Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κίνα βγάζει το δικό της επίσημο κρυπτονόμισμα

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, σύμφωνα με τη South China Morning Post, άρχισε να σχεδιάζει το δικό της ψηφιακό νόμισμα. Ανεβαίνει σήμερα το Bitcoin.

Η Κίνα βγάζει το δικό της επίσημο κρυπτονόμισμα
  • του Βασίλη Παζόπουλου

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Στο χθεσινό άρθρο αναφερθήκαμε στους κινδύνους και στις προκλήσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τα κράτη, αλλά και ολόκληρο το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, εξαιτίας της δημιουργίας του Libra από τη Facebook. Ωστόσο τα μεγάλα κράτη δεν περιμένουν παθητικά την επέλαση του νέου κρυπτονομίσματος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας τους. Έχει σημάνει συναγερμός και προετοιμάζονται πυρετωδώς για την αντιμετώπισή του.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, σύμφωνα με τη South China Morning Post, άρχισε να σχεδιάζει το δικό της ψηφιακό νόμισμα. Ο Wang Xin, διευθυντής του γραφείου έρευνας της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBoC), ισχυρίστηκε πως αν το Libra χρησιμοποιηθεί για διασυνοριακές πληρωμές, θα ασκήσει μεγάλη επιρροή στη νομισματική πολιτική της χώρας του.

Ο Wang ανέφερε ότι αποφάσισαν να δημιουργήσουν το δικό τους ψηφιακό νόμισμα και για έναν επιπλέον λόγο. Φοβούνται πως το Libra θα αποτελέσει τον Δούρειο Ίππο του δολαρίου. Εάν συνδεθεί στενά με το δολάριο, τότε οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν ανυπολόγιστη δύναμη, προκαλώντας μια σειρά από οικονομικές και πολιτικές συνέπειες. Από ό,τι έχει αποκαλύψει η Facebook για το Libra μέχρι τώρα, όχι μόνο θα συμμορφώνεται με τους κανονισμούς των ΗΠΑ, αλλά και στην κάλυψή του σε εθνικά νομίσματα, το δολάριο έχει θεμελιώδη ρόλο.

Εδώ να θυμίσουμε πως ανησυχίες για το Libra έχει εκφράσει και το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Πώς είναι δυνατόν να φοβούνται οι Κινέζοι την ενίσχυση της αμερικανικής δύναμης και ταυτόχρονα να φοβούνται και οι Αμερικανοί; Επειδή η ισχύς ξεφεύγει από τον άμεσο δημόσιο έλεγχο των ΗΠΑ και μεταφέρεται σε ιδιώτες. Στις γεωπολιτικές εξελίξεις, η οικονομική ισχύς είναι εξίσου σημαντική, αν όχι σημαντικότερη στις μέρες μας, από τη στρατιωτική.

Θα υπάρξει μετατόπιση της οικονομικής εξουσίας από τις Κεντρικές Τράπεζες σε πολυεθνικές εταιρείες. Αν υλοποιηθεί το σχέδιο, η κοινοπραξία που θα το διαχειρίζεται αποκτά τόσο μεγάλη οικονομική δύναμη, που μπορεί να λυγίσει εύκολα ακόμα και μεγάλα κράτη. Περισσότερα έχουμε πει εδώ.

Δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ και η Κίνα που ανησυχούν για το ξαναμοίρασμα της τράπουλας. Στο Bloomberg χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Υποθέσεων της Ινδίας Subhash Garg εξέφρασε την ανησυχία του για την επικείμενη εμφάνιση του Libra. Δήλωσε ότι ο σχεδιασμός του νομίσματος είναι ακόμα ασαφής, αν και δεν παύει να πρόκειται για ένα ξένο ιδιωτικό νόμισμα, με το οποίο δεν νιώθουν άνετα. Οι αρχές της Ινδίας έχουν καταθέσει προς ψήφιση νομοσχέδιο που να απαγορεύει την κατοχή και διακίνηση γενικώς των κρυπτονομισμάτων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο.

Αν προχωρήσουν, κάτι τέτοιο θα αποτελέσει ένα τεράστιο πλήγμα για το Libra. Όπως έχουμε εξηγήσει, ένα κράτος δεν είναι δυνατόν για πρακτικούς λόγους να απαγορεύσει το Bitcoin, αλλά το Libra μπορεί. Η Ινδία είναι σήμερα η χώρα με τον μεγαλύτερο όγκο διασυνοριακών εμβασμάτων στον κόσμο. Πέρυσι μόνο, τα εμβάσματα στην Ινδία αυξήθηκαν πάνω από 14%, μετά την καταστροφική πλημμύρα στην Κεράλα, εξαιτίας της οικονομικής βοήθειας που έστειλαν οι μετανάστες στις οικογένειές τους.

Είναι λάθος να νομίζουμε πως το Libra είναι αυτό που αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού σε παγκόσμια κλίμακα. Στην πραγματικότητα είναι το blockchain. Ακόμα και αν καταφέρουν με κάποιο τρόπο να σταματήσουν το Libra, τα κράτη δεν μπορούν να γυρίσουν τον χρόνο πίσω και να αποτρέψουν την εμφάνιση της τεχνολογίας του blockchain.

Το Ιράν έχει ήδη δημιουργήσει ένα δικό του κρυπτονόμισμα, στην προσπάθειά του να παρακάμψει τις οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ. Οι γεωστρατηγικές κινήσεις στην παγκόσμια σκακιέρα ήταν ανέκαθεν μια τεράστια διανοητική πρόκληση. Σαν να μην έφτανε αυτό, προστίθεται μια σημαντική νέα παράμετρος: η συμβολή των κρυπτονομισμάτων.

Μη νομίζετε ότι η Facebook έχει να αντιμετωπίσει μόνο τα μεγαλύτερα κράτη του κόσμου. Ο Stuart Sopp, πρώην επικεφαλής του τμήματος trading της Morgan Stanley και νυν Γενικός Διευθυντής μιας on-line τράπεζας, με το όνομα Current, τους έχει υποβάλει μήνυση. Όπως ισχυρίστηκε στο CNBC, το Calibra, το ηλεκτρονικό πορτοφόλι που θα δέχεται το Libra, αντέγραψε το δικό τους διακριτικό σήμα. Ο Anthony Harrison, εκπρόσωπος του Facebook, αρνήθηκε να το σχολιάσει, όμως από ό,τι βλέπουμε οι ομοιότητες είναι εμφανείς.

Η αγορά σήμερα

Νέα απόπειρα είχαμε χθες βράδυ για να διασπάσει το Bitcoin το κρίσιμο επίπεδο τιμών στις 12.500 δολάρια. Πράγματι τα κατάφερε όπως βλέπουμε στο 4ωρο διάγραμμα, έστω και προσωρινά. Ωστόσο ήταν αρκετό να διαλύσει τις ανησυχίες για την αφετηρία μιας πτωτικής τάσης, καθώς στη χειρότερη των περιπτώσεων σχηματίστηκε υψηλότερη κορυφή (πράσινο βελάκι). Πλέον η προσοχή μας μετατοπίζεται στον τριγωνικό σχηματισμό συσσώρευσης, που έχουμε σκιαγραφήσει από τις λευκές γραμμές.

Μετά τη χθεσινή άνοδο, σταθεροποιητικά κινούνται σήμερα τα κυριότερα κρυπτονομίσματα. Το Bitcoin παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο με 3,45% και διαπραγματεύεται στις 12.300 δολάρια αυτή την ώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v