Νταβός: Ναδίρ κυβερνητικής αξιοπιστίας

Η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση έχει μειωθεί κάθετα σε όλο τον πλανήτη την τελευταία χρονιά, δίνοντας στις εταιρίες μια σπάνια ευκαιρία να πρωτοστατήσουν στην διεθνή ατζέντα, σύμφωνα με έρευνα του WEF.

  • Andrew Edgecliffe-Johnson (Νέα Υόρκη)
Νταβός: Ναδίρ κυβερνητικής αξιοπιστίας
Η εμπιστοσύνη των πολιτών στις κυβερνήσεις έχει μειωθεί κάθετα σε όλο τον πλανήτη την τελευταία χρονιά, δίνοντας στις εταιρίες μια σπάνια ευκαιρία να πρωτοστατήσουν στην διεθνή ατζέντα, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο World Economic Forum του Νταβός.

Η έρευνα του Edelman Trust Barometer διεξήχθη μεταξύ 5.600 εύπορων, μορφωμένων και καλά ενημερωμένων ανθρώπων από 25 χώρες. Εξ αυτών, το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή τους διαμορφώθηκε στο 43% (από 52% στην προηγούμενη έρευνα) και σε ορισμένες χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ρωσία και η Ισπανία διολίσθησε κάτω από το 30%.

Η κάθετη πτώση στο στάτους των πολιτικών προσώπων από την Γαλλία μέχρι την Βραζιλία είναι πρωτοφανές στην 12ετή περίοδο κατά την οποία διεξάγει η συμβουλευτική Edelman την έρευνα.

Προκύπτει επίσης ότι οι πολιτικοί απολαμβάνουν λιγότερη εμπιστοσύνη από όση οι επιχειρήσεις, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις ή τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ ο αριθμός των χωρών όπου η πλειοψηφία του «πληροφορημένου κοινού» δηλώνουν ότι είναι καχύποπτοι έναντι και των τεσσάρων θεσμών, σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο, από 6 σε 11.

Οι αιτίες της επιδείνωσης της πίστης έναντι των κυβερνήσεων ποικίλει, από την κρίση χρεών στην ευρωζώνη μέχρι τα σκάνδαλα διαφθοράς στην Βραζιλία και τους χειρισμούς των επιπτώσεων του σεισμού στην Ιαπωνία.

Κατά τον πρόεδρο της συμβουλευτικής κ. Richard Edelman, η νέα άποψη των πολιτών ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι οι λιγότερο αξιόπιστοι εκπρόσωποι των πολιτών, προσφέρει στις εταιρίες «άδεια να καθοδηγούν».

Ωστόσο ο κ. Dominic Barton της συμβουλευτικής McKinsey σημειώνει επίσης ότι και οι επιχειρήσεις και οι ΜΚΟ έχουν χάσει έδαφος.

Η εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις έχει διολισθήσει από το 56% στο 53%. Μεγάλη διολίσθηση έχει υποστεί η αξιοπιστία των διευθυνόντων συμβούλων, από το 50% στο 38%. Σε όλες τις χώρες όμως, οι κυβερνητικοί ηγέτες είναι λιγότερο αξιόπιστοι από τους επιχειρηματικούς ηγέτες.

Στις ΗΠΑ παρατηρήθηκε ελαφρά βελτίωση στο στάτους των επιχειρήσεων, με τα ποσοστά αξιοπιστία να αυξάνονται στο 50%. Μεγάλη αύξηση σημειώθηκε και στην Κίνα στο 71% ενώ αντίθετα στην δυτική Ευρώπη τα ποσοστά εμπιστοσύνης βούλιαξαν από το 50% στο 25% περίπου.

Ο λιγότερο αξιόπιστος επιχειρηματικός κλάδος παραμένουν οι τράπεζες, με την διολίσθηση της πίστης απέναντί τους να παρατηρείται από την ευρωζώνη μέχρι τη Νότιο Κορέα ως την Ιαπωνία.

Αντιθέτως όμως, στις ΗΠΑ οι τραπεζίτες επανέκτησαν ένα μικρό ποσοστό αξιοπιστίας, παρά τις επιπτώσεις του κινήματος Occupy Wall Street.
© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο