Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα κρυπτονομίσματα και το ραντεβού που… δεν έγινε

Ερωτήματα για τη ματαίωση της συνάντησης του Warren Buffett με τον Justin Sun. H σύνδεση γνωστών crypto με τους ιδρυτές τους και πότε κάνει… κακό. Γύρω από τις 10.000 δολάρια κινείται το Bitcoin.

Τα κρυπτονομίσματα και το ραντεβού που… δεν έγινε

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το πολυαναμενόμενο γεύμα μεταξύ του Warren Buffett και του Justin Sun, ιδρυτή και διευθύνοντα συμβούλου του κρυπτονομίσματος Tron, που ήταν να πραγματοποιηθεί μεθαύριο, τελικά αναβάλλεται. Ο Sun είχε κερδίσει στη δημοπρασία που διενεργεί κάθε χρόνο ο Buffett για να γευματίσει κάποιος μαζί του, με το ποσό-ρεκόρ των 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο λόγος; Όπως ανακοινώθηκε με ένα tweet από το ίδρυμα του TRON, o Sun αισθάνθηκε πόνους στα νεφρά.

Είναι πραγματικά περίεργη σύμπτωση, καθώς ο Sun διαφήμιζε με κάθε ευκαιρία τη μεγάλη συνάντηση. Το θεωρούσε ως μια τεράστια ενέργεια δημοσίων σχέσεων για τον ίδιο, το TRON αλλά και τον κλάδο των crypto στο σύνολό του. Επίσης είχαν προσκληθεί πολλοί σημαντικοί παράγοντες του χώρου, όπως ο Jihan Wu, ιδρυτής της Bitmain, ο Vitalik Buterin, ιδρυτής του Ethereum, ο Charlie Lee, ιδρυτής του Litecoin, ο CEO της eToro, ο επικεφαλής της Binance Charity Fund και άλλοι.

Όταν έβγαλε ο Trump το περίφημο tweet που ανάφερε πως δεν είναι οπαδός των κρυπτονομισμάτων, ο Sun απάντησε με ένα δικό του tweet όπου τον προσκαλούσε να παραστεί και αυτός στο γεύμα με τον Buffett, προκειμένου να τους εξηγήσει τι συμβαίνει πραγματικά στον χώρο, καθώς (όπως εξήγησε στο δικό του tweet) έχει παραπλανηθεί.

Ο Buffett δεν έβγαλε κάποια ανακοίνωση, αλλά δεν χρειάζεται να έχουμε μαντικές ικανότητες για να τον φανταστούμε να χαμογελάει ανακουφισμένος που απέφυγε, έστω και για την ώρα, τη συνάντηση με τον νεαρό Sun και τους καλεσμένους του.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση, το TRON έφαγε μια μεγαλοπρεπή βουτιά της τάξης του 12% (διάγραμμα) σε σχέση με το Bitcoin και 18% σε σχέση με το δολάριο.

Αυτό το περιστατικό έγινε αφορμή να αναγνωρίσουμε και πάλι την ανωτερότητα του Bitcoin. Ο βαθμός αποκέντρωσής του σε σχέση με τα υπόλοιπα παραμένει η μεγάλη του δύναμη. Ενώ δεν έχει κάποια ισχυρή προσωπικότητα από πίσω να το σπρώχνει, δεν υπάρχει καν εταιρεία, πόσο μάλλον διοίκηση ή κονδύλι διαφημιστικό, είναι ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Γιατί είναι καλό να μην υπάρχει κάποιος από πίσω; Επειδή έτσι αποφεύγεται το ρίσκο που έχει να κάνει με τον ιδρυτή ή τον διευθυντή του κρυπτονομίσματος. Για παράδειγμα πριν λίγο καιρό είχαμε το περιστατικό με τον Craig Wright, τον ιδρυτή του Bitcoin SV. Η γελοία επιμονή του να ανακηρύσσεται από μόνος του ως ο ιδρυτής του αυθεντικού Bitcoin, με σαθρής αξιοπιστίας στοιχεία, έχει στοιχίσει στο ίδιο το κρυπτονόμισμα.

Όταν μιλάμε για Ethereum, στο μυαλό μας έρχεται ο Vitalik Buterin. Όταν διαβάζουμε για το XRP, ξέρουμε πως πίσω από αυτό βρίσκεται ο Brad Garlinghouse και η ομάδα του. Στο Bitcoin Cash, δεσπόζει ο Roger Ver. Πριν λίγους μήνες οι δηλώσεις του Dan Larimer, ιδρυτή του EOS, ήταν αυτές που ανέβασαν την τιμή του.

Το ίδιο γίνεται κατά καιρούς και με τον Charlie Lee, ιδρυτή του Litecoin. Μια τους κουβέντα, μια τους κίνηση, μπορεί όχι μόνο να ανεβάσει ή να κατεβάσει την τιμή, αλλά και να κατευθύνει τον επιχειρηματικό σχεδιασμό πάνω στον οποίο βαδίζουν. Αυτό είναι κάτι που τα καθιστά ευάλωτα.

Η αναγνώριση της σημασίας του συγκεκριμένου χαρακτηριστικού είναι ένας από τους λόγους που έχει αυξηθεί το ποσοστό της αξίας του, σε σχέση με τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Σύμφωνα με μια έρευνα της CoinGecko, τα EOS και XRP φαίνεται να είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι των τελευταίων μηνών. Τα δύο νομίσματα έχουν χάσει σχεδόν το ήμισυ του μεριδίου αγοράς.

Άλλες ειδήσεις

Σε όποιον αρέσουν οι τηλεοπτικές σειρές και το χρηματιστήριο, θα γνωρίζει τη δημοφιλή σειρά «Billions». Κι αν δεν την έχει δει, θα πρέπει να την παρακολουθήσει. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τη διαμάχη ενός εισαγγελέα της Νέας Υόρκης και ενός δισεκατομμυριούχου διαχειριστή hedge fund. Στην 3η σεζόν από ό,τι φαίνεται, θα έχουμε αναφορά σε κρυπτονομίσματα, καθώς στην ομάδα των σεναριογράφων προστέθηκε ο συγγραφέας του βιβλίου "Bitcoin Billionaires", που έγινε best seller, ο Ben Mezrich. 

Τέλος, στην ίσως όχι και τόσο χρήσιμη αλλά σίγουρα εντυπωσιακή είδηση της ημέρας, πλέον η μικρότερη μονάδα, το 0,00000001 του Bitcoin, αξίζει περισσότερο από ένα ολόκληρο νόμισμα αρκετών χωρών.

Συγκεκριμένα αξίζει περισσότερο από ένα ιρανικό Rial, ένα βιετναμέζικο Dong, ένα ινδονησιακό Rupiah, ένα Franc Γουινέας, ένα Leonean της Σιέρα Λεόνε, ένα Kip του Λάος και ένα Som από το Ουζμπεκιστάν !

Η αγορά σήμερα

Γύρω από τις 10.000 δολάρια κινείται τις τελευταίες ώρες το Bitcoin, παρασύροντας όλα σχεδόν τα μεγάλα κρυπτονομίσματα σε αρνητική ποσοστιαία μεταβολή σε σχέση με χθες. Συγκεκριμένα το Bitcoin διαπραγματεύεται στις 10.017 δολάρια, υποχωρώντας 4,82%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v