Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To Bitcoin και η στροφή Μπάφετ για το Blockchain

Η αρνητική θέση του γνωστού μεγαλοεπενδυτή για το κρυπτονόμισμα και η στροφή στην ανάλυση για τη νέα τεχνολογία. Η κίνηση της Samsung να εντάξει σε συσκευή μια ενσωματωμένη εφαρμογή κρυπτογράφησης.

To Bitcoin και η στροφή Μπάφετ για το Blockchain
  • του Βασίλη Παζόπουλου

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Νηνεμία επικρατεί το τελευταίο 24ωρο σε ό,τι αφορά τα κυριότερα ψηφιακά νομίσματα. Το Bitcoin είναι αμετάβλητο στις 3.880 δολάρια, το Ethereum υποχωρεί 1,1% έχοντας 138 δολάρια, ενώ το XRP υποχωρεί και αυτό 1,8% στο 0,3222 δολάριο. Ελαφρά ανοδικά βλέπουμε να κινείται το EOS και το Litecoin.

Εκμεταλλευόμενοι λοιπόν την απουσία έντονων διακυμάνσεων, ας ρίξουμε μια βαθύτερη ματιά στο Bitcoin, καθώς παρά τη σχετικά μικρή διάρκεια ζωής των κρυπτονομισμάτων, τα δεδομένα που μας παρέχονται είναι πλούσια. Ένα από αυτά αφορά τις θέσεις short και long που κατέχουν οι traders στο Bitcoin. Ένα χρήσιμο εργαλείο που μας βοηθάει να αποκρυπτογραφήσουμε το κλίμα που επικρατεί στην αγορά.

Όπως βλέπουμε λοιπόν στο κάτω μέρος του εβδομαδιαίου διαγράμματος, οι short θέσεις είναι σχεδόν στο κατώτατο σημείο τους. Με άλλα λόγια, είναι πολύ λίγες. Μια πρώτη σκέψη που θα έκανε κανείς είναι πως πρόκειται για θετικό νέο. Το ότι έχουν λιγοστέψει οι «σορτάκηδες» είναι ένδειξη πως οι απαισιόδοξοι λιγοστεύουν και υπερτερούν οι αισιόδοξοι.

Είναι όμως έτσι; Πολύ φοβάμαι πως όχι. Αν δούμε τις προηγούμενες φορές που είχαμε την ίδια συνθήκη, όπως σημειώνεται από τις κάθετες πράσινες γραμμές, ακολούθησε υποχώρηση του Bitcoin!

Γιατί αυτό; Επειδή όταν υπάρχουν πολλές short θέσεις και η αγορά αρχίσει να ανεβαίνει, συχνά έχουμε το φαινόμενο που ονομάζεται short squeeze. Οι «σορτάκηδες» αρχίζουν να νιώθουν άβολα, με αποτέλεσμα να κλείσουν τις θέσεις τους. Χτυπώντας τα stop loss, ενισχύουν άθελά τους την ανοδική κίνηση, καθώς ενεργοποιούν εντολές αγοράς για να καλύψουν τη θέση τους.

Αν το σκεπτικό είναι σωστό και δεν πρόκειται για σύμπτωση το ότι υποχωρεί η αγορά όταν έχουμε την ποσότητα των short θέσεων σε πολύ χαμηλό επίπεδο, τα πράγματα είναι ανησυχητικά. Οι short τοποθετήσεις βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Φυσικά, το ότι συνέβη 4 συνεχόμενες φορές στο παρελθόν, δεν σημαίνει πως οπωσδήποτε θα ξανασυμβεί. Η αγορά έχουμε δει άπειρες φορές πως αρέσκεται στο να ξεγελάει τους traders.

Η στροφή του Warren Buffett

Ο Warren Buffett είναι από χρόνια αρνητικός σχετικά με το Bitcoin. Από το 2014 είχε εκφράσει την αντίθεσή του, στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της Berkshire Hathaway, της επενδυτικής εταιρείας που διευθύνει. Η γνώμη του δεν φαίνεται να έχει αλλάξει, παρότι η αξία του Bitcoin από τότε έχει δεκαπλασιαστεί, αν τη συγκρίνουμε με την τιμή που έχει σήμερα. Στις πρόσφατες δηλώσεις του στο CNBC ήταν αρκετά καυστικός όταν ρωτήθηκε για το θέμα: «Το Bitcoin δεν έχει καθόλου μοναδική αξία. Είναι βασικά μια ψευδαίσθηση που προσελκύει τσαρλατάνους».

Πάντως κράτησε μια επιφύλαξη αυτή τη φορά. Έτσι του εξήγησαν άνθρωποι πιο έξυπνοι από αυτόν, δικαιολογήθηκε. Επίσης για πρώτη φορά υπήρξε θετικός για την τεχνολογία του blockchain, την οποία χαρακτήρισε σημαντική, διαχωρίζοντας ωστόσο την επιτυχία της από το Bitcoin.

Κανείς στα σοβαρά δεν μπορεί να αμφιβάλλει για τον οξυδερκή και αναλυτικό τρόπο σκέψης του Buffett. Σίγουρα όχι εγώ, που περιμένω πώς και πώς τη συνέλευση των μετόχων της Berkshire Hathaway. Πρόκειται για πολύτιμα μαθήματα από ένα σοφό άνθρωπο, όχι μόνο επιτυχημένο επενδυτή, τα οποία δεν κρύβω πως έχουν επηρεάσει, αν όχι διαπεράσει, τη νοοτροπία μου.

Όμως είναι γεγονός πως στα ζητήματα της νέας τεχνολογίας, ο Buffett δεν έχει αποδειχθεί τόσο διορατικός. Την Apple την αγόρασε σχετικά πρόσφατα, δεν έχει ούτε μία μετοχή της Google, ενώ την Amazon, η οποία βρέθηκε πρόσφατα στην πρώτη θέση του κόσμου από πλευράς κεφαλαιοποίησης, την είχε απορρίψει. Όπως ομολόγησε ο ίδιος, δεν μπορούσε να κατανοήσει το επιχειρηματικό της μοντέλο. Κι όπως έχει αναφέρει σε μια από τις πλέον διάσημες φράσεις του, δεν επενδύει ποτέ σε κάτι που δεν καταλαβαίνει.

Οι κινήσεις της Samsung

Ο κορεατικός βιομηχανικός όμιλος Samsung και νούμερο ένα κατασκευαστής smartphone, με μερίδιο αγοράς 21% παγκοσμίως, ανακοίνωσε πως το νέο κινητό τηλέφωνο Galaxy S10 θα διατίθεται με μια ενσωματωμένη εφαρμογή κρυπτογράφησης. Δεν διευκρίνισε όμως επίσημα, αν πρόκειται για ηλεκτρονικό πορτοφόλι.
Παρόλα αυτά, διέρρευσαν κάποιες φωτογραφίες από την Tworld, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Νότιας Κορέας. Αυτές δείχνουν να χρησιμοποιείται το πορτοφόλι της εταιρίας Enjin, στο οποίο αναφερθήκαμε προχθές.

Η συνεργασία με την Enjin, αν επαληθευτεί, μπορεί να αποδειχθεί μια εξαιρετική κίνηση της Samsung, καθώς στοχεύει την ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των on-line παιχνιδιών, ιδίως στην Ασία. Ανταποκρινόμενες στην τάση της εποχής, πλέον οι εταιρείες που κατασκευάζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια τα φτιάχνουν για να παίζονται στο κινητό, όχι στον υπολογιστή.

Το Enjin Crypto Wallet είναι από πέρυσι διαθέσιμο για Android και iPhone τηλέφωνα. Υποστηρίζει πάνω από 700 ψηφιακά νομίσματα και είναι από τα πιο φιλικά στη χρήση. Περιλαμβάνει επίσης ένα χαρακτηριστικό που επιτρέπει στον χρήστη να λαμβάνει καταθέσεις μέσω σάρωσης κώδικα QR.

Με ένα τόσο εύκολο στη χρήση πορτοφόλι στα χέρια εκατομμυρίων καταναλωτών, το Galaxy S10 θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική ώθηση στην υιοθεσία των κρυπτονομισμάτων. Ειδικά στην Ασία, όπου οι πληρωμές μέσω κινητών συσκευών έχουν μεγαλύτερη διείσδυση σε σχέση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Με δεδομένο τον έντονο ανταγωνισμό στον κόσμο των smartphones, λογικά θα ακολουθήσουν και άλλοι κατασκευαστές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v