποιεί δημοπρασία ομολόγων, με στόχο τη χρηματοδότηση του ήδη υψηλού δημοσιονομικού χρέους.

Την Παρασκευή η Standard & Poor's απείλησε να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από το "Α" που βρίσκεται σήμερα, που είναι η χαμηλότερη στην ευρωζώνη.

Το κόστος χρηματοδότησης του δημοσίου χρέους -το οποίο φτάνει στο 94% του ΑΕΠ, δηλαδή είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη- αναμένεται να φτάσει στο ρεκόρ του 4,6% επί του ΑΕΠ, βάσει των προβλέψεων του προϋπολογισμού.

Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα δεν αναμένεται να βρεθεί σε ύφεση φέτος. Όμως, η ανάπτυξη της οικονομίας θα φτάσει μόλις στο 2%, έπειτα από μία δεκαετία μέσης ανάπτυξης στο 4%.

Τουρισμός και ναυτιλία, οι πυλώνες στήριξης της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται να υποχωρήσουν. Οι αφίξεις τουριστών προβλέπεται ότι θα παρουσιάσουν κάμψη 5% έως 10% φέτος, κυρίως λόγω κάθετης πτώσης των αφίξεων από τις ΗΠΑ.

Η ναυτιλία έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα από τη διεθνή ύφεση, με τους ναύλους για μεταφορά ξηρού φορτίου να έχουν υποχωρήσει 70% στα τέλη του περασμένου έτους.

Ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου, ο νέος υπουργός Οικονομικών, αντιμετωπίζει μία δύσκολη πρόκληση την πρώτη εβδομάδα που ανέλαβε το υπουργείο, καθώς θα πρέπει να αυξήσει τα έσοδα και να μειώσει τις δαπάνες. Πρώην υφυπουργός Οικονομικών, αντικατέστησε τον κ. Γιώργο Αλογοσκούφη, ο οποίος θεωρήθηκε υπεύθυνος για την αδύναμη πορεία της ελληνικής οικονομίας, στον ανασχηματισμό που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Τα spreads στα 10ετή ελληνικά ομόλογα, σε σύγκριση με το γερμανικό Bund, διευρύνθηκαν στις 230 μονάδες βάσης, μετά την προειδοποίηση της Standard & Poor's, φτάνοντας στα επίπεδα που είχαν αγγίξει τον Δεκέμβριο, κατά τη διάρκεια των ταραχών στην Αθήνα.

Η ΟΔΔΗΧ ευελπιστεί στην αυριανή δημοπρασία να προσελκύσει το ενδιαφέρον των αγοραστών προσφέροντας ομόλογα 12μηνης ωρίμανσης με υψηλό κουπόνι και όχι προσφέροντας τα "παραδοσιακά" χρεόγραφα μέσης και μακροχρόνιας ωρίμανσης.

Το έλλειμμα προϋπολογισμού για το 2008 προβλέπεται ότι έχει ξεπεράσει το 3,5% του ΑΕΠ -δηλαδή υψηλότερα από τους "κανόνες" της ευρωζώνης-, ενώ στόχος ήταν να διαμορφωθεί στο 2,7% του ΑΕΠ. Όμως στο β΄ εξάμηνο υπήρξε κατάρρευση των φορολογικών εσόδων.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο στόχος αύξησης κατά 10% των εσόδων, δηλαδή στο 2% του ΑΕΠ, είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. "Η δημοσιονομική κατάσταση θα βρεθεί σε δυσχέρεια. Σε περιόδους κρίσης η φοροδιαφυγή μοιάζει με εργαλείο επιβίωσης", σημειώνει ο κ. Μιχαήλ Μασουράκης, οικονομολόγος της Alpha Bank.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο