Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι περιμένει η Goldman Sachs από τα stress test

Οι πέντε λόγοι αισιοδοξίας για τα αποτελέσματα της άσκησης. Η καλύτερη εκκίνηση έναντι της προηγούμενης διαδικασίας, η σημασία της μεθοδολογίας και οι κινήσεις αναδιάρθρωσης. Υψηλότερες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες.

Τι περιμένει η Goldman Sachs από τα stress test

Σημαντικό ορόσημο είναι το αποτέλεσμα των stress tests που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα στις 11:00, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs. Ο οίκος σημειώνει ότι το αποτέλεσμα είναι ακόμα αβέβαιο αλλά οι τράπεζες εμφανίζονται καλύτερα τοποθετημένες, για να πετύχουν ένα αποτέλεσμα που δεν θα οδηγεί σε αραίωση «non-dilutive» σε σύγκριση με όσα έγιναν στην αντίστοιχη άσκηση του 2015. Επικαλείται το ράλι κατά 30% των μετοχών τον τελευταίο μήνα αλλά και τα καθησυχαστικά σχόλια Ελλήνων και παράλληλα επισημαίνει:

1) Τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας πριν την άσκηση. Οι ελληνικές τράπεζες παρουσίασαν μέσο δείκτη CET 1 στο 15%, 7 μονάδες βάσεις υψηλότερα απ’ ό,τι πριν το προηγούμενο stress test και 2,4 μονάδες βάσης πάνω από τις μεταγενέστερες ανακεφαλαιοποιήσεις. Η βελτίωση της κεφαλαιακής βάσης μετά την άσκηση ήταν σε γενικές γραμμές ισόποση με το κεφαλαιακό σοκ στο τότε δυσμενές σενάριο (7,8 μονάδες βάσης). Η εφαρμογή του λογιστικού προτύπου IFRS9 αναμένεται να χαμηλώσει τον δείκτη CET1 κατά 3 μονάδες βάσης, σύμφωνα με όσα έχουν παρουσιάσει οι τράπεζες, αλλά αυτό θα γίνει σταδιακά και εν μέρει θα αντισταθμιστεί από βελτίωση του κεφαλαίου λόγω εκκρεμών εκχωρήσεων.

2) Λιγότερο απαιτητικές υποθέσεις και μεθοδολογία. Οι υποθέσεις που τέθηκαν δείχνουν περισσότερο ήπιες έναντι των προηγούμενων και αυτό μειώνει το ρίσκο ενός δυσανάλογα απαιτητικού δυσμενούς σεναρίου. Η προσέγγιση υποστηρίζεται από τη βελτιωμένη μακροοικονομική εικόνα και την προληπτική φύση των προηγούμενων ασκήσεων. Το αποτέλεσμα θα επηρεαστεί από την ίδια τη μεθοδολογία. Στη γραμμή της προσέγγισης της European Banking Authority (EBA) για τα πανευρωπαϊκά stress tests δεν υπάρχει συγκεκριμένο όριο επιτυχίας/αποτυχίας και το τεστ δεν συνοδεύτηκε από επιπρόσθετη επιθεώρηση ποιότητας ενεργητικού (AQR), όπως στην προηγούμενη άσκηση. Η εφαρμογή των IFRS9 θα γίνει σταδιακά σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια (30% στον χρονικό ορίζοντα του τεστ), αλλά οι αντίστοιχες απομειώσεις θα λογίζονται πλήρως στους δείκτες κάλυψης των τραπεζών.

3) Αναμενόμενες δράσεις από το management και αναδιάρθρωση. Η αναδιάρθρωση του κλάδου βρίσκεται σε εξέλιξη, σημειώνει η Goldman Sachs, με τις τράπεζες να ολοκληρώνουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια που έχει εγκρίνει η ΕΕ. Οι κινήσεις που θα βελτιώσουν τα κεφάλαια είναι ένα ακόμα μαξιλάρι, σύμφωνα με τον οίκο.

4) Μειονεκτήματα για μεγάλης κλίμακας ανακεφαλαιοποιήσεις. Η Goldman Sachs σημειώνει ότι σε προηγούμενες εκθέσεις της έχει σημειώσει ότι επιπλέον ανακεφαλαιοποιήσεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μαξιλάρια, αλλά είναι απίθανο να επιλύσουν κωλύματα αναφορικά με το πλαίσιο/υποδομή διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Οι προοπτικές μεγάλων ανακεφαλαιοποιήσεων σε συνδυασμό με ένα μη ξεκάθαρο μονοπάτι μείωσης των NPLs θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο κρατικής διάσωσης και περιμένει κανείς ότι αυτό θα έχει τη σχετική σημασία για τους χαράκτες πολιτικής πριν τις συζητήσεις για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα.

5) Καθυσυχαστικά σχόλια από Ελληνες αξιωματούχους. Ο οίκος επικαλείται δημοσιεύματα και δηλώσεις (ως πιο σημαντική κρίνει αυτή του Γιάννη Στουρνάρα) που υπονοούν ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό για τον κλάδο. Αυτά συνέβαλαν στην αύξηση των μετοχών κατά περίπου 30% τον τελευταίο μήνα.

Η Goldman Sachs επαναλαμβάνει στη σύσταση «αγορά» για την Αlpha Βank καθώς θεωρεί ότι έχει το χαμηλότερο προφίλ ρίσκου (ισχυρότερο track record σε προηγούμενες ασκήσεις, κορυφαία κεφαλαιοποίηση), χαμηλή αποτίμηση και βελτιωμένη εικόνα σε ό,τι αφορά τις συνθήκες χρηματοδότησης. Για τις άλλες τρεις τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική, Eurobank), η σύσταση είναι «ουδέτερη».

Ο οίκος ανεβάζει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Alpha Bank στα 2,55 από 2,36 ευρώ, αυξάνει το στόχο για την Εθνική Τράπεζα στα 0,30 από 0,28 ευρώ, θέτει νέα τιμή-στόχο στο 1 ευρώ από 0,88 ευρώ για τη Eurobank ενώ ο νέος στόχος για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώνεται στα 3,55 ευρώ από 3,10 ευρώ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v