Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Νέος συντελεστής τραπεζικής "υγείας"

Μελέτη της S&P εγείρει αμφιβολίες για την οικονομική ισχύ κάποιων από τις μεγαλύτερες τράπεζες. Καθιερώνει νέο συντελεστή επάρκειας, εν όψει της επόμενης Βασιλείας που θα ζητά μεγαλύτερη συγκέντρωση κεφαλαίων.

  • Patrick Jenkins (Λονδίνο)
S&P: Νέος συντελεστής τραπεζικής υγείας
Μελέτη της Standard & Poor’s, ενός από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, εγείρει αμφιβολίες για την οικονομική ισχύ κάποιων μεγάλων τραπεζών, εν όψει νέων κανόνων που θα ζητούν συγκέντρωση περισσότερων κεφαλαίων.

Η ανάλυση της S&P δείχνει ότι η HSBC είναι από τις τράπεζες με τα "καλύτερα" κεφάλαια στον κόσμο, ενώ η ελβετική UBS, η Citigroup στις ΗΠΑ και πολλές από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ιαπωνίας περιλαμβάνονται στις ασθενέστερες.

Η αξιολόγηση των 45 κορυφαίων τραπεζών του πλανήτη θα ταράξει τους επενδυτές, καταδεικνύοντας για άλλη μία φορά τις ελλείψεις κεφαλαίων που θα πρέπει να αποκαταστήσουν οι τράπεζες στα επόμενα χρόνια.

Ενώ κάποιες θα μπορέσουν να βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους ποιότητα μέσω της συγκράτησης των κερδών, οι αναλυτές περιμένουν σειρά εκδόσεις μετοχών από τους ασθενέστερους ομίλους, καθώς θα προσπαθούν να συγκεντρώσουν δεκάδες δισ. δολάρια.

Οι συντελεστές "risk-adjusted capital - RAC" (προσαρμοσμένο στον κίνδυνο κεφάλαιο), βαρόμετρο της ισχύος των ισολογισμών, προδιαγράφουν το νέο καθεστώς συντελεστών κεφαλαιακής επάρκειας που αναμένεται να διαμορφώσει η επιτροπή της Βασιλείας για την τραπεζική εποπτεία στις αρχές του επόμενου έτους.

Στην έρευνα η Standard & Poor’s δίνει στην HSBC συντελεστή 9,2% έναντι μετά βίας 2% για τη UBS, τη Citigroup, τη Mizuho κ.ά.

Η εκτίμηση, η οποία υπολόγισε την ισχύ των τραπεζών στα τέλη Ιουνίου δίνει μια διαφορετική εικόνα από εκείνη που υφίσταται με βάση τους ισχύοντες κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας της Βασιλείας ΙΙ. Με βάση τους ισχύοντες κανόνες, η UBS είχε συντελεστή "tier one" -το στάνταρ μέτρο κεφαλαιακής ισχύος- άνω του 13% έναντι 10% της HSBC.

Στον συντελεστή RAC καθρεφτίζεται η μόχλευση μιας τράπεζας -οι όγκοι ενεργητικών ως ποσοστό επί του μετοχικού κεφαλαίου- και παράγοντες που αφορούν τα πιο ριψοκίνδυνα ενεργητικά.

Μόνο εννέα από τις 45 τράπεζες που μελετήθηκαν είχαν συντελεστή άνω του 8%, που είναι το ελάχιστο επίπεδο κάλυψης προβλεπόμενων επιπέδων δυσκολίας.

Στον συντελεστή της S&P δεν περιλαμβάνονται εθνικές ιδιομορφίες, όπως η ρυθμιστική έγκριση για υψηλά επίπεδα υβριδικού χρέους στη σύσταση του τραπεζικού κεφαλαίου, πιέζοντας χαμηλότερα τους συντελεστές των ιαπωνικών, γερμανικών και ελβετικών τραπεζών.
 
Η S&P σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τον συντελεστή RAC ως στοιχείο μελλοντικής ανάλυσης. Οι ρυθμίσεις της Βασιλείας ΙΙ είναι υπό αναθεώρηση και αναμένεται να προχωρήσουν πέρα από τους τρέχοντες ορισμούς για το "core tier one", που υπολογίζει την ισχύ του μετοχικού κεφαλαίου, και το "tier one", το οποίο κατατάσσει κεφαλαιακά εργαλεία όπως το υβριδικό χρέος. Οι σταθμίσεις επικινδυνότητας επίσης θα αυξηθούν.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v