Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μήπως είναι ώρα η ΕΚΤ να τυπώσει χρήμα;

Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει κίνδυνο πλήρους αποσύνθεσης. Ιδιωτικά κεφάλαια είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν, ενώ τα κράτη έχουν τα δικά τους προβλήματα. Οι συνθήκες επιβάλλουν πιο δραστικές κινήσεις.

  • LEX
Μήπως είναι ώρα η ΕΚΤ να τυπώσει χρήμα;
Πώς θα αποφύγουμε την πορεία προς την καταδίκη; Η ευρωζώνη εύκολα μπορεί να βυθιστεί σε έναν φαύλο κύκλο χρεοκοπίας κρατικού και τραπεζικού χρέους. Η κ. Christine Lagarde του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχει μία λύση: περισσότερα κεφάλαια. Υπάρχει μία καλύτερη λύση.

Ο φαύλος κύκλος θα μπορούσε να ξεκινήσει εάν οι ανησυχίες για τα κρατικά χρέη αυξηθούν σε τέτοιο επίπεδο ώστε να ανακοπεί η χρηματοδότηση των τραπεζών (τα κεφάλαια που χρειάζονται για να συνεχίσουν τις λειτουργίες τους).

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται 80 δισ. ευρώ πριν από τα τέλη του έτους. Ποσό που δεν αντιστοιχεί ούτε στο 1% του κρατικού χρέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενδεχόμενη αποτυχία στη συγκέντρωση αυτών των κεφαλαίων, όμως, θα μπορούσε να πυροδοτήσει αλυσιδωτές καταρρεύσεις τραπεζών - εάν ούτε οι εθνικές κυβερνήσεις ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αποφασίσουν να αντικαταστήσουν τους φοβισμένους επενδυτές.

Η κ. Lagarde όταν ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα «επείγουσα αναδιάρθρωση κεφαλαίων» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έδωσε περισσότερες εξηγήσεις. Πιθανότατα εκτιμά ότι οι επενδυτές θα χρηματοδοτήσουν εκείνες τις τράπεζες που έχουν αρκετά ίδια κεφάλαια για να επιβιώσουν από τις απομειώσεις στα ελληνικά, τα πορτογαλικά και τα ιταλικά ομόλογα.

Επί της αρχής έχει δίκιο. Είναι, όμως, σχεδόν αδιανόητο ότι οι τράπεζες θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν με βιασύνη τα κεφάλαια που χρειάζονται για να καθησυχαστούν οι επενδυτές. Από την άλλη πλευρά, εάν παρέμβουν οι κυβερνήσεις, τότε θα επιδεινωθούν περαιτέρω οι ανησυχίες για το κρατικό χρέος.

Οι κεντρικές τράπεζες, ωστόσο, μπορούν ανά πάσα στιγμή να εκτυπώσουν όσο χρήμα χρειάζεται για να στηρίξουν τις τράπεζες
. Αυτή η πολιτική, βεβαίως, απαιτεί πολιτική στήριξη και αποφασιστικότητα στη νομισματική πολιτική. Παράγοντες που δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή.

Η ΕΚΤ, όμως, θα μπορούσε να δημιουργήσει αυτό που η Morgan Stanley αποκαλεί προσωρινό πρόγραμμα εγγυήσεων τραπεζικής ρευστότητας, να εγγυηθεί δηλαδή ότι θα καλύψει το κενό χρηματοδότησης. Με ένα τέτοιο πρόγραμμα ενδεχομένως να μη χρειαστεί να τυπωθεί νέο χρήμα, εάν οι επενδυτές καθησυχαστούν απλώς και μόνο από την ύπαρξή του και οι κυβερνήσεις, που τώρα βρίσκονται υπό απειλή, μπορέσουν να κινηθούν στην εξισορρόπηση της δημοσιονομικής τους θέσης ή σε μία προσυμφωνημένη χρεοκοπία.

Το να τυπώνεις χρήμα είναι επικίνδυνο. Μπορεί να δημιουργήσει πληθωρισμό και να στρεβλώσει τις αγορές. Όταν όμως η εναλλακτική είναι η αποσύνθεση του τραπεζικού συστήματος, τότε η νομισματική σύνεση ίσως να είναι ακόμη πιο επικίνδυνη.

© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v