Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η εξέλιξη που αλλάζει τα πάντα στην αγορά των crypto

Υπηρεσίες θεματοφυλακής στο Bitcoin σχεδιάζει να προσφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Fidelity. Γιατί τυχόν επιβεβαίωση της είδησης ανατρέπει τα δεδομένα στον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Η εξέλιξη που αλλάζει τα πάντα στην αγορά των crypto
  • του Βασίλη Παζόπουλου

Αυτή η είδηση τα αλλάζει όλα. Σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται μια ανώνυμη πηγή, η Fidelity Investments σε λίγες εβδομάδες θα είναι σε θέση να παρέχει υπηρεσίες θεματοφυλακής στο Bitcoin. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, σε πρώτη φάση θα έχουν πρόσβαση μόνο οι θεσμικοί και όχι οι μικροεπενδυτές.

Αν αληθεύει, η επίπτωση που θα έχει στον χώρο των crypto θα είναι κοσμογονική. Θα λυθούν τα χέρια των μεγάλων παικτών της αγοράς, ώστε να εισέλθουν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Όπως έχουμε αναφέρει συχνά, αναμένουμε χρήματα να εισρεύσουν από την παραδοσιακή χρηματιστηριακή αγορά στην crypto, όχι το αντίθετο.

Να βασιστούμε λοιπόν σε μια ανώνυμη πηγή, έστω και αν είναι δημοσιευμένη στο Bloomberg; Όχι αναγκαστικά. Το καλό με τον καταιγισμό πληροφοριών στο Internet είναι ότι μπορείς να βρεις απίθανες πληροφορίες. Λεπτομέρειες που κάποτε μάθαιναν μόνο οι insiders. Ένα παράδειγμα τέτοιας πληροφορίας αφορά τον Chris Tyler. Ποιος είναι ο Tyler; Ήταν επικεφαλής του τομέα που ήταν υπεύθυνος για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία στην Barclays. Όπως ενημέρωσε τον λογαριασμό του στο LinkedIn, άλλαξε δουλειά. Πλέον θα εργάζεται στη Fidelity.

Αυτή η πρόσληψη από μόνη της ίσως δεν λέει τίποτα, αλλά αν τη συνδυάσουμε με την πρόσληψη του περασμένου μήνα του διευθυντή θεσμικών πωλήσεων της Coinbase, Christine Sandler, ίσως σημαίνει πολλά. Γιατί η Fidelity μπορεί μεν να διαχειρίζεται τρισεκατομμύρια, αλλά δεν είναι από τις εταιρείες που σκορπάνε τα λεφτά τους από εδώ και από εκεί χωρίς σχέδιο.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το ζήτημα της θεματοφυλακής

Στα κρυπτονομίσματα υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι είναι «γυμνά» ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Αν σου κλέψουν ή χάσεις τον κωδικό που αντιπροσωπεύει τα crypto σου, τα έχασες με τον ίδιο τρόπο που έχασες τα μετρητά σου. Η περιουσία σου είναι αποκλειστικά δικιά σου υπόθεση. Αν χάσεις το κινητό και δεν έχεις backup στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι σου, θα είναι επειδή ευθύνεσαι εσύ, όχι κάποιος άλλος.

Καλή η αποκέντρωση και η αποδέσμευσή μας από τις τράπεζες, αλλά η προσωπική μας ευθύνη μεγαλώνει. Αν κλέψουν ή καταστρέψουν την τράπεζα όπου έχεις τις καταθέσεις σου ή τη χρηματιστηριακή που βρίσκονται οι μετοχές σου, δεν χάνονται ούτε τα χρήματα ούτε οι μετοχές. Είναι καταγεγραμμένα. Υπάρχει απόδειξη ότι σου τα οφείλει κάποιος.

Η θεματοφυλακή αυτό ακριβώς το πλεονέκτημα προσφέρει. Δεν είναι τίποτε άλλο παρά η προστασία του ιδιωτικού κλειδιού του Bitcoin. Ένας ιδιώτης μπορεί σχετικά εύκολα να χειριστεί τους κωδικούς του, όμως ένας θεσμικός χρειάζεται ειδική υπηρεσία. Αυτό το κενό επιχειρεί να καλύψει η Fidelity.

Αναλυτικότερα για το θέμα, έχουμε αναφερθεί εδώ 

Η πορεία προς τη διαφάνεια συνεχίζεται

Από τον Ιούνιο το coinmarketcap.com, το site με τις περισσότερες επισκέψεις στον χώρο των crypto (είναι ανάμεσα στα 500 sites παγκοσμίως με τη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα), δήλωσε πως θα αρχίσει να αποβάλλει ανταλλακτήρια, αν δεν συμμορφώνονται με τις προδιαγραφές που έχει θέσει.

Όλα ξεκίνησαν από την έρευνα της Bitwise Asset Management, η οποία υπέβαλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ μια μελέτη, ισχυριζόμενη μεταξύ άλλων ότι το 95% όλων των αναφερθέντων όγκων συναλλαγών στα κρυπτονομίσματα είναι πλασματικό, καθώς πολλά ανταλλακτήρια παραποιούν τους όγκους τους. Το θέμα του φουσκωμένου όγκου ήταν ένα κοινό μυστικό που υποπτεύονταν όλοι. Πρώτη φορά όμως παρουσιάστηκε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την απόδειξή του.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για τη διαφάνεια του χώρου, η οποία όχι μόνο είναι απαραίτητη για να εισέλθουν κεφάλαια από τους «μεγάλους» της Wall Street, αλλά κάνει τα πράγματα πιο εύκολα στο θέμα της ερμηνείας της πορείας του Bitcoin και της παρέας του.

Η αγορά σήμερα

Όσο το Bitcoin παραμένει σε φάση συσσώρευσης κοντά στην πάνω πλευρά του κίτρινου καναλιού, όπως φαίνεται στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες να δούμε κάποιο ανοδικό ξέσπασμα.

Η αγορά είναι σε θέση εκκίνησης, όπως ο αθλητής στον αγώνα ταχύτητας, περιμένοντας να ακούσει τον πυροβολισμό του αφέτη. Ίσως αναμένει την επίσημη ανακοίνωση από πλευράς Fidelity. Προς το παρόν πάντως βλέπουμε να επικρατεί αισιοδοξία. Όλα τα μεγάλα κρυπτονομίσματα βρίσκονται στο συν. Το Bitcoin συναλλάσσεται στις 5.938 δολάρια με άνοδο 4,21%, ενώ πολύ πάει και το Ethereum, που είχε μείνει λίγο πίσω αυτές τις ημέρες.

Τη μεγαλύτερη άνοδο ανάμεσα στα 100 κρυπτονομίσματα με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση τη σημειώνει το ABBC Coin (ABBC) με 27%, ενώ τη μεγαλύτερη υποχώρηση τη βλέπουμε στο Ravencoin (RVN) με -3,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v