Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman Sachs: Γιατί αυξάνει τα πονταρίσματα στις ευρωπαϊκές μετοχές

Δεν βλέπει πλέον ύφεση στην Ευρώπη ο αμερικανικός οίκος και ανεβάζει τον πήχη για τις μετοχές. Ο ρόλος των εταιρικών κερδών και τι δείχνει η σύγκριση με τον S&P 500.

Goldman Sachs: Γιατί αυξάνει τα πονταρίσματα στις ευρωπαϊκές μετοχές

Η Goldman Sachs επιλέγει να αναβαθμίσει τις τιμές-στόχους της για τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 σε 465 μονάδες, 470 μονάδες και 475 μονάδες, αντίστοιχα για τα χρονικά διαστήματα των τριών, έξι και δώδεκα μηνών.

Η νέα-τιμή στόχος δίνει μικρό περιθώριο ανόδου 6% για το δωδεκάμηνο. Η αμερικανική τράπεζα αυξάνει τον στόχο, καθώς τα ανθεκτικά μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η Ευρώπη ενδέχεται να έχει ξεπεράσει το αποκορύφωμα της καταιγίδας.

Οι οικονομολόγοι μας δεν αναμένουν πλέον ύφεση στην Ευρώπη, λόγω της βελτίωσης της δραστηριότητας, των χαμηλότερων τιμών του φυσικού αερίου και της επαναλειτουργίας της Κίνας νωρίτερα από το αναμενόμενο. Το περιθώριο ανόδου είναι υψηλότερο από το μηδενικό περιθώριο ανόδου του αμερικανικού δείκτη S&P 500, αλλά κάτω από αυτό για τον δείκτη MSCI Asia-ex Japan και τον ιαπωνικό δείκτη Topix (+16% και +13% αντίστοιχα).

Η Ευρώπη υπεραποδίδει σε σχέση με τις ΗΠΑ (σε τοπικούς όρους αλλά και σε όρους δολαρίου) από την αρχή του έτους έως σήμερα, χάρη σε έναν συνδυασμό ελκυστικότερων αποτιμήσεων, βελτίωσης των σχετικών θεμελιωδών μεγεθών αλλά και στροφής προς τις μετοχές αξίας (value stocks).

«Πιστεύουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί σε ένα σενάριο όπου οι προσδοκίες για την παγκόσμια ανάπτυξη συνεχίζουν να εκπλήσσουν ανοδικά. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου οι αποτιμήσεις είναι αυξημένες σε σχέση με την ιστορία. Ωστόσο, οι εναλλακτικές λύσεις έναντι των μετοχών προσφέρουν ανώτερες αποδόσεις προσαρμοσμένες στον κίνδυνο και όπου τα κέρδη είναι απίθανο να αυξηθούν το 2023», συμπεραίνει η Goldman Sachs.

Οι αυξημένοι στόχοι, εντούτοις, δεν σημαίνει ότι η κατάσταση είναι «ρόδινη», καθώς πιστεύει ότι η κατανομή των κινδύνων είναι στραμμένη για χαμηλότερα επίπεδα. Στην Ευρώπη, ο πληθωρισμός πιθανότατα θα επιβραδυνθεί μόνο σταδιακά, η ΕΚΤ παραμένει σταθερή στον κύκλο των αυξήσεων των επιτοκίων της, η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει σοβαρά υποβαθμισμένη και η ανάπτυξη είναι πιθανό να είναι υποτονική παρά τη θετική ώθηση από τις χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου και την επαναλειτουργία της Κίνας νωρίτερα από το αναμενόμενο, προβλέπει η τράπεζα.

Ο βασικός λόγος που η Goldman Sachs αυξάνει τις προβλέψεις της είναι ότι το 40% ή και περισσότερο των εταιρειών που παρακολουθεί έχουν εκπλήξει κατά 4% προς τα πάνω στα κέρδη, μια θετική έκπληξη που έχει αυξηθεί καθώς προχωράμε στην περίοδο υποβολής εκθέσεων.

Η έκπληξη πρέπει να ληφθεί υπόψη στο πλαίσιο της επιβράδυνσης κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες της αύξησης των κερδών του 2022 κατά την έναρξη της περιόδου. Περίπου το 40% των εταιρειών ξεπέρασε τις προβλέψεις του consensus κατά περισσότερο από 5%. Οι πωλήσεις για το τέταρτο τρίμηνο αποτέλεσαν θετική έκπληξη 2%, λιγότερες από το 40% των εταιρειών ξεπέρασαν το consensus των αναλυτών κατά τουλάχιστον 2%, ενώ το 15% έχασε κατά το ίδιο ποσό.

Τα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών συνεχίζονται. Η BP ανακοίνωσε ιστορικά υψηλά κέρδη 28 δισ. δολάρια για το σύνολο του έτους και ανακοίνωσε αύξηση μερίσματος κατά 10%, καθώς και πρόσθετη επαναγορά μετοχών ύψους 3 δισ. δολαρίων στο 1ο τρίμηνο του 2023. Η Shell ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα στο 4ο τρίμηνο του 2022, με λειτουργικά κέρδη μετά φόρων ύψους 11 δισ. δολαρίων, 20% πάνω από το consensus για την εταιρεία. Η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση του μερίσματος κατά 15% και αναμένει να ολοκληρώσει επαναγορά μετοχών ύψους $4 δισ. το 1ο τρίμηνο του 2023 ($8,8 δισ. για το οικονομικό έτος 2023), εξηγεί η τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v