Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνηση σε στενό εύρος για την αγορά κρυπτονομισμάτων

Ο όγκος συναλλαγών έχει αυξηθεί αισθητά αλλά οι διαφοροποιήσεις στις τιμές των βασικών crypto είναι περιορισμένες. Η σημασία του blockchain για την κοινωνία, την πολιτική και την επιστήμη.

Κίνηση σε στενό εύρος για την αγορά κρυπτονομισμάτων

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Μπορεί στην Ελλάδα να είχαμε αργία, αλλά η αγορά των κρυπτονομισμάτων δούλευε κανονικά. Οι συναλλαγές δεν διακόπτονται ποτέ. Όταν λέμε ποτέ, κυριολεκτούμε. Γίνονται κανονικά όλο το 24ωρο, όλα τα Σαββατοκύριακα, όλες τις αργίες. Πρόκειται για τη μοναδική αγορά που δεν ξεκουράζεται ποτέ!

Το διάγραμμα που ακολουθεί, απεικονίζει το σύνολο της κεφαλαιοποίησης των κρυπτονομισμάτων. Από ό,τι βλέπουμε, κινείται μέσα σε ένα περιορισμένο εύρος εδώ και δύο εβδομάδες. Επίσης αυτό που παρατηρούμε, είναι πως ο όγκος συναλλαγών έχει αυξηθεί αισθητά. Μπορεί να έχουμε ηρεμία επιφανειακά, αλλά υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα από πίσω.

Αυτή την ώρα, το Bitcoin (BTC) αγωνίζεται να βρεθεί πάνω από τις 3.900 δολάρια, καθώς ενώ υποχωρούσε τις τελευταίες ώρες πλέον βρίσκεται στην τιμή που είχε χθες αυτή την ώρα. Το Ethereum (ETH) διαπραγματεύεται στα 134,7 δολάρια, αμετάβλητο και αυτό. Το XRP (XRP) υποχωρεί 0,6%. Το Litecoin (LTC) ανεβαίνει 2,8%, όπως και το EOS (EOS), σε ποσοστό 1,9%.

Ειδικό ενδιαφέρον έχει για τους αναγνώστες του Euro2day.gr η αξία του Stellar (XLM), μια που ξεπέρασε τα 0,10 δολάρια. Για όποιον έχει πάρει τα δωρεάν XLM της προσφοράς που παρουσιάσαμε τις προάλλες, η αποτίμησή τους είναι πλέον 29 δολάρια, από 23 που είχαν όταν τα αποκτήσαμε.

Πώς προέκυψε αυτή η άνοδος; Στις 7 Μαρτίου (με το άσπρο βελάκι), η Stellar ανακοίνωσε μια στρατηγική συνεργασία με την Börsenmedien. Η Börsenmedien εκδίδει το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό περιοδικό στη Γερμανία, το DER AKTIONÄR και κατέχει το DER AKTIONÄR TV, ένα τηλεοπτικό οικονομικό portal για γερμανόφωνους. Η γερμανική εταιρεία δεν θα είναι απλός συνεργάτης, αλλά εισέρχεται και ως επενδυτής.

Το περίεργο είναι πως στο κινέζικο ανταλλακτήριο ZB.com σημειώθηκε ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών XLM. Η πλατφόρμα αυτή έχει κατηγορηθεί για ξέπλυμα χρήματος στο παρελθόν (ένας συνετός επενδυτής κοιτάζει και αυτή την παράμετρο). Ωστόσο, οι ανησυχίες μας μετριάστηκαν, όταν είδαμε πως υψηλός όγκος υπήρξε και στο Binance, που είναι αξιόπιστη και γνωστή πλατφόρμα.

Blockchain, Utopia ή U-Turn?

Το blockchain προσέλκυσε την προσοχή πρωτίστως για επενδυτικούς λόγους, καθώς έγινε γνωστό ως η τεχνολογία πίσω από το Bitcoin. Ωστόσο η επίπτωσή του είναι ευρύτερη, στην κοινωνία, την πολιτική, την τέχνη, την επιστήμη. Για να έχεις ολοκληρωμένη οπτική ως επενδυτής δεν φτάνει το στείρο περιβάλλον των αριθμών. Είναι λάθος να απομονώνεις τις κοινωνικές επιπτώσεις. Χρειάζεται να ενημερώνεσαι για πολιτική, οικονομία, κοινωνιολογία, ανθρωπολογία.

Για αυτό η εκδήλωση που διοργάνωσε η Στέγη, του Ιδρύματος Ωνάση, με θέμα «Blockchain, Utopia or U-Turn?», με επιμελητές τους Γιώργο Κωνσταντινίδη και Μάκη Κεντεποζίδη, παρουσίασε ξεχωριστό ενδιαφέρον. Διακεκριμένοι ομιλητές, κυρίως από το εξωτερικό, σε δύο Σαββατοκύριακα φωτίσανε τέσσερις διαφορετικές πτυχές:

α) Τι είναι το blockchain και μια ιστορική αναδρομή της κρυπτογράφησης

β) εφαρμογές σε κοινωνικό επίπεδο, στον νόμο και τα έξυπνα συμβόλαια

γ) κερδοσκοπία και τέχνες

δ) κριτική και προβληματισμός για τις κοινωνικές επιπτώσεις

Όπως ανέφεραν οι διοργανωτές στο Euro2day.gr, το βασικό συμπέρασμα που βγήκε, είναι ότι η τεχνολογία δεν είναι ουδέτερη. Έχει κοινωνικές επιπτώσεις, βαραίνει πολιτικά. Ακόμα λίγοι έχουν αντιληφθεί τις δυνατότητες του blockchain να διεισδύσει στη ζωή μας, όπως το θέμα της κυβερνησιμότητας. Ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στο δίκαιο, με την αντικατάσταση εταιρικών συμβολαίων από τα λεγόμενα έξυπνα συμβόλαια (smart contracts). Ο κώδικας δεν μπορεί να αντικαταστήσει το δίκαιο, αλλά ο νόμος είναι από μόνος του ένας μηχανισμός. Μια μορφή αλγόριθμου. Αν κάνεις αυτό, πας φυλακή. Αν κάνεις το άλλο, πληρώνεις πρόστιμο.

Σίγουρα θα περάσουν χρόνια μέχρι να πάρει έκταση η πρωτογενής γλώσσα και να είναι κώδικας σε γλώσσα προγραμματισμού, αλλά από τώρα κάποιοι νόμοι δεν γράφονται στα αγγλικά, αλλά κατευθείαν σε κώδικα. Η εφαρμογή στον νόμο έχει πολλές προεκτάσεις στο επίπεδο της κοινωνίας, περισσότερες από το νόμισμα. Η τεχνολογία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις σχέσεις εξουσίας, και θα υπάρξει σύγκρουση για το ποιος θα την ελέγχει. Η διαμάχη θα μεταφερθεί στο ποιος θα ελέγχει τις επικοινωνίες, τη γνώση, τα καλώδια, ακόμα και τις πρώτες ύλες.

Το χρήμα είναι μια κοινωνική σχέση που βασίζεται στην πίστη. Πιο πολύ από την πίστη στο νόμισμα, έχει σημασία η πίστη σε κάποιο πολιτικό σύστημα. Το επόμενο βήμα είναι η εφαρμογή του blochchain στο χρέος, το οποίο είναι τουλάχιστον ισοδύναμο με το χρήμα ως συστατικό της οικονομικής δραστηριότητας. Θα συμβάλει αποφασιστικά στο να υπάρξει διαφάνεια στη διαχείριση των χρεών μεταξύ των κρατών αλλά και των πολιτών απέναντι στο κράτος.

Το Internet είναι το μεγαλύτερο φωτοτυπικό που ανακάλυψε ο άνθρωπος. Το blockchain προτίθεται να το αλλάξει αυτό. Να το κάνει μία αγορά. Για παράδειγμα, μπορεί να ελέγξει τα ψηφιακά δικαιώματα, δημιουργώντας άμεση σύνδεση μεταξύ μουσικών παραγωγών με τους πελάτες τους. Αντί να πουλήσει τα τραγούδια του ένας καλλιτέχνης σε δισκογραφική εταιρεία και αυτή να τα διαθέσει στο κοινό, μπορεί να τα κάνει απευθείας ο ίδιος. Και μάλιστα με το πλεονέκτημα ότι παρόλο που θα είναι σε ψηφιακή μορφή, δεν θα μπορούν να αντιγραφούν, όπως τώρα.

Σίγουρα δεν είναι η εξέλιξη που είχε φανταστεί ο Tim Berners-Lee, ο εφευρέτης του World Wide Web. Ο Lee μπορούσε να κάνει μια εταιρεία, να πουλάει διευθύνσεις και να πλουτίσει πέρα από κάθε προσδοκία. Προτίμησε όμως να το αφήσει ελεύθερο. Τον ενδιέφερε πάνω από όλα να δημιουργηθεί ένα σύστημα όπου να διαμοιράζεται η γνώση ελεύθερα.

Οι Κινέζοι όταν θέλουν να καταραστούν κάποιον, του εύχονται να ζήσει σε ενδιαφέροντες καιρούς. Οι εξελίξεις έχουν γίνει όχι μόνο ενδιαφέρουσες αλλά και γρήγορες. Μένει να δούμε για ποιους θα αποτελέσει κατάρα και για ποιους ευλογία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v