Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο κινδυνεύει το Bitcoin ή το Libra από την κυβέρνηση των ΗΠΑ

Τα νέα δεδομένα μετά τη «βουτιά» του Bitcoin στον απόηχο των αναφορών Ντόναλντ Τραμπ. Μέχρι ποια επίπεδα θεωρείται «φυσιολογική» η διόρθωση για το κρυπτονόμισμα.

Πόσο κινδυνεύει το Bitcoin ή το Libra από την κυβέρνηση των ΗΠΑ
  • του Βασίλη Παζόπουλου

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζουμε ένα 4ωρο διάγραμμα του Bitcoin, με μία κόκκινη γραμμή τάσης που ξεκινάει από την 1η Απριλίου και στην οποία η τιμή του είχε αναπηδήσει 3 φορές. Είχαμε αναφέρει πως όσο παραμένει το Bitcoin πάνω από αυτήν, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ωστόσο η 4η φορά αποδείχτηκε καθοριστική. Τη διέσπασε πτωτικά και αμέσως ακολούθησε πανικός. Από τις 10.200 δολάρια, η τιμή του Bitcoin σχεδόν άμεσα κατρακύλησε στις 9.200 δολάρια.

Τι μπορούμε να περιμένουμε τώρα; Δεν μπορούμε να ξέρουμε με σιγουριά αν θα ακολουθήσει άνοδος ή αν θα συνεχιστεί η υποχώρηση, αλλά μπορούμε να εικάσουμε τα πιθανά επίπεδα τιμών όπου μπορεί η διόρθωση να βρει εμπόδιο. Πράγματι, το δεύτερο διάγραμμα που έχουμε παρουσιάσει αυτές τις ημέρες «έπιασε» την πρώτη στήριξη. Η πράσινη γραμμή στις 9.400 δολάρια λειτούργησε ως ανάχωμα στην πορεία υποχώρησης, αν και απ’ ό,τι φαίνεται προσωρινά. Το επόμενο και καθοριστικό επίπεδο είναι μεταξύ 8.500 και 9.000 δολαρίων (πράσινη παχιά γραμμή).

Μέχρι εκεί η διόρθωση θεωρείται φυσιολογική για το ιστορικό του Bitcoin. Διορθώσεις της τάξης του 35% είναι συχνές ακόμα και στις περιόδους όπου σημείωνε εκρηκτική άνοδο, όπως για παράδειγμα το 2017. Τη χρονιά όπου καταγράφηκε η επική πορεία, από τα 1.000 στις 20.000 δολάρια μέσα σε λιγότερο από 12 μήνες, υπήρξαν ενδιάμεσα 6 περιπτώσεις όπου υποχώρησε 30-40%. Είναι λογικό. Καμία χρηματιστηριακή αξία δεν ανεβαίνει 3 ή 4 φορές, χωρίς να ακολουθήσει διόρθωση ή όπως το χαρακτηρίζουν συχνά, ρευστοποίηση κερδών.

Όποιος trader τρομάζει με τέτοιας έντασης διακυμάνσεις, είναι φανερό πως βρίσκεται σε λάθος χώρο. Αν θέλει να ασχοληθεί με τα crypto, θα πρέπει να συμβιβαστεί με αυτό το χαρακτηριστικό, εφόσον το θεωρεί μειονέκτημα. Γιατί πολλοί το θεωρούν πλεονέκτημα, εφόσον δίνει συχνότερες ευκαιρίες για κέρδη.

Το ίδιο ισχύει και για όποιον επενδυτή θεωρεί καταστροφή και όχι ευκαιρία τη διολίσθηση του Bitcoin στην περιοχή των 6.000 δολαρίων. Αν δεν έχει πειστεί για τη μακροπρόθεσμη προοπτική του, σημαίνει πως έχει τοποθετήσει τα χρήματά του σε κάτι που δεν πιστεύει. Και όποιος ασχολείται με μια χρηματιστηριακή αγορά που δεν του ταιριάζει ή δεν έχει τις γνώσεις ή δεν μπορεί να παραμείνει ψύχραιμος, είναι θέμα χρόνου να βρεθεί στην πλευρά των χαμένων. Το οικοσύστημα των crypto αποτελεί ένα νέο έδαφος ατελείωτων ευκαιριών. Το ταξίδι προβλέπεται συναρπαστικό. Αλλά δεν είναι για όλους.

Οι κυβερνητικές ανησυχίες

Η νευρικότητα της τελευταίες ημέρες σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο ότι ο χώρος των κρυπτονομισμάτων είναι στο επίκεντρο της προσοχής στις ΗΠΑ. Ξεκίνησε ο διοικητής της FED, την επόμενη ο ίδιος πρόεδρος των ΗΠΑ και αμέσως μετά ο υπουργός Οικονομικών. Και όλα αυτά χάρη στο Libra.

Να ανησυχούν όσοι έχουν Bitcoin, αν αποφασίσει η αμερικανική κυβέρνηση να επιτεθεί εναντίον του; Ότι θα δημιουργηθεί κάποια αναστάτωση, ναι, είναι πιθανό. Δεν είναι τόσο όμορφο να σε προκαλεί ο πιο δυνατός στην αίθουσα. Τι θα μπορούσε να κάνει όμως η κυβέρνηση των ΗΠΑ; Όχι πολλά. Υπάρχουν πολλοί θεωρητικοί τρόποι να επιτεθείς στο Bitcoin, αλλά πρακτικά κανείς δεν είναι εφαρμόσιμος. Έχουμε αναφερθεί σε άλλα άρθρα πως είναι πρακτικά αδύνατον να απαγορευτεί η κυκλοφορία του. Δεν είναι σαν το Libra, έχει εντελώς διαφορετικό τρόπο λειτουργίας.

Να εξαγοραστεί ίσως; Σαν ιδέα δεν ακούγεται κακή, αλλά ούτε και αυτό θα λειτουργήσει στην πράξη. Αν θέλουν να το αγοράσουν οι κυβερνήσεις θα το εκτοξεύσουν λόγω αυξημένης ζήτησης. Είναι περιορισμένη η προσφορά και η ρευστότητα δεν είναι άφθονη όπως στο FOREX. Το κυριότερο μειονέκτημα για την επιτυχία ενός τέτοιου σχεδίου είναι πως οι περισσότεροι δεν θα πουλήσουν. Είναι μακροχρόνιοι επενδυτές. Ξέρουν πως όσοι πούλησαν στην αρχή φτηνά το μετάνιωσαν και είναι αποφασισμένοι να μην το ξανακάνουν. Όσο τουλάχιστον υπάρχει προοπτική για πολύ μεγαλύτερα νούμερα.

Συνεπώς, αν κάποια κυβέρνηση ξοδέψει ένα δισ. επιχειρώντας να κάνει επιθετική εξαγορά, η αποτυχία της θα αποτελέσει την καλύτερη διαφήμιση για το Bitcoin.

Ποιοι πρέπει να ανησυχούν; Επιχειρήσεις όπως τα ανταλλακτήρια ή εταιρείες που διαθέτουν εφαρμογές ηλεκτρονικών πορτοφολιών ή θεσμικοί που ετοιμάζουν τις υποδομές για να εκμεταλλευτούν οικονομικά τις δυνατότητες του Bitcoin. Όλα αυτά όμως φαίνονται απίθανα. Για παράδειγμα το γνωστό αμερικανικό ανταλλακτήριο Coinbase λειτουργεί έχοντας πάρει νόμιμη άδεια από τις αρχές. Αυτό σημαίνει πως η λειτουργία του είναι προσαρμοσμένη στις ρυθμίσεις. Αυτοί όμως που δεν έχουν άδεια, δικαιολογημένα θα αρχίσουν να ιδρώνουν.

Ουσιαστικά ο υπουργός Οικονομικών έδωσε το πράσινο φως για τη δραστηριότητα των κρυπτονομισμάτων, όσο δεν χρησιμοποιούνται στο dark web και συμμορφώνονται με τους κανονισμούς. Αυτό δεν είναι καθόλου κακό. Η αποβολή των σκάρτων παικτών από το παιχνίδι θα βοηθήσει. Θα ξεκαθαρίσει τον χώρο από αυτούς που του δημιουργούν κακό όνομα με τις αθέμιτες και παράνομες πρακτικές τους.

Στην πραγματικότητα, στο στόχαστρο δεν είναι το Bitcoin. Είναι το Facebook. Χθες και σήμερα ο David Marcus, ο εκπρόσωπός του, δέχεται ερωτήσεις (συχνά σκληρές) από την Επιτροπή Τραπεζών Γερουσίας. Προσπαθεί να καθησυχάσει τους Αμερικανούς γερουσιαστές, λέγοντας ότι το Facebook δεν θα ξεκινήσει το νόμισμα, μέχρι να αντιμετωπιστούν οι ρυθμιστικές ανησυχίες.

Ο τεχνολογικός γίγαντας τα βάζει με το πανίσχυρο τραπεζικό και κρατικό κατεστημένο που είχαν μέχρι χθες το μονοπώλιο της παραγωγής χρήματος. Ένα προνόμιο που δεν θα αφήσουν τόσο εύκολα να χαθεί. Η Facebook Θα πρέπει να τους πείσει ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για αυτούς. Καλή τύχη σε αυτό, Mark Zuckerberg. Σίγουρα θα σου χρειαστεί.

Η αγορά σήμερα

Δύσκολες ώρες για την αγορά των crypto. Τα περισσότερα από τα κυριότερα κρυπτονομίσματα σημειώνουν διψήφιο ποσοστό απωλειών. Το Bitcoin χάνει 13,73% και διαπραγματεύεται στις 9.207 δολάρια. Παρόμοιο ποσοστό υποχώρησης εμφανίζουν και τα υπόλοιπα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v