Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η διττή εικόνα του Περσικού Κόλπου

Διττή είναι η εικόνα που εμφανίζουν οι οικονομίες των εμιράτων του Περσικού Κόλπου. Όσα διαθέτουν πετρέλαιο, όπως το Abu Dhabi, δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν. Άλλα, όμως, όπως το Dubai βιώνουν ακόμη τις συνέπειες της κρίσης.

  • Lex
Η διττή εικόνα του Περσικού Κόλπου
Η περιοχή του Περσικού Κόλπου δεν αναμένεται να επιστρέψει σε θετική ανάπτυξη πριν από το 2010, όμως υπάρχουν και καλές ειδήσεις, οι οποίες προέρχονται από το πλούσιο σε πετρέλαιο Abu Dhabi.

Η πραγματοποίηση του πρώτου Formula One Grant Prix τον επόμενο μήνα στο Abu Dhabi περιλαμβάνει αρκετές συναντήσεις σε… κόκκινο χαλί αλλά και μία συναυλία από τη διάσημη Beyonce.

Η αντίθεση με το Dubai δεν μπορούσε ποτέ να είναι πιο ξεκάθαρη. Το Abu Dhabi αποδεικνύει ότι διοργανώνει εξαιρετικά πάρτι, την ίδια στιγμή που το Dubai -το οποίο δεν διαθέτει πετρέλαιο- προσπαθεί να στρώσει τα οικονομικά του.

Η επιτυχία ή όχι της έκδοσης ομολόγων συνολικού ύψους 10 δισ. δολαρίων από το Dubai θα αποδείξει εάν το εμιράτο μπορεί να τα καταφέρει. Επίσημα στοιχεία για την οικονομία του δεν υπάρχουν, αλλά σύμφωνα με τη Standard & Poor’s η κατάρρευση του κατασκευαστικού μπουμ στην περιοχή μετά τη διετία 2003 - 2004 έχει αφήσει τις κρατικές εταιρίες του Dubai με χρέη, τα οποία κυμαίνονται από 80 έως 90 δισ. δολάρια. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι το 70% αυτών των χρεών -περίπου 50 δισ. δολαρίων- θα πρέπει να αποπληρωθεί εντός των επόμενων τριών ετών.

Οι υγιείς εταιρίες, όπως η DP World, δεν θα έχουν πρόβλημα να καλύψουν τα χρέη μέσω των δικών τους ταμειακών ροών. Κάποια άλλα χρέη θα επαναχρηματοδοτηθούν.

Σαφώς, η έκδοση των 10 δισ. δολαρίων θα καλυφθεί. Κανείς δεν το αμφισβητεί. Άλλωστε υπάρχει και το Abu Dhabi, το οποίο δεν επιθυμεί να δει κάποιον από τους γείτονές του να καταρρέει. Το ερώτημα είναι κατά πόσον οι πλούσιοι ξένοι επενδυτές που βοήθησαν στην κατασκευαστική "έκρηξη" του Dubai θα θελήσουν να εμφανιστούν και να συμμετάσχουν.

Οι φόβοι για την πιστωτική αξιοπιστία του εμιράτου έχουν χαλαρώσει, γεγονός το οποίο καθίσταται φανερό στα spreads των ομολόγων. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το Dubai θα προσελκύσει "παλιούς φίλους". Όσο για το Abu Dhabi, προχώρησε σε δημοπρασία ομολόγων αξίας 13 δισ. δολαρίων στα μέσα του 2009, χωρίς να κάνει και πολλή φασαρία. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι διαθέτει το 8% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου και ως εκ τούτου οι επενδυτές δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v