Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι σημαίνει η πτώση του Bitcoin κάτω από τις 10.000 δολάρια

Για πρώτη φορά μετά τις 21 Ιουνίου, το Bitcoin βρέθηκε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 10.000 δολαρίων. Τι δείχνουν τα Google Trends σχετικά με το ενδιαφέρον για το Bitcoin και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα. Πώς κινείται σήμερα η αγορά.

Τι σημαίνει η πτώση του Bitcoin κάτω από τις 10.000 δολάρια

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Να ένα εντυπωσιακό διάγραμμα. Από τις 30.000 έπεσε στις 10.000 μέσα σε μία ώρα! Τι αφορά; Τις short θέσεις σε Bitcoin. Με άλλα λόγια, υπήρχαν εντολές για 30.000 Bitcoin που είχαν ποντάρει στην πτώση, οι οποίες μειώθηκαν κατά 20.000 Bitcoin, αξίας περίπου 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Κανονικά με μια τόσο μεγάλη μετατόπιση, θα βλέπαμε την τιμή του Bitcoin να ανεβοκατεβαίνει απότομα. Ωστόσο δεν είχαμε καμιά ουσιαστική επίδραση. Γιατί δεν σημαίνει κάτι το γεγονός ότι οι «σορτάκηδες» μειώθηκαν σε τόσο μεγάλο ποσοστό; Δεν είναι η πρώτη φορά που είχαμε μια σημαντική μεταβολή της ποσότητας των short θέσεων (αν και δεν έχει ξαναγίνει σε τέτοιο μέγεθος), που όμως η επίδρασή της να είναι αμελητέα.

Στην αρχή που εμφανίστηκε η ποσότητα των short θέσεων από το Bitinex, πολλοί εντυπωσιάστηκαν και το θεώρησαν ως καλή ένδειξη για το προς τα πού κινείται η αγορά. Ωστόσο, με τον καιρό, άρχισε να χάνει σε αξιοπιστία και πλέον δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία συσχέτιση της μεταβολής του συγκεκριμένου δείκτη με την τιμή του Bitcoin.  

Κάνουμε την αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα, γιατί αρκετοί αναγνώστες της στήλης είναι σχετικά καινούργιοι στον χώρο και θέλουμε να τους προφυλάξουμε από τις παγίδες. Όπως έχουμε ξαναπεί, η αγορά των crypto ναι μεν παρουσιάζει μοναδικές ευκαιρίες, αλλά έχει ιδιαιτερότητες σε σχέση με τις παραδοσιακές χρηματιστηριακές αξίες. Θέλει προσοχή.

Πολλοί ισχυρίζονταν ότι αν το Bitcoin ξεπεράσει τις 10.000 δολάρια, θα προσελκύσει και πάλι τα φώτα της δημοσιότητας, με αποτέλεσμα να μιλάνε και πάλι όλοι γι' αυτό. Ήταν μια λογική προσέγγιση, αλλά όπως όλες τις θεωρίες, θα πρέπει να τις τσεκάρουμε στην πράξη. Τότε επιβεβαιώνονται, όχι όταν μοιάζουν λογικές με βάση το δικό μας σκεπτικό. 

Από ό,τι βλέπουμε από τον πλέον αξιόπιστο δείκτη, τον google trends, μπορεί το ενδιαφέρον να βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο του έτους, αλλά δεν έχουμε δει ακόμα κάποιο μεγάλο ρεύμα. Οι νέοι επενδυτές δεν έχουν συγκινηθεί. Αν στην κορυφή του 2017 εκείνοι που έψαχναν θέματα σχετικά με το Bitcoin ήταν 100, σήμερα είναι μόλις 25.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο για άνοδο. Δεν έχει μπει νέο αίμα στην αγορά. Δεν έχουμε φτάσει στο FOMO. Το σημείο δηλαδή που να τρέχουν όλοι να αγοράσουν όσο όσο, προκειμένου να μη χάσουν το τρένο. Απέχουμε πολύ από το «ελληνικό 1999».

Αυτό όμως που έχει ανέβει σε επίπεδα-ρεκόρ είναι το hash rate του Bitcoin. Είναι το διπλό από τα χαμηλά του Δεκέμβρη του 2018 και 10 φορές υψηλότερο σε σχέση με αυτό που είχαμε μόλις 2 χρόνια πριν.

Όταν λέμε Hash Rate του δικτύου Bitcoin, αναφερόμαστε στο ποσό της υπολογιστικής ισχύος που αφιερώνεται στην επεξεργασία των συναλλαγών και στην εξασφάλιση του δικτύου. Στους πόρους που απαιτούνται για τη λειτουργία του. Όσο περισσότεροι είναι, τόσο πιο ασφαλές είναι το δίκτυο Bitcoin. Με άλλα λόγια, το Bitcoin είναι πιο ασφαλές από ποτέ. Και να σκεφτεί κανείς πως ουδέποτε μέχρι τώρα έχει παραβιαστεί στα 10 χρόνια της λειτουργίας του, ούτε έχει διακοπεί ποτέ. Δουλεύει ασταμάτητα 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο. Όχι μόνο δεν κλείνει για διακοπές, αλλά ούτε για συντήρηση.

Η αγορά σήμερα

Εστιάζοντας στην ίδια την τιμή του Bitcoin, αυτό που βέβαια παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ότι για πρώτη φορά από τις 21 Ιουνίου έπεσε και πάλι κάτω από το ψυχολογικό όριο των 10.000 δολαρίων. Μια εξέλιξη μάλλον αναμενόμενη, όπως είχαμε γράψει και εδώ.

Tο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα είναι η συνέχεια του χθεσινού. Το Bitcoin για άλλη μια φορά κινήθηκε υποδειγματικά, σύμφωνα με τις θεωρίες της τεχνικής ανάλυσης. Όχι μόνο διέσπασε την κάτω γαλάζια γραμμή και συνέχισε πτωτικά, αλλά και στην προσπάθειά του να αναρριχηθεί πάλι προς τα μέσα, βρήκε ακριβώς εκεί εμπόδιο. Δεν είναι απίθανο λοιπόν να το δούμε να φτάνει κοντά στις 9.000 (λευκή οριζόντια γραμμή).

Σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει πως θα έχουμε φύγει από την περίοδο των «ταύρων» και θα έχουμε εισέλθει στην περίοδο των «αρκούδων». Αυτού του είδους οι διακυμάνσεις είναι φυσιολογικές για το Bitcoin. Τις συναντούσαμε ακόμα και το 2017, τη χρονιά της εκρηκτικής ανόδου από τα 1.000 στις 20.000 δολάρια.

Στο κόκκινο αυτή την ώρα βρίσκονται τα μεγάλα κρυπτονομίσματα. Το Bitcoin έδωσε μάχη τις  τελευταίες ώρες να ανέβει και πάλι πάνω από τις 10.000 δολάρια. Τα κατάφερε, αλλά όχι για πολλή ώρα. Τώρα διαπραγματεύεται στις 9.843, υποχωρώντας 10,14%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v