Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς το Libra μπορεί να δώσει… φτερά στο Bitcoin

Τα δυο σενάρια για το μέλλον του κρυπτονομίσματος που θέλει να δημιουργήσει το Facebook και πώς επηρεάζει ευρύτερα την αγορά. Οι στάση των αμερικανών γερουσιαστών και οι ουσιαστικές διαφορές του Libra από το Bitcoin.

Πώς το Libra μπορεί να δώσει… φτερά στο Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ήταν μια τρελή εβδομάδα έντονης κινητικότητας για την κοινότητα των crypto. Ξεκίνησε από τις δηλώσεις του διοικητή της FED και συνέχισε με το tweet του Προέδρου των ΗΠΑ ο οποίος στάθηκε επικριτικός απέναντι στα κρυπτονομίσματα. Στην συνέχεια είχαμε τη συνέντευξη Τύπου του αμερικάνου υπουργού οικονομικών που κατηγόρησε το Bitcoin πως ευνοεί τις παράνομες δραστηριότητες. Κατόπιν είχαμε και την διήμερη ακρόαση από την Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας για το Libra.

Τελειώνοντας η εβδομάδα, ένα είναι σίγουρο. Η μεταστροφή των γερουσιαστών έναντι του Bitcoin. Και αυτό γιατί ασχολήθηκαν, ενημερώθηκαν από ειδικούς και κυρίως το συνέκριναν με το Libra του Facebook. Δεν πέρασαν ούτε δύο εβδομάδες, όταν λέγαμε πως είτε προχωρήσει, είτε σταματήσει το Libra, το Bitcoin θα βγει ευνοημένο. Από ότι φαίνεται, αρχίζουμε να επιβεβαιωνόμαστε.

Στο πρώτο σενάριο, θα βρεθεί η φόρμουλα μεταξύ του Facebook και των κυβερνήσεων, που θα επιτρέψει στην κοινοπραξία του Libra να υλοποιήσει το σχέδιο της. Έστω και με περιορισμένες δυνατότητες, σε σχέση με το αρχικό σχέδιο. Τι θα σημαίνει αυτό; Πως για πρώτη φορά στην ιστορία θα υπάρχει κάποιο διεθνώς αναγνωρισμένο νόμισμα που θα έχει δημιουργηθεί από ιδιωτική εταιρία. Θα αντιληφθεί ο κόσμος ότι έχουμε μπει στην εποχή που το μονοπώλιο της έκδοσης χρήματος από τις κυβερνήσεις, είναι πλέον παρελθόν. Όπως έχει πολύ σωστά αναφέρει ο Andreas Antonopoulos, είμαστε μάρτυρες μιας νέας εποχής όπου τρεις δυνάμεις πρόκειται να ανταγωνιστούν. Το αποκεντρωμένο χρήμα όπως το Bitcoin, το κρατικό χρήμα και το χρήμα των εταιριών.

Στο δεύτερο σενάριο, η αντίδραση των κυβερνήσεων θα ματαιώσει την έκδοση του Libra. Πως; Μπορούν να επιβάλλουν τόσους πολλούς περιορισμούς, ώστε να καταστεί ασύμφορο για την Facebook και τους συνεργάτες της να υλοποιήσουν το σχέδιο τους. Όμως αυτό είναι πρακτικά αδύνατο να συμβεί στο Bitcoin. Γιατί; Επειδή δεν έχει κάποια κεντρική αρχή, κάποιο κεντρικό σέρβερ, κάποια συγκεκριμένη ομάδα διευθύνσεων στο Internet, όπου να περνάνε οι δοσοληψίες. Συνεπώς θα συνειδητοποιήσει ο ευρύτερος πληθυσμός κάτι που γνωρίζει πολύ καλά ο κόσμος που έχει εμπλακεί στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Ότι το Bitcoin όχι μόνο έχει μεγαλύτερη δύναμη από το Facebook και τους ισχυρούς συμμάχους του, αλλά και ότι δεν μπορεί να το σταματήσει κανείς. Ακόμα και αν συμφωνήσουν όλες οι κυβερνήσεις στου κόσμου να το απαγορεύσουν.

Το μέλος του Κογκρέσου Patrick McHenry, όταν ερωτήθηκε στο CNBC, αποκρίθηκε ότι δεν υπάρχει «καμία δυνατότητα να σκοτώσουν το Bitcoin». Όπως ισχυρίστηκε, ακόμη και οι Κινέζοι παρά το τείχος προστασίας και παρά τις ακραίες κυβερνητικές παρεμβάσεις, δεν μπορούν. Διευκρίνισε πως στα μεταγενέστερα κρυπτονομίσματα, τα altcoins, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μπορούν να τους επιτεθούν γιατί είναι ακόμα ευάλωτα.

Το Bitcoin αναπτύχθηκε σε ιδιαίτερες συνθήκες, όταν δεν το υπολόγιζε κανείς. Δεν του επιτέθηκαν όσο είχαν την δυνατότητα εκείνοι που είχαν την γνώση και τα χρήματα. Περνώντας τα χρόνια δυνάμωσε τόσο, που πλέον δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Γιατί δεν μπορεί να απαγορευτεί*

Το Bitcoin είναι το πιο γνωστό, το πιο πολύτιμο και το πιο καθιερωμένο κρυπτονόμισμα. Έχει ένα μακρύ ιστορικό όχι μόνο εύρυθμης, αλλά αψεγάδιαστης λειτουργίας. Το πρωτόκολλο Bitcoin δεν έχει παραβιαστεί ποτέ. Έχει αντέξει σε επιθέσεις από κακόβουλους χάκερς, τραπεζικό αποκλεισμό, κυβερνητικές απαγορεύσεις. Δεν έχει σταματήσει ποτέ, ούτε για συντήρηση. Χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς διακοπές, σαν ένα καρδιοχτύπι που επαναλαμβάνεται, παράγει ένα μπλοκ κάθε 10’ επί 10 ολόκληρα χρόνια, 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες τον χρόνο. Και είναι ακόμα εδώ. Όχι μόνο επιβιώνει, αλλά εξαπλώνεται.

Όταν λέμε Bitcoin, εννοούμε τρία πράγματα ταυτόχρονα: τεχνολογία, δίκτυο, κρυπτονόμισμα.

Ως τεχνολογία, όπως και το Internet, πρέπει να θεωρείται δημόσιο αγαθό. Το οικοσύστημα του Bitcoin είναι αναπόφευκτο να συνεχίσει να επεκτείνεται και να συνεισφέρει στην ψηφιακή οικονομία. Το μόνο ερώτημα είναι το που. Η παραδοσιακής μορφής νομοθετική προσέγγιση είναι ανεπαρκής. Στον ψηφιακό κόσμο δεν υπάρχουν φυσικά όρια. Η τεχνολογία δεν είναι ρυθμιζόμενη, αλλά παρόλα αυτά το χρησιμοποιούν εταιρίες που είναι φτιαγμένες για να παρέχουν προϊόντα και υπηρεσίες πάνω στο δίκτυο του Bitcoin. Αυτές ήδη βρίσκονται ή μπορούν να ενταχθούν σε ένα νομικό πλαίσιο.

Το να ισχυρίζεται κάποιος ότι δημιούργησε κρυπτονόμισμα επειδή χρησιμοποιεί μέρος της blockchain τεχνολογίας, δεν σημαίνει πως έχει όντως δημιουργήσει ένα κρυπτονόμισμα. Το Libra για παράδειγμα, δεν είναι κρυπτονόμισμα. Δεν έχει τα χαρακτηριστικά του Bitcoin.

Το Bitcoin είναι αποκεντρωμένο. Αυτό σημαίνει πως καμία ομάδα ανθρώπων ή διοίκηση, δεν έχει την δύναμη να ελέγξει, να σταματήσει ή να περιορίσει κάποιον από το να εισέλθει στο σύστημα. Είτε σαν παραγωγός είτε σαν συναλλασσόμενος, εν εντιθέσει με το Libra μπορεί. Για την ακρίβεια για αυτό τον σκοπό είναι σχεδιασμένο. Για να έχει μια μικρή ομάδα από εταιρίες την δικαιοδοσία να σταματήσει μια συναλλαγή. Είτε επειδή το επιθυμούν οι ίδιοι, είτε επειδή τους το επιβάλει κάποιο κράτος.

Το Bitcoin είναι ελεύθερο. Δεν χρειάζεται την άδεια κανενός. Και κάτι περισσότερο. Κανείς δεν έχει την ικανότητα ή το δικαίωμα να εμποδίσει την είσοδο ή την έξοδο από το σύστημα. Το Libra δεν είναι. Για να μπορείς να συμμετάσχεις στο σύστημα, χρειάζεσαι την άδεια των ιδιωτικών εταιριών που απαρτίζουν την κοινοπραξία του.

Το δίκτυο του Bitcoin υποστηρίζει χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Εκατοντάδες προγραμματιστές δουλεύουν εθελοντικά για να το βελτιώσουν. Το Libra έχει σχεδιαστεί για να το εκμεταλλεύονται 100 εταιρίες, αλλά κυρίως μία θα επωφελείται από τις υποδομές του: η Facebook. Το Bitcoin δεν έχει κάποια εταιρία από πίσω. Δεν υπάρχει διοίκηση, κάπου να στείλουμε ένα e-mail. Δεν υπάρχει διευθύνων σύμβουλος να τον καλέσουν σε ακρόαση. Κανείς δεν κερδίζει από αυτό εκτός από τους χρήστες του. Στο Facebook κερδίζει η διοίκηση και οι μέτοχοι. Μέτοχος βέβαια και στην Facebook μπορεί να γίνει ο οποιοσδήποτε, δεν υπάρχουν εμπόδια.

Για αυτό αναφέραμε πιο πάνω ότι το Bitcoin είναι σαν το Internet. Όσο παραμείνει ανοικτό, τόσο θα υπάρχουν εταιρίες που καινοτομούν πάνω στην ψηφιακή οικονομία. Νόμιμες εταιρίες, που εξυπηρετούν δεκάδες εκατομμύρια πελατών, με εμπορική δραστηριότητα δισεκατομμυρίων που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους.
Όσο αφορά για τον προσδιορισμό της αξίας του, δύο λόγια: Πόσο μπορεί να αξιολογηθεί το Internet; Πόσα δισεκατομμύρια ή ακόμα και τρισεκατομμύρια ευρώ είναι η αξία του; Φανταστείτε να μπορούσε να ποσοτικοποιηθεί και να διαχωριστεί σε 20 εκατομμύρια μερίδια (όσο και το Bitcoin). Πόσο θα άξιζε το καθένα; Όταν απαντήσετε σκεφτείτε πώς το blockchain, η τεχνολογία που μας έχει προσφέρει το Bitcoin, είναι το νέο, βελτιωμένο Internet.

Το Bitcoin αποτελεί από μόνο του περιουσιακό στοιχείο, όπως και ο χρυσός, καθώς παραδέχτηκε και ο διοικητής της FED. Κανείς δεν χρειάζεται να κατέχει άλλα περιουσιακά στοιχεία για να δώσει στο Bitcoin, προκειμένου να αποκτήσει αξία. Δεν χρειάζεται να έχει αντίκρισμα από κάποια χαρτοφυλάκιο άλλων νομισμάτων και περιουσιακών στοιχείων, ξένα προς αυτό, όπως το Libra.

Το Libra στην ακρόαση της Επιτροπής της Γερουσίας, έμοιαζε με σάκο του μποξ. Δεν είχε πολλούς υποστηρικτές. Τα πράγματα ίσως αλλάξουν σε ένα χρόνο, αλλά για την ώρα αντιμετωπίζεται με καχυποψία.

Είναι εντυπωσιακό το ότι κάποιοι Γερουσιαστές επαινούσαν το Bitcoin, όταν το συνέκριναν με το Libra. Όπως ο Kevin McCarthy, ο οποίος είπε: «Όταν είμαι στο Facebook, δεν είμαι ο πελάτης, είμαι το προϊόν. Το Facebook είναι δωρεάν επειδή πωλούν τα δεδομένα σας για να βγάλουν λεφτά. Δεν είναι Bitcoin, δεν είναι αποκεντρωμένο. Θέλω να δω αποκέντρωση επειδή με ανησυχεί ότι θα ελέγξουν την αγορά». Με άλλα λόγια θα ήθελε να μοιάζει στο Bitcoin για να αισθάνεται ήσυχος!

* Το απόσπασμα είναι βασισμένο στην κατάθεση της Meltem Demirors στην Επιτροπή της Γερουσίας

** Την Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση της κοινότητας των κρυπτονομισμάτων στην Θεσσαλονίκη. Όσοι δεν μπορούν να παραβρεθούν, μπορούν να συμμετάσχουν online. Λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v