Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman Sachs: Πώς θα παίξετε «άμυνα» στις αγορές

Κορυφαία επιλογή τα... μετρητά το επόμενο τρίμηνο σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο. Οι συστάσεις για μετοχές, ομόλογα, ισοτιμίες και εμπορεύματα. Οι τιμές-στόχοι για δείκτες και αγορές.

Goldman Sachs: Πώς θα παίξετε «άμυνα» στις αγορές

Άκρως επιφυλακτική παραμένει η Goldman Sachs για τις αγορές και συστήνει αυξημένες θέσεις σε μετρητά, πετρέλαιο και χαλκό, ενώ παραμένει ουδέτερη για μετοχές και τα εταιρικά ομόλογα, αλλά αρνητική για τα κρατικά ομόλογα.

Η ομάδα στρατηγικής ανάλυσης των αγορών της τράπεζας εμμένει σαφώς σε θέσεις «άμυνας» για το επόμενο τρίμηνο και από τις μετοχές προτιμά την περιοχή της Ασίας και της Ευρώπης και αποφεύγει την αγορά των ΗΠΑ για το επόμενο διάστημα.

Οι συστάσεις και οι τιμές-στόχοι σε μετοχές και εμπορεύματα

Οι συστάσεις για τον δείκτη S&P 500 είναι underweight για το επόμενο τρίμηνο και το δωδεκάμηνο, με στόχο τιμής στις 4.000 μονάδες ή αρνητικό περιθώριο ανόδου.

Για τις ευρωπαϊκές μετοχές και για τον δείκτη Stoxx Europe 600, οι συστάσεις είναι υπεραπόδοσης για το επόμενο τρίμηνο αλλά και για το επόμενο δωδεκάμηνο, με στόχους τιμής στις 465 και τις 475 μονάδες και περιθώρια 4,4% και 7,3%, αντίστοιχα.

Η GS βλέπει πραγματικά περιθώρια ανόδου στις μετοχές της Ασίας (πλην Ιαπωνίας) και οι συστάσεις είναι υπεραποδόσης με ανοδικό περιθώριο ανόδου 19%. Για τον ιαπωνικό δείκτη Topix, η σύσταση επίσης είναι θετική και το περιθώριο ανόδου στο τέλος του έτους τοποθετείται σε 10,6%.

Η τράπεζα εκτιμά ότι το αμερικανικό δεκαετές θα κυμανθεί από το 4,1% έως το 4,25% στη διάρκεια του έτους, ενώ το γερμανικό δεκαετές θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2,60% με 2,75% και οι συστάσεις είναι ουδέτερες.

Για την ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο από την τρέχουσα τιμή του 1,09 εκτιμά ότι θα κινηθεί αρχικά χαμηλότερα στο 1,05 και στη συνέχεια θα ολοκληρώσει το έτος στα επίπεδα του 1,10.

Ο χαλκός μαζί με το πετρέλαιο είναι οι πλέον θετικές συστάσεις της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, καθώς τα περιθώρια ανόδου είναι ιδιαίτερα υψηλά, τόσο στο τρίμηνο όσο και στους δώδεκα μήνες. Σε ότι αφορά τον χαλκό επισημαίνει ότι οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές, αφού η τράπεζα βλέπει ότι από την τρέχουσα τιμή των 9.000 δολαρίων ανά μετρικό τόνο θα κινηθεί 11.000 δολάρια περίπου ο μετρικός τόνος σε 12 μήνες ή +19%.

Για τον χρυσό, η Goldman Sachs προσδοκά ότι η σημαντική άνοδος στην τιμή του έχει ήδη επιτευχθεί, αφού προβλέπει ότι από τα 1.977 δολάρια ανά ουγγιά θα κινηθεί προς τις 2.050 δολάρια και 4% υψηλότερα.

«Η εκτόξευση της μεταβλητότητας τις τελευταίες δύο εβδομάδες μετά το τραπεζικό στρες φαίνεται να επιστρέφει στα επίπεδα που είχε στις αρχές Μαρτίου. Από την άλλη πλευρά όμως, οι αγορές έχουν αρχίσει να περιλαμβάνουν περισσότερους κινδύνους στις αποτιμήσεις τους. Οι φόβοι των αυξήσεων των αμερικανικών επιτοκίων στο τέλος του έτους έχουν μετατοπιστεί χαμηλότερα, αλλά οι κίνδυνοι από τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί.

Η αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ενίσχυσε τις τιμές των μελλοντικών συμβολαίων του αργού και τον κίνδυνο για νέες αυξήσεις τιμών. Οι αγορές των options τιμολογούν μια 30% πιθανότητα το WTI να ξεπεράσει τα 90 δολάρια το βαρέλι σε 3 μήνες, πολύ υψηλότερα από ότι δύο εβδομάδες πριν.

«Ο ΟΠΕΚ έγινε πιο ενεργός στις κινήσεις του μειώνοντας την παραγωγή πριν από την αρνητική μεταβολή της ζήτησης λόγω της ύφεσης που μπορεί να έρχεται. Αναθεωρούμε ανοδικά την πρόβλεψή μας στα 95 δολάρια το βαρέλι για την τιμή του brent στο τέλος του 2023, λόγω της χαμηλότερης παραγωγής του ΟΠΕΚ», καταλήγει ο οίκος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v