Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέα φάση μπαίνει το Litecoin

Τι είναι η διαδικασία του halving και πώς αναμένεται να επηρεάσει το κρυπτονόμισμα. Η παράμετρος των miners και το κρίσιμο ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν. Ποια είναι τα σενάρια για την πορεία της τιμής.

Σε νέα φάση μπαίνει το Litecoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Σε λιγότερο από μία εβδομάδα θα συμβεί το halving του Litecoin. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η ανταμοιβή των παραγωγών νομισμάτων γίνεται ακριβώς μισή. Στον ίδιο χρόνο, για την ίδια δουλειά, αμείβονται με τα μισά νομίσματα. Στην περίπτωση του Litecoin που εξετάζουμε σήμερα, από 25 Litecoin, από την ημερομηνία που θα συμβεί το halving, θα αμείβονται με 12,5 ανά block.

Η ημερομηνία που θα συμβεί δεν είναι τυχαία. Η νέα φάση θα ξεκινήσει μόλις παραχθούν τα μισά νομίσματα που απομένουν να παραχθούν μέχρι να εξαντληθεί το προβλεπόμενο όριο. Μια περίοδος που κρατάει χονδρικά 4 χρόνια. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μόλις παραχθούν τα μισά από τα εναπομείναντα, ξανά και ξανά, με την ίδια λογική. Βέβαια κάθε κρυπτονόμισμα έχει τον δικό του ρυθμό, δεν είναι αναγκαστικό να ακολουθεί την τετραετία.

Εδώ να κάνουμε μια απαραίτητη διευκρίνιση, γιατί αρκετοί που δεν είναι εξοικειωμένοι με τον χώρο των κρυπτονομισμάτων μπερδεύονται. Η ποσότητα των Litecoin που βρίσκονται στην κυκλοφορία δεν μειώνεται. Δεν εξαφανίζονται. Αυτό που ελαττώνεται είναι ο ρυθμός της παραγωγής των νέων νομισμάτων.

Τα τελευταία Litecoin, όπως και Bitcoin, υπολογίζεται να βγουν σε περίπου 120 χρόνια. Φυσικά τότε θα είναι σε πολύ μικρές ποσότητες. Στην τελευταία φάση θα παράγονται 0,00000672 Litecoin καθημερινά. Συνολικά, προβλέπεται να παραχθούν 84 εκατομμύρια Litecoin. Το αντίστοιχο ποσό για το Bitcoin είναι 21 εκατομμύρια.

Τι επιτυγχάνεται με αυτό τον τρόπο; Όχι μόνο εξασφαλίζεται ότι ο πληθωρισμός θα βαίνει μειούμενος όσο περνάει ο καιρός, αλλά είναι και προβλέψιμος. Άρα; Η άνοδος είναι εξασφαλισμένη, από τη στιγμή που ξέρουμε ότι θα γίνονται όλο και πιο σπάνια; Όχι και η έννοια-κλειδί είναι ο προγραμματισμός. Δεν υπάρχουν εκπλήξεις. Όλοι το γνωρίζουν πως θα συμβεί. Συνεπώς μπορεί να έχει προεξοφληθεί το γεγονός, όπως συμβαίνει συχνά με τους χρηματιστηριακούς τίτλους.

Απλό; Όχι και τόσο. Γιατί σε αντίθεση με άλλες παραδοσιακές αξίες, έχουμε την παράμετρο των miners. Οι εξορύκτες, όπως τους λέμε στα ελληνικά, έχουν επενδύσει σε εξοπλισμό, προκειμένου να μπορέσουν να παράγουν τα νομίσματα. Και σαν όλους τους επενδυτές, προσδοκούν να βγάλουν κέδρος. Όταν τους μειώνουν την αμοιβή, γιατί να συνεχίσουν να ασχολούνται με την παραγωγή Litecoin ή Bitcoin ή οποιουδήποτε άλλου κρυπτονομίσματος; Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως αυξάνεται το κόστος παραγωγής για κάθε νέο Litecoin. Στον ίδιο χρόνο, με τον ίδιο κόπο και το ίδιο κόστος, οι παραγωγοί θα ανταμείβονται με τα μισά νομίσματα.

Το ένα σενάριο είναι να ανέβει η αξία κάθε νομίσματος. Αν διπλασιαστεί η αξία του σε δολάρια, τότε παρόλο που θα λαμβάνουν τα μισά Litecoin, τότε σε δολάρια θα εισπράττουν ακριβώς τα ίδια. Συνεπώς δεν θα έχουν λόγο να εγκαταλείψουν την παραγωγή. Το επιχειρηματικό περιβάλλον δεν αλλάζει.

Στο άλλο σενάριο, η δολαριακή αξία του νομίσματος δεν ανεβαίνει και προκειμένου να «μπαίνουν μέσα», κάποιοι από τους εξορύκτες εγκαταλείπουν τον χώρο. Πρώτα θα αποχωρήσουν αυτοί που έχουν μεγαλύτερο κόστος παραγωγής. Σβήνουν τα μηχανήματά τους και σταματάνε να παράγουν, καθώς το κόστος υπερβαίνει το όφελος από τη δημιουργία νέων ψηφιακών νομισμάτων. Αυτό όμως διευκολύνει εκείνους που παραμένουν ενεργοί. Με λιγότερο ανταγωνισμό γίνεται πιο εύκολο το mining, άρα παίρνουν περισσότερα από τα παραγόμενα νομίσματα.

Όμως το δεύτερο σενάριο έχει μια παρενέργεια που δεν αποτελεί ευχάριστη εξέλιξη για κανένα κρυπτονόμισμα. Όσο πιο εύκολη είναι η «εξόρυξη», τόσο πιο αδύναμο είναι το δίκτυο. Και όσο πιο αδύναμο είναι το δίκτυο, τόσο λιγότερο ασφαλές και αποκεντρωμένο είναι. Το hash rate μετράει τη συνολική δύναμη του δικτύου, πόσοι miners το υποστηρίζουν. Βέβαια αυτοί που σταματάνε, μπορούν να ξαναρχίσουν εύκολα να παράγουν, αν η τιμή ανέβει σε επιθυμητά επίπεδα και πάλι. Τα μηχανήματα τα έχουν έτοιμα και στημένα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να πατήσουν το κουμπί «ΟΝ». Για την ώρα πάντως, το hachrate του Litecoin βρίσκεται στα υψηλά όλων των εποχών.

Λίγα λόγια για το Litecoin

Το Litecoin πριν από λίγα χρόνια ήταν το δεύτερο δημοφιλέστερο και ένα από τα πρώτα νομίσματα που κατάφεραν να κερδίσουν μεγάλο κοινό και επενδυτές, χάρη στις πολύ πιο γρήγορες συναλλαγές σε σχέση με το Bitcoin. Πολλοί υποστηρίζουν πως αν αρχίσουν να γίνονται πολλές οι συναλλαγές στο Bitcoin και πάλι, σε κάποια έξαρση της δημοφιλίας του, θα γίνουν αρκετά ακριβές, όπως το 2017. Έτσι λογικό ακούγεται να προτιμήσουν οι χρήστες εναλλακτικούς και φτηνότερους τρόπους, όπως το Litecoin. Μια άλλη αιτία για την αναρρίχησή του τους τελευταίους μήνες, είναι πως υπάρχουν υψηλές προσδοκίες από τις προσπάθειες των προγραμματιστών της εταιρείας. Θα προσθέσουν κάποια χαρακτηριστικά που θα βοηθήσουν στην προστασία της ιδιωτικότητας των συναλλαγών.

Το Litecoin δημιουργήθηκε το 2011, άσχετα αν τα δεδομένα στα διαγράμματα το εμφανίζουν το 2013. Όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, αν το Bitcoin είναι ο νέος ψηφιακός χρυσός, το Litecoin είναι το ψηφιακό ασήμι. Αν νομίζετε πως το Bitcoin έχει απότομες διακυμάνσεις, πού να δείτε το Litecoin. Τον Αύγουστο του 2013 είχε 2 δολάρια και μέχρι τον Νοέμβρη έφτασε τα 50! Κατόπιν ξεκίνησε να πέφτει μαρτυρικά για 18 ολόκληρους μήνες, μέχρι που έφτασε να συναλλάσσεται κοντά στο ένα δολάριο.

Ήταν Μάης του 2015, όταν άρχισε να σκαρφαλώνει και πάλι. Μέσα στο καλοκαίρι έφτασε μέχρι τα 8 δολάρια, για να υποχωρήσει και πάλι στα 3 τον Απρίλη του 2016. Η κορύφωση ήρθε λίγο αργότερα. Από τον Μάρτη του 2017, όπου συναλλασσόταν στα 4 δολάρια, εκτοξεύτηκε στα 370 τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους. Σχεδόν δεκαπλασιάστηκε σε μόλις 8 μήνες.

Ό,τι ανεβαίνει επιπόλαια, υποχωρεί και εύκολα. Το Litecoin δεν ξέφυγε από τον κανόνα, ακολουθώντας τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα στον «χειμώνα» του 2018.

Η αγορά σήμερα

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v