Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς καταρρέει το project «Libra» του Facebook

Η ασφυκτική πίεση των ρυθμιστικών αρχών και η αποχώρηση κολοσσών από τον σχεδιασμό. Το προσκήνιο και οι κινήσεις στο παρασκήνιο. Τι σημαίνει η εξέλιξη για τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Πώς καταρρέει το project «Libra» του Facebook

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Άλλο ένα καρφί στο φέρετρο δέχτηκε το Libra. Αυτή τη φορά, δεν κρίνεται ασφαλές από την ομάδα των εμπειρογνωμόνων που σύστησαν οι G7 (οι επτά μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη). Θεωρούν πως αποτελεί κίνδυνο για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το ότι το εγχείρημα άρχισε να μπάζει νερά έχει φανεί από καιρό. Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Κίνα, Ινδία και άλλες χώρες, είχαν τοποθετηθεί αρνητικά στο ενδεχόμενο να δώσουν άδεια στο ψηφιακό νόμισμα της Facebook. Όταν τόσο ισχυρές χώρες σού δείχνουν την πόρτα της εξόδου, πριν ακόμα ζητήσεις επίσημη είσοδο, δεν αφήνουν χώρο για πολλή αισιοδοξία.

Οι δυσκολίες να υπερπηδηθούν οι νομικές επιπλοκές ώθησαν κάποια ηχηρά ονόματα της Libra Association να εγκαταλείψουν το πλοίο πριν ακόμα βγει από το λιμάνι. Την αρχή έκανε η Paypal. Πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν η Visa, η Stripe, η ebay και η Mastercard. Χθες, η Booking ανακοίνωσε και αυτή την αποχώρησή της. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Coinbase Brian Armstrong επέκρινε γερουσιαστές των ΗΠΑ ότι τους εκβίασαν, προκειμένου να εγκαταλείψουν τον συνεταιρισμό.

Όποιο και να είναι το παρασκήνιο, το σίγουρο είναι πως η πολιτική πίεση ήταν αφόρητη. Οι κυβερνήσεις δύσκολα θα ανέχονταν να κυκλοφορούν νομίσματα που απειλούν να σπάσουν το μονοπώλιό τους στην εκτύπωση χρήματος και τη δυνατότητά τους να χαράσσουν την οικονομική πολιτική που επιθυμούν. Αν τελικά το Libra αποκτούσε την ικανότητα να δημιουργήσει το δικό του παραστατικό νόμισμα; Να μη χρειάζεται να έχει αντίκρισμα σε κανένα καλάθι από δολάρια, ευρώ, γιεν κ.λπ.;

Αν συμπεριλάβουμε και την πολυπλοκότητα των κανόνων ασφαλείας, μια που κάθε κράτος έχει δικούς του κανόνες που συχνά έρχονται σε σύγκρουση με τους κανόνες άλλων κρατών, το εμπόδιο πολλαπλασιάζεται. Θα πρέπει συμμορφωθεί με τις ρυθμίσεις 194 χωρών. Η βασική διευκόλυνση με το Libra είναι η ελεύθερη και άμεση μεταφορά χρημάτων οπουδήποτε στον κόσμο, με την ευκολία που στέλνεις ένα μήνυμα στο messenger.

Τι γίνεται όμως όταν μια χώρα έχει capital controls; Αυτά τα προβλήματα είχε να αντιμετωπίσει η PayPal και αποδείχτηκαν ανυπέρβλητα. Για αυτό έχει περιοριστεί η δραστηριότητά της σε λίγες δεκάδες χώρες.

Ο Mark Zuckerberg ετοιμάζεται να καταθέσει στις 23 Οκτωβρίου στο Financial Service Committee, αν και έτσι όπως πάνε τα πράγματα, ίσως να μη χρειαστεί. Το Libra είναι ένα πλοίο που δέχεται τορπίλες από παντού, με το πιο έμπειρο από το πλήρωμά του να το έχει εγκαταλείψει.

Αν οδηγηθούμε σε ναυάγιο, όπως όλα δείχνουν, τι θα έχει μείνει από το Libra; Η προφανής απάντηση είναι πως ο μεγάλος κερδισμένος είναι το Bitcoin. Η διαφήμιση που του έγινε είναι τεράστια. Αποδεικνύεται πλέον πως καμία κυβέρνηση, ούτε ο συνασπισμός των G7, ούτε το τραπεζικό λόμπι, ούτε οποιαδήποτε άλλη δύναμη δεν είναι ικανή να το σταματήσει. Τι είναι αυτό που το κάνει απρόσβλητο; Ποιο αποτελεί το συγκριτικό του πλεονέκτημα έναντι στον τεχνολογικό κολοσσό του Facebook; Η αποκεντρωμένη φύση του.

Αν δεν υπάρχει αποκέντρωση στο blockchain, έχεις απλά μια database -ίσως πιο εξελιγμένη, ίσως πιο ασφαλή, αλλά δεν παύει να είναι μια απλή βάση δεδομένων. Η αποκέντρωση είναι σαν την εγκυμοσύνη. Δεν μπορείς να είσαι ολίγον έγκυος, όπως δεν μπορείς να είσαι αρκετά αποκεντρωμένος. Ή είσαι πλήρως ή δεν είσαι.

Πότε θα καλέσουν να καταθέσει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Bitcoin; Ποτέ! Γιατί; Επειδή δεν υπάρχει Διευθύνων Σύμβουλος! Αυτό που κάνει το Bitcoin πολύτιμο και ασφαλές είναι ότι ποτέ δεν πρόκειται να έχει έναν υπεύθυνο. Κανείς δεν πρόκειται να βρεθεί ψηλά στην ιεραρχία, να κληθεί να καταθέσει οπουδήποτε ή να απολογηθεί για οτιδήποτε. Δεν υπάρχει κεντρική μονάδα ελέγχου ή κάποια διοίκηση που να το κατευθύνει. Ακόμα και αν θα ήθελαν οι αρχές να επιδώσουν μια διαταγή απαγόρευσης, δεν έχουν πού να απευθυνθούν.

Είναι εντελώς αυτόνομο.

Στο Libra, οι συνεργάτες-εξορύκτες θα πρέπει να πάρουν έγκριση του Libra Association πριν δραστηριοποιηθούν. Αντίθετα, στο blockchain του Bitcoin δεν χρειάζεται καμία άδεια. Όποιος επιθυμεί, συμμετέχει στο δίκτυο εθελοντικά. Καμία ομάδα ανθρώπων ή διοίκηση δεν έχει την δύναμη να ελέγξει, να σταματήσει ή να περιορίσει κάποιον από το να εισέλθει στο σύστημα. Είτε ως παραγωγός είτε ως συναλλασσόμενος.

Για να χαρακτηρίσουμε κάποιο νόμισμα ως κρυπτονόμισμα, θα πρέπει να έχει κάποια θεμελιώδη χαρακτηριστικά. Τους 5 πυλώνες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ανδρέας Αντωνόπουλος. Να είναι ανοικτό, δημόσιο, ουδέτερο, χωρίς σύνορα και να ανθίσταται στη λογοκρισία. Το Libra δεν διέθετε τίποτε από αυτά. Γι' αυτό ήταν ευάλωτο.

Από ό,τι παραδέχονται οι ίδιοι οι εμπειρογνώμονες των G7, τα κρυπτονομίσματα παρέχουν δυνητικά έναν ταχύτερο και φθηνότερο τρόπο μεταφοράς χρημάτων. Το σημερινό σύστημα είναι συχνά αργό, ακριβό και αδιαφανές, όπως επισημαίνουν. Επιπλέον υπάρχουν σήμερα 1,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα. Το όραμα του Zuckerberg να δώσει πρόσβαση σε αυτούς τους ανθρώπους ήταν σωστό. Αργά ή γρήγορα θα γίνει, γιατί οι ανάγκες οδηγούν προς τα εκεί. Όχι όμως με αυτό τον τρόπο.

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v