Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: Τα εταιρικά κέρδη στην Ευρώπη δεν δείχνουν ύφεση

Ποιες είναι οι επενδυτικές επιλογές του οίκου με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνονται από τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εξαμήνου. Οι θετικές εκπλήξεις και η πορεία της οικονομίας.

Citi: Τα εταιρικά κέρδη στην Ευρώπη δεν δείχνουν ύφεση

Η τρέχουσα περίοδος υποβολής ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων ήταν αρκετά καλή, με την πλειονότητα των εταιρειών να ξεπερνά τις προσδοκίες, εξηγεί η Beata Manthey, European Equity Strategy της Citi.

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η αγορά τιμωρεί αυστηρότερα τις εταιρείες που δεν τα καταφέρνουν, γεγονός που υποδηλώνει πιο απαιτητικές προσδοκίες. Τα σενάρια "ήπιας προσγείωσης" φαίνονται αληθοφανή- ως εκ τούτου, αναβαθμίζουμε οριακά τις top-down προοπτικές μας για τα κέρδη ανά μετοχή για το 2024 από σταθερές σε 0% έως 5% ανοδικές. Σύμφωνα με αυτή την άποψη, διαλέγουμε φθηνές κυκλικές μετοχές που θα ωφεληθούν περισσότερο από μια ήπια προσγείωση», επισημαίνει η αναλύτρια της αμερικανικής τράπεζας.

«Λίγο πάνω από το 50% των ευρωπαϊκών εταιρειών έχουν ξεπεράσει τις προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή και αυτό είναι πολύ κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 57% και κάτω από το 60% του προηγούμενου τριμήνου. Πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση από το α’ τρίμηνο του 2020. Ο ευρωπαϊκός δείκτης αναθεώρησης κερδών (ERI), ο οποίος μετρά τις αναβαθμίσεις των κερδών ανά μετοχή (EPS) των αναλυτών (consensus) έναντι των υποβαθμίσεων, έχει κινηθεί προς το μηδέν», συνεχίζει η τράπεζα.

Σύμφωνα με τη Citi, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η αγορά τιμωρεί πιο αυστηρά τις εταιρείες που αστοχούν ή έστω υπολείπονται ελαφρώς των προσδοκιών σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο υποβολής εκθέσεων. Ιδιαίτερα στο επίκεντρο βρίσκεται η τεχνολογία, όπου ακόμη και οι μικρές νίκες υποαποδίδουν την ημέρα αναφοράς.

Αναβάθμιση της ανάπτυξης των EPS για φέτος

Οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές είναι πιο ισορροπημένοι. Τα σενάρια "ήπιας προσγείωσης" φαίνονται αληθοφανή, αλλά η σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών παραμένει βασικός αντίξοος άνεμος.

«Από πάνω προς τα κάτω, προβλέπουμε συρρίκνωση των ευρωπαϊκών EPS κατά περίπου 5% το 2023 και αναβαθμίζουμε το 2024 από σταθερό σε μια μέτρια αύξηση EPS 0-5%. Αυτό είναι οριακά πιο πτωτικό από το consensus για συρρίκνωση 1% το 2023 και αύξηση +7% το 2024. Τα μοντέλα μας υποδεικνύουν ότι το αποτέλεσμά μας από πάνω προς τα κάτω έχει τιμολογηθεί από την αγορά», εξηγεί η αμερικανική τράπεζα

Οι αναλυτές της Citi επισημαίνουν τη διαχείριση των περιθωρίων κέρδους ως βασικό θέμα για αυτό το τρίμηνο, με αφηγήσεις για κυρίως ανθεκτικά περιθώρια καταναλωτή που μάχονται ενάντια σε συναλλαγματικές διαφορές και ανοδικούς ανέμους της Κίνας. Σε άλλα σημεία, οι αναφορές γύρω από τις χρηματοοικονομικές εταιρείες και τις τράπεζες επικεντρώθηκαν στα beta των καταθέσεων και στην ευαισθησία στην αύξηση των επιτοκίων. Για το μέλλον, οι αναλυτές της Citi πιστεύουν ότι οι τιμές των εισροών, οι μισθολογικές πιέσεις, η επαναλειτουργία της Κίνας και οι ανησυχίες για μια ‘ήπια προσγείωση’ θα είναι τα πιο σημαντικά σημεία παρακολούθησης.

Καθώς οι κίνδυνοι ύφεσης υποχωρούν και αναβαθμίζει η Citi τις top-down προβλέψεις για την ανάπτυξη των EPS, αναζητεί μετοχές που είναι έτοιμες να επωφεληθούν περισσότερο από αυτό το σενάριο της ήπιας προσγείωσης. Διαλέγει φθηνές κυκλικές μετοχές, με προβλέψεις κερδών μεγαλύτερες από αυτές που έχουν τιμολογηθεί από την αγορά. Οι χρηματοπιστωτικές, οι βιομηχανικές και οι αυτοκινητοβιομηχανίες είναι οι κυριότερες, επιλογές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v