Νέες απαιτήσεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Η Basel Committee on Banking Supervision αναμένεται να επιβάλει νέους περιορισμούς στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι περισσότερες εξ αυτών έχουν τη δυνατότητα να προσαρμοστούν χωρίς προβλήματα. Σκληρό πλήγμα για UBS.

  • Brooke Masters & Megan Murphy (Λονδίνο)
Νέες απαιτήσεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες πιθανώς να πιεστούν να περιορίσουν τους ισολογισμούς τους ή να χρησιμοποιήσουν μεγάλο μέρος των κερδών τους, προκειμένου να στηρίξουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, βάσει νέας έρευνας με δεδομένη την επιβολή όρων στο ύψος του τραπεζικού δανεισμού.

Με δεδομένο ότι η Basel Committee on Banking Supervision συνεδριάζει αυτήν την εβδομάδα σχετικά με τα "leverage ratio" των τραπεζών, αναλυτές της CA Cheuvreux εξέτασαν ποιες θα είναι οι συνέπειες εάν η Επιτροπή αποφασίσει ότι ο συνολικός ισολογισμός μιας τράπεζας δεν θα πρέπει να είναι το πολύ 25 φορές υψηλότερος από το μετοχικό της κεφάλαιο και άλλα "μέτρα" κεφαλαιακής επάρκειας Tier.

Οι αναλυτές κατέληξαν ότι βάσει του παραπάνω σεναρίου η τράπεζα που θα δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα θα είναι η ελβετική UBS, καθώς θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει το 82% των κερδών της έως το 2011 προκειμένου να στηρίξει την κεφαλαιακή της επάρκεια ή θα αναγκαστεί να μειώσει τον ισολογισμό της σχεδόν κατά 25%.

Η Credit Suisse και η Deutsche Bank θα πρέπει ή να χρησιμοποιήσουν κατά τον ίδιο τρόπο τα κέρδη τους ή να προχωρήσουν σε πωλήσεις ενεργητικού. Η Natixis και η Deutsche Postbank θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα να καλύψουν τα νέα κριτήρια, ακόμη και εάν χρησιμοποιήσουν το σύνολο των κερδών τους, ενώ στην ίδια θέση βρίσκεται και η Dexia, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να μειώσει τον ισολογισμό της.

Αντίθετα, οι μεγάλες ιταλικές και ισπανικές τράπεζες αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα. Επίσης, οι αμερικανικές τράπεζες μάλλον δεν θα δυσκολευτούν να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες, καθώς ήδη βρίσκονται σε διαδικασία επόπτευσης της μόχλευσής τους. Οι βρετανικές δεν συμπεριλήφθηκαν στην αξιολόγηση της Cheuvreux.

"Οι Αρχές θα χαλιναγωγήσουν την κερδοφορία των τραπεζών και όπως φαίνεται οι μεγάλες τράπεζες, οι εθνικοί πρωταθλητές, θα εξέλθουν από την όλη διαδικασία σε ακόμη καλύτερη κατάσταση", υποστηρίζει ο κ. Joachim Muller, ένας εκ των αναλυτών που πραγματοποίησαν την έρευνα. Πρόσθεσε, πάντως, ότι κάποιες τράπεζες προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις νέες απαιτήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν σε πώληση παγίων.

Πάντως, insiders των τραπεζών τονίζουν ότι τα συγκεκριμένα μέτρα δεν μπορούν να εφαρμοστούν "συλλήβδην" για όλα τα πιστωτικά ιδρύματα και θα διαφέρουν ανάλογα και με το ποιοι λογιστικοί κανόνες έχουν εφαρμοστεί. Ως εκ τούτου, η σύγκριση δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση.

Παρ' όλα αυτά, οι αρμόδιοι τονίζουν ότι έως το 2010 δεν πρόκειται να υπάρξουν σαφή όρια για το "leverage ratio" των τραπεζών. Επιπρόσθετα, η Basel Committee θα φροντίσει οι νέοι κανόνες να μην αποτελέσουν τροχοπέδη για την ανάπτυξη των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Βάσει, δε, των υπολογισμών, οι αναλυτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν θα δυσκολευτούν να επιτύχουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 στο 8%.

Οι αναλυτές που εξέτασαν τις περιπτώσεις 34 πιστωτικών ιδρυμάτων κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η εφαρμογή των νέων κανόνων θα οδηγήσει σε "έλλειμμα" 28 δισ. ευρώ τον κλάδο, ενώ θα μειώσει το ROE στο 11,3% από 13,6% που είναι σήμερα.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο