Η ΕΚΤ κοντά στην πόρτα της στρατηγικής εξόδου

Ο  J-Cl. Trichet άφησε ένα αρκετά "βαρύ" υπονοούμενο ότι η προσφορά απεριόριστης 12μηνης ρευστότητας προς τις τράπεζες του επόμενου μήνα θα είναι και η τελευταία, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στη στρατηγική εξόδου.

Η ΕΚΤ κοντά στην πόρτα της στρατηγικής εξόδου
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζεται μαλακά-μαλακά για την εφαρμογή της στρατηγικής εξόδου.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης, κ. Jean-Claude Trichet, άφησε χθες ένα αρκετά "βαρύ" υπονοούμενο ότι η προσφορά απεριόριστης ρευστότητας για έναν χρόνο προς τις τράπεζες, που θα γίνει τον επόμενο μήνα, θα είναι και η τελευταία.

Αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί είναι κατά πόσον η ΕΚΤ θα επιβάλει επίσης κάποιο spread στην επιχείρηση του Δεκεμβρίου. Ο κ. Trichet δεν έδωσε καμία ένδειξη όσον αφορά σε αυτό το ζήτημα.

Κατά τα λοιπά, σχετικά με την κρίσιμη ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη της ευρωζώνης, ο επικεφαλής της ΕΚΤ κλιμάκωσε τις προειδοποιήσεις του εναντίον της δημοσιονομικής ανευθυνότητας των κυβερνήσεων και επίσης προειδοποίησε κατά των πρώιμων φορολογικών περικοπών.

Οι μηχανισμοί προσφοράς ετήσιας ρευστότητας εντάσσονται στη στρατηγική η οποία κυριάρχησε στις προσπάθειες της ΕΚΤ να αποκαταστήσουν την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και να δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη. Τον Ιούνιο, για παράδειγμα, η ΕΚΤ διοχέτευσε 442 δισ. ευρώ σε 12μηνη ρευστότητα στο σύστημα της ευρωζώνης. Ήταν ο μεγαλύτερος όγκος κεφαλαίων που προσφέρθηκε ποτέ με μία κίνηση.

Τώρα πια η ΕΚΤ πιστεύει ότι, αν και η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει υποτονική και οι πληθωριστικές πιέσεις περιορισμένες, οι αγορές έχουν επιστρέψει σε πιο ομαλές συνθήκες. Φοβάται επίσης πως οι τράπεζες ίσως έχουν εξαρτηθεί υπερβολικά από τα έκτακτα μέτρα ρευστότητας.

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ της ευρωζώνης την επόμενη εβδομάδα προβλέπεται να δείξουν ότι οι "16" επέστρεψαν σε ανάπτυξη κατά το γ΄ τρίμηνο, λήγοντας τη χειρότερη ύφεση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για την ηπειρωτική Ευρώπη.

Ωστόσο, η ανάπτυξη αναμένεται ευρύτατα να παραμείνει υποτονική με αυξημένη ανεργία και το ισχυρό ευρώ λειτουργεί ως τροχοπέδη στην οικονομική δραστηριότητα.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο