Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί φοβούνται το Libra του Facebook

Αν το κρυπτονόμισμα του Facebook πετύχει, θα πρόκειται για μια τεράστια αλλαγή των οικονομικών δεδομένων, που όμοια δεν έχει υπάρξει ξανά στην ιστορία. Πώς κινείται η αγορά crypto σήμερα.

Γιατί φοβούνται το Libra του Facebook

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το έχουμε επισημάνει πολλές φορές από αυτή τη στήλη, αλλά το επαναλαμβάνουμε γιατί είναι πολύ σημαντικό να το συνειδητοποιήσουμε. Οι κυβερνήσεις (και οι τράπεζες, άσχετα αν δεν φαίνονται άμεσα, επειδή βάζουν τους πολιτικούς μπροστά) νιώθουν άμεση απειλή από το Libra. Φοβούνται ότι θα ανταγωνιστεί άμεσα το αμερικανικό δολάριο και θα ανατρέψει το παρόν νομισματικό σύστημα. Πρόκειται για υπερβολικό φόβο; Μάλλον όχι.

Ας μην ξεχνάμε πως δεν είναι μόνο οι Αμερικανοί που ανησυχούν για τη δύναμη που θα συγκεντρώσει στα χέρια της η κοινοπραξία του Libra. Ινδοί, Ρώσοι και Γάλλοι έχουν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις. Οι Κινέζοι προετοιμάζουν το δικό τους κρυπτονόμισμα, προκειμένου να αμυνθούν. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Mark Carney υποστήριξε πως «προσεγγίζει το Libra με ανοικτό μυαλό, αλλά όχι ανοικτή πόρτα».

Οι επιφυλάξεις της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν να κάνουν κυρίως με την αποδυνάμωση του δολαρίου και την αμφισβήτησή του ως αποθεματικού νομίσματος. Σήμερα πολλές κυβερνήσεις το κρατάνε στο «χρηματοκιβώτιό» τους, ως ένα νόμισμα που γνωρίζουν ότι θα διατηρήσει τη δύναμή του. Τα περισσότερα κράτη δεν τα κρατάνε σε ρευστό, αλλά τα αξιοποιούν αγοράζοντας αμερικανικά ομόλογα. Έτσι και οι κυβερνήσεις κερδίζουν από τους τόκους και οι Αμερικανοί γνωρίζουν πως έχουν ανά πάσα στιγμή πρόθυμους αγοραστές για να μπορέσουν να μετακυλίσουν το χρέος τους.

Αν διατηρούν όμως τα διαθέσιμά τους σε Libra και όχι δολάρια, δεν είναι υποχρεωμένοι να αγοράσουν αμερικανικά ομόλογα. Πρόκειται για ένα απόλυτα ζωτικής σημασίας ζήτημα για τις ΗΠΑ. Αν μειωθεί η ζήτηση στα αμερικανικά ομόλογα, θα αναγκαστούν να τα εκδίδουν με αυξημένα επιτόκια. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα συμπαρασύρουν τα τραπεζικά επιτόκια. Τα δάνεια για αγορά κατοικίας θα γίνουν ακριβά, το κεφάλαιο κίνησης των επιχειρήσεων πιο ακριβό κ.λπ.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Πιθανότατα θα προκληθεί ύφεση, η οποία είναι απίθανο να περιοριστεί μόνο εκεί και να μη μετατραπεί σε παγκόσμια κρίση. Πώς το υποθέτουμε; Οι μνήμες από το 2008 είναι ακόμα νωπές. Το αμερικανικό χρέος ανέρχεται στα 22,5 τρισεκατομμύρια, με το 40% να το κατέχουν ξένες κυβερνήσεις. Πρόκειται για ένα πεινασμένο θηρίο που χρειάζεται συνέχεια να το ταΐζουν δολάρια, αλλιώς θα βγει εκτός ελέγχου.

Αν το Libra επιτύχει, θα διαθέτει τεράστια διαπραγματευτική δύναμη έναντι των κρατών που θα ψάχνουν απεγνωσμένα αγοραστές για τα ομόλογά τους. Θα πρόκειται για μια τεράστια αλλαγή των οικονομικών δεδομένων, που όμοιά του δεν έχει υπάρξει ξανά στην ιστορία. Το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι η κοινοπραξία του Libra να προτείνει σε κάποιο κράτος την αγορά των ομολόγων του, με αντάλλαγμα να διατηρεί τα συναλλαγματικά αποθέματά του σε Libra αντί για δολάρια ή ευρώ ή χρυσό. Τις μακροοικονομικές δυνάμεις και τις επιπτώσεις που αναπτύσσονται, μόνο αμυδρά μπορούμε να τις φανταστούμε.

Ένα άλλο κρίσιμης σημασίας ζήτημα είναι ο τρόπος που θα αλληλεπιδρά το Libra με τις παραδοσιακές τράπεζες. Σίγουρα θα τους στερήσει ένα μεγάλο μέρος των πελατών τους, από την πλευρά των πληρωμών. Από την άλλη, μπορεί να διαθέτει τις τεράστιες καταθέσεις του (από τα Libra που διακρατούν οι χρήστες του) στις τράπεζες.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον θα είναι εάν τελικά το Libra εξελιχθεί σε ένα πραγματικό τραπεζικό σύστημα, με την ικανότητα να δημιουργεί το δικό του παραστατικό νόμισμα. Να μη χρειάζεται να έχει αντίκρισμα σε κανένα καλάθι από δολάρια, ευρώ, γεν κ.λπ. Τα ερωτήματα από μια τέτοια ενέργεια θα γίνουν αφόρητα πιεστικά.

Η ανταπόκριση της Γερουσίας

Παρακολουθώντας τις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς της επιτροπής, η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως οι νομοθέτες ενδιαφέρονται να μείνει η δραστηριότητα των κρυπτονομισμάτων εντός των ΗΠΑ. Θέλουν να εκμεταλλευτούν εκείνοι τα πλεονεκτήματα του χώρου, αλλά με την προϋπόθεση να είναι νομικά ρυθμισμένος.

Είναι κάτι που το επιθυμούν και οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι στο οικοσύστημα του blockchain. Το πρόβλημα για να εκμεταλλευτούν οι επιχειρήσεις τη νέα τεχνολογία, παρόλο που το δυναμικό των ΗΠΑ είναι το πιο ισχυρό, είναι η έλλειψη μιας δίκαιης και ξεκάθαρης νομοθεσίας. Ακόμα και στον χαρακτηρισμό ως προς το αν είναι κάποιο ψηφιακό νόμισμα κρυπτονόμισμα, υπάρχει δυσκολία.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) κάνει τον διαχωρισμό με βάση του αν είναι ή όχι μετοχές. Το Bitcoin δεν το θεωρεί ότι έχει τα χαρακτηριστικά της μετοχής. Η CFTC (Commodity Futures Trading Commission) αντιμετωπίζει το Bitcoin και τα υπόλοιπα ως ψηφιακό εμπόρευμα. Η εφορία (Internal Revenue Service) αντιμετωπίζει τα κρυπτονομίσματα ως περιουσιακά στοιχεία.

Αυτή η σύγχυση μπερδεύει τις εταιρείες. Δυσκολεύονται να αποφασίσουν πώς θα λειτουργήσουν στο παρόν νομικό καθεστώς. Τους κοστίζει πολλά χρήματα, όπως για παράδειγμα έχουν μεγάλο κόστος στο να προσλάβουν εξειδικευμένους δικηγόρους.

Ωστόσο είναι μια πρόκληση που φαίνονται αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν, προκειμένου να μη μείνουν πίσω στον διεθνή ανταγωνισμό. Όσον αφορά το Libra, οι γερουσιαστές δυσκολεύονται να εμπιστευτούν το Facebook, καθώς έχει επιβαρυμένο ιστορικό. Όμως με αυτή την αφορμή, μάθανε τη διαφορά με το Bitcoin και για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη έκταση, τι συμβαίνει στον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Ποιος θα το φανταζόταν αυτό πριν από δύο χρόνια; Ειλικρινά, κανείς. Οι εξελίξεις τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και όποιος κρίνει τον χώρο των crypto με τους όρους του χθες ή ακόμα και του σήμερα, θα βρεθεί προ εκπλήξεων.

Επιπλέον άρθρα για τις επιπτώσεις που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία το Libra, μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ.

Το βίντεο για την ακρόαση του εκπροσώπου του Facebook στο Κογκρέσο είναι εδώ.

Η αγορά σήμερα

Για ελάχιστα δολάρια δεν έφτασε η τιμή του Bitcoin την παχιά πράσινη γραμμή που είχαμε σχεδιάσει. Λίγη σημασία έχει όμως. Το βασικό είναι πως η αγορά αντέδρασε. Είναι αυτό το τέλος της πτωτικής κίνησης, μια που η υποχώρηση έφτασε να είναι της τάξης του 31% από την προηγούμενη κορυφή; Δύσκολο να το συμπεράνουμε, αν και όπως έχουμε επισημάνει, αποτελεί υγιή συμπεριφορά για οποιονδήποτε χρηματιστηριακό τίτλο που έχει τριπλασιάσει την αξία του μέσα σε λίγους μήνες.

Το κλίμα από χθες το απόγευμα άρχισε να αλλάζει. Πλέον όλα τα βασικά κρυπτονομίσματα ανεβαίνουν, με πρωταγωνιστή το Litecoin, όπου κερδίζει 17,69% και πλέον διαπραγματεύεται στα 93,24 δολάρια. Το Bitcoin έφτασε και πάλι μια ανάσα από τις 10.000 δολάρια. Συγκεκριμένα βρίσκεται στις 9.836 δολάρια. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v