Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Morgan Stanley: Προτιμώμενη μετοχική αγορά η Ελλάδα

Το χρηματιστήριο ξεχωρίζει μεταξύ των αναδυόμενων αγορών της περιοχής. Δεν θα αλλάξει η πολιτική, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος. Ποιες δύο ελληνικές τράπεζες προτείνει.

Morgan Stanley: Προτιμώμενη μετοχική αγορά η Ελλάδα

Γενικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου, με τη Νέα Δημοκρατία να σχηματίζει κυβέρνηση πλειοψηφίας μετά από μια δεύτερη αναμέτρηση να αποτελεί το πιθανότερο αποτέλεσμα με βάση τις δημοσκοπήσεις, σημειώνει η Morgan Stanley, για να προσθέσει επίσης ότι σημαντική αλλαγή πολιτικής είναι απίθανη, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Ετσι, παραμένει overweight για τις μετοχές στην Ελλάδα και θετική για τις ελληνικές τράπεζες.

Βλέπουμε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο 2,5% σε ετήσια βάση το 2023 και 2,1% το 2024, χάρη στη μείωση του πληθωρισμού, την πορεία του πραγματικού εισοδήματος που γίνεται θετική και τη συνεχιζόμενη υποστήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF), επισημαίνει.

Η ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ και τα συνετά δημόσια οικονομικά θα φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 και το 2024. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα φτάσει σε επενδυτική βαθμίδα μόλις το 1ο εξάμηνο του 2024, αλλά εάν η ανάπτυξη κινηθεί ανοδικά σε σχέση με τις προσδοκίες μας, θα μπορούσαμε να δούμε την αναβάθμιση και το δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς.

Καμία σημαντική αλλαγή πολιτικής: Η Ελλάδα κατευθύνεται στις κάλπες στις 21 Μαΐου. Πιστεύουμε ότι οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κάποια βραχυπρόθεσμη πολιτική αβεβαιότητα - πιθανότατα θα χρειαστούν δύο γύροι εκλογών για να επιτευχθεί κυβέρνηση πλειοψηφίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα πιο πιθανά σενάρια αφορούν τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είτε μόνη της είτε σε συνασπισμό με το ΠΑΣΟΚ. Ένας συνασπισμός μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ φαίνεται δυνατός, αλλά λιγότερο πιθανός. Είτε έτσι είτε αλλιώς, με το RRF θα κρατήσει «υπό έλεγχο» τις βασικές μεταρρυθμίσεις μέχρι το 2026, σημειώνει και εκτιμά ότι είναι απίθανο να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην πολιτική μετά από αυτές τις εκλογές.

Η προτιμώμενη μετοχική αγορά μας στις αναδυόμενες αγορές στην Ευρώπη: Παραμένουμε overweight στην Ελλάδα, που υπήρξε η προτιμώμενη αγορά μας στην περιοχή. Η οικονομία ξεπέρασε τις επιδόσεις της ζώνης του ευρώ, κάτι που οι οικονομολόγοι του οίκου εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί το 2023 και το 2024. Επιπλέον, η μελέτη προηγούμενων αναβαθμίσεων σε επενδυτική βαθμίδα αναδυόμενων χωρών δείχνει ότι η πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας τους επόμενους μήνες μπορεί να υποστηρίξει την τρέχουσα δυναμική. Για παράδειγμα, σε αυτές τις περιπτώσεις, το ράλι των μετοχών ήταν κατά μέσο όρο +22% σε σχέση με το MSCI EM τους οκτώ μήνες πριν από την πρώτη αναβάθμιση αξιολόγησης.

Τέλος, η θετική δυναμική των κερδών και οι φθηνές αποτιμήσεις σε απόλυτη και σχετική βάση συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη θετική μας άποψη για τις ελληνικές μετοχές.

Ελληνικές τράπεζες: Οι ελληνικές τράπεζες ήταν τα στοιχήματα που προτιμήσαμε στις τράπεζες της περιοχής CEEMEA (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) φέτος, λόγω: 1) εκκαθάρισης ισολογισμού που είχε ως αποτέλεσμα μονοψήφιους δείκτες NPE και για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες από το 4ο τρίμηνο του 22ου έτους, 2) αύξησης δανείων ωθούμενη από τη μακροοικονομική ανάκαμψη, την ανάκαμψη των Ξένων Επενδύσεων και την εισροή κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, 3) υψηλή ευαισθησία των επιτοκιακών περιθωρίων κέρδους (NIMs) στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, δεδομένου του υψηλού μεριδίου των δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου. Ενώ η βελτίωση του NII μπορεί να υποχωρήσει τα επόμενα τρίμηνα, σημειώνουμε ότι τα beta καταθέσεων παραμένουν χαμηλά και 4) η ποιότητα του ενεργητικού συνεχίζει να δείχνει ανθεκτικότητα.

Η Πειραιώς και η Eurobank είναι οι μετοχές για overweight που προτείνει ο οίκος μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v