Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επισκόπηση της Ωμέγα ΑΧΕΠΕΥ για Πλαστικά Κρήτης

Αύξηση των ενοποιημένων πωλήσεων κατά 7,57% και κάμψη των κερδών κατά 33% προβλέπει η Ωμέγα ΑΧΕΠΕΥ την Πλαστικά Κρήτης στο 2003. Σε σχετική της επισκόπηση (15/07/2003), μεταξύ άλλων, σημειώνεται πως η μετοχή της εταιρίας διαπραγματεύεται 15,78 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2003.

Επισκόπηση της Ωμέγα ΑΧΕΠΕΥ για Πλαστικά Κρήτης
Ανοδικό ρυθμό ανάπτυξης προβλέπει η Ωμέγα ΑΧΕΠΕΥ πως θα παρουσιάσουν οι πωλήσεις του ομίλου Πλαστικά Κρήτης, για το σύνολο του 2003 με τα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας ωστόσο να συρρικνώνονται.

Σημειώνεται οτι η ΩΜΕΓΑ είναι Ειδικός Διαπραγματευτής των μετοχών της Πλαστικά Κρήτης κι ως εκ τούτου δεν μπορεί να προχωρήσει σε επενδυτικές προτάσεις επι της συγκεκριμένης μετοχής, ή στον καθορισμό τιμής-στόχου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική εταιρική επισκόπηση της Ωμέγα ΑΧΕΠΕΥ με ημερομηνία 15 Ιουλίου 2003, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Πλαστικά Κρήτης αναμένεται να ενισχυθεί στο σύνολο του 2003 κατά 7,57% διαμορφούμενος στα 74 εκατ. ευρώ συγκριτικά με 68,79 εκατ. ευρώ της παρελθούσας χρήσης.

Τα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας του ομίλου όμως προβλέπεται ότι θα υποχωρήσουν κατά 33%, καθώς αναμένεται να διαμορφωθούν στα 6 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 9,03 εκατ. ευρώ του 2002.

Όπως άλλωστε επισημαίνει η Ωμέγα, η μεγάλη άνοδος των τιμών των πρώτων υλών λόγω του πολέμου στο Ιράκ, καθώς και η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου, συμπίεσαν τα περιθώρια κέρδους στις δολαριακές αγορές της Μέσης Ανατολής. Το αποτέλεσμα, προσθέτει η χρηματιστηριακή, ήταν να καταγραφούν σημαντικές μειώσεις στα κέρδη του πρώτου τριμήνου του 2003, τάση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Εξάλλου, η Ωμέγα σημειώνει πως μεγαλύτερο πρόβλημα για την Πλαστικά Κρήτης (όπως και για όλες τις εξαγωγικές βιομηχανίες της Ευρώπης) είναι η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, μέσα σε ένα χρόνο το ευρώ έχει ανατιμηθεί κατά 35% δημιουργώντας δυσκολίες στην ανταγωνιστικότητα της εταιρίας στις ”δολαριακές” αγορές.

Όσον αφορά στον τζίρο της Πλαστικά Κρήτης, η χρηματιστηριακή αναφέρει πως αναμένονται σημαντικά έσοδα από τη λειτουργία του αιολικού πάρκου της εταιρίας στο νομό Λασιθίου της Κρήτης, το οποίο λειτουργεί από τον Μάιο του 2003 και είναι ισχύος 5,94 ΜW, ενώ η εταιρία περιμένει από τη ΡΑΕ την απόφαση για την αίτηση που έχει καταθέσει για επέκταση της ισχύος σε 12MW.

Η Ωμέγα συμπληρώνει πως η διοίκηση της εταιρίας εκτιμά ότι η λειτουργία του αιολικού πάρκου θα συνεισφέρει σημαντικά στη βελτίωση της κερδοφορίας της εταιρίας.

Επιπλέον, η Ωμέγα αναφέρεται και στη νέα θυγατρική της Πλαστικά Κρήτης, την Shangai HiTec Plastics Co, η οποία ξεκίνησε την παραγωγή από τα τέλη Μαρτίου και έχει ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές εξαγωγές σε ΗΠΑ και Καναδά.

Η χρηματιστηριακή τονίζει πως η σαιζόν των υψηλών πωλήσεων ξεκινάει τον Ιούλιο μέσα σε αρκετά δύσκολες συνθήκες οι οποίες και εντάθηκαν με την εμφάνιση του SARS. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ωμέγα καταλήγει πως η χρήση θα κλείσει με ζημιές για την κινεζική θυγατρική.

Σε ό,τι αφορά τη θέση της Πλαστικά Κρήτης στον κλάδο, η Ωμέγα αναφέρει πως κατέχει την πρώτη θέση στην ελληνική αγορά με έντεκα γραμμές παραγωγής και ετήσια δυναμικότητα 20.000 τόνους και μερίδιο άνω του 50%, ενώ οι νέες γραμμές παραγωγής που εγκαταστάθηκαν το 2001 οδήγησαν σε αύξηση των πωλήσεων κατά 7%.

Όσον αφορά στη μετοχική σύνθεση, η οικογένεια Λεμπιδάκη ελέγχει το 52,7% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, η οικογένεια Φερετζάκη το 19,5%, η οικογένεια Τρικούλη το 10,9%, και ο κ. Κωνσταντίνος Περάκης το 3,5%, ενώ 13,4% του μετοχικού κεφαλαίου της Πλαστικά Κρήτης βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά.

Τέλος, σημειώνεται πως η μετοχή της Πλαστικά Κρήτης διαπραγματεύεται 10,49 φορές τα κέρδη του 2002, και 15,78 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2003.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v