Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θα κρατήσει αυτό το ράλι;

Τα έχουμε ξαναδεί… Οι αγορές υποδέχτηκαν τις κυβερνητικές προσπάθειες διάσωσης με μεγάλα ράλι τιμών αρκετές φορές τους τελευταίους 18 μήνες. Αυτή η φορά θα είναι, άραγε, διαφορετική; διερωτάται ο John Authers.

  • John Authers
Θα κρατήσει αυτό το ράλι;
Τα έχουμε ξαναδεί… Οι αγορές υποδέχτηκαν τις κυβερνητικές προσπάθειες διάσωσης με μεγάλα ράλι τιμών σε αρκετές περιπτώσεις τους τελευταίους 18 μήνες. Θα είναι αυτή η φορά διαφορετική, άραγε;

Το νέο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ να δημιουργήσει μια αγορά για τα τοξικά ενεργητικά στους ισολογισμούς των αμερικανικών τραπεζών τουλάχιστον παρέχει αρκετά συγκεκριμένα μέτρα.

Η απάντηση των αγορών στην ανάγνωσή τους ήταν θετική. Ο δείκτης SP 500 Financials κέρδισε 9,5% εμφανίζοντας το πιο πειστικό ράλι μετά την πτώση της Lehman Brothers πέρυσι.

Οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται υψηλότερα από τον κυλιόμενο μέσο όρο 50 ημερών, ένα «βαρόμετρο» για τη βραχυπρόθεσμη τάση, για πρώτη φορά μετά τη Lehman. Κι άλλοι δείκτες υποδεικνύουν ότι οι ριψοκίνδυνες διαθέσεις επιστρέφουν.

Θα είναι όμως αυτό το πακέτο πιο αποδοτικό από τα προηγούμενα; Όπως το αρχικό πρόγραμμα troubled asset relief programme - TARP, που ενέπνευσε θεαματικό ράλι τον Σεπτέμβριο, υποθέτει ότι το πρόβλημα είναι πρόβλημα ρευστότητας. Σκοπεύει να βάλει μια τιμή στα χρεόγραφα που δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Αλλά, εάν το πρόβλημα είναι πρόβλημα βιωσιμότητας -ότι οι τρέχουσες τιμές γι' αυτά τα χρεόγραφα είναι ακριβείς- τότε τα κέρδη ίσως να μην είναι βιώσιμα.

Επιπλέον, υπάρχει καχυποψία για τους πολιτικούς. Το ξεπούλημα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας έσβησε όλα τα κέρδη που είχαν αποκομίσει οι τράπεζες μετά τη θεαματική είδηση ότι η Federal Reserve θα αγοράσει μακροχρόνια κρατικά ομόλογα 300 δισ. δολ.

Αντί αυτού, οι επενδυτές αντέδρασαν στην απόφαση της Βουλής να φορολογήσει τα μπόνους των εργαζομένων στις τράπεζες που λαμβάνουν κεφάλαια από το TARP. Αυτό προκάλεσε δυσμενείς προβλέψεις ότι θα παρακωλυθούν μελλοντικές προσπάθειες διάσωσης. Οι τραπεζικές μετοχές των ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν χειρότερη εμφάνιση από τις ευρωπαϊκές και τις ασιατικές τραπεζικές μετοχές έπειτα από εκείνη την ψήφο.

Τα συναισθήματα είναι πλούσια από όλες τις απόψεις. Η Wall Street αγωνίζεται μέσα σε αντίξοες συνθήκες και το Κογκρέσο ανταποκρίνεται στη λαϊκή οργή. Αλλά η εμπιστοσύνη είναι ευάλωτη και οι επιφυλάξεις που εξέφρασε δημόσια ο Πρόεδρος Obama για τη φορολόγηση των μπόνους το σαββατοκύριακο ίσως βοήθησαν την αγορά όσο και οι ειδήσεις από το υπουργείο Οικονομικών.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v