Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το παρασκήνιο πίσω από το ράλι του Bitcoin

Κάθε μέρα που περνάει με το Bitcoin να εξακολουθεί να μην καταρρέει εξαιτίας νομικών ή τεχνικών προβλημάτων, αυξάνεται η πιθανότητα επιτυχίας του. Τι σήματα στέλνει η τελευταία άνοδος.

Το παρασκήνιο πίσω από το ράλι του Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Τι εβδομάδα κι αυτή! Μετά την πτώση της προηγούμενης Τετάρτης κατά 8%, ακολούθησε η εκρηκτική άνοδος του 41% την Παρασκευή, ενώ αυτή την ώρα, η τιμή του Bitcoin διορθώνει κατά 10% από την κορυφή του Σαββάτου.

Όσοι βρίσκουν υπερβολική την προοπτική των 100.000 δολαρίων σε 1-2 χρόνια, με την αιτιολογία πως πλέον δεν πρόκειται να δούμε ποσοστιαίες αυξήσεις που υπήρξαν στα πρώτα χρόνια της ύπαρξης του Bitcoin, ίσως είναι ώρα να αναθεωρήσουν. Το επιχείρημα καταρρίφθηκε πανηγυρικά την Παρασκευή, όπου καταγράφηκε το τρίτο σε μέγεθος ποσοστό ανόδου στην ιστορία του Bitcoin. Το πρώτο από το 2011, τότε που είχε μόλις μια χούφτα δολάρια το ένα. Ήταν η 15η μεγαλύτερη άνοδος εντός δύο ημερών στην ιστορία του και η πρώτη από το 2014 μέχρι σήμερα.

Είναι η τιμή αυτή διατηρήσιμη; Αυτό είναι πλέον το κρίσιμο ερώτημα. Το Bitcoin ξεπέρασε αρκετά βασικά επίπεδα αντίστασης, όπως για παράδειγμα τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών (λευκή καμπύλη). Τον διέσπασε σαν ανύπαρκτο. Όπως με χαρακτηριστική ευκολία διαπέρασε τις 7.800 δολάρια (πορτοκαλί οριζόντια γραμμή) στο ημερήσιο διάγραμμα, διαψεύδοντας με τον πιο ηχηρό τρόπο όσους ισχυρίζονταν ότι είχαμε περάσει σε bear φάση.

Γνωρίζουμε πως πάντοτε, οποιαδήποτε κίνηση ξεκινάει από μικρότερα σε χρόνο διαγράμματα. Αποφεύγουμε να τα βάζουμε όμως, γιατί τα πιο μεγάλα διαμορφώνουν την τάση. Παρ' όλα αυτά, θα ξεφύγουμε από τον κανόνα μας σήμερα και θα βάλουμε το ωριαίο διάγραμμα, επειδή μας παρουσιάζει τη συσσώρευση μετά τη μεγάλη έκρηξη, σε ένα άψογο ισοσκελές τρίγωνο.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η αγορά είναι εντελώς αναποφάσιστη για την επόμενη κίνηση. Οι intraday traders θα πρέπει να περιμένουν να δουν ποια από τις δύο πράσινες γραμμές θα παραβιαστεί πρώτη, για να κάνουν την κίνησή τους. Βραχυπρόθεσμα είναι δύσκολο να προβλέψεις και να εκμεταλλευθείς την πορεία της τιμής των crypto. Χρειάζεται να διαθέτεις καλές γνώσεις για trading και τεχνική ανάλυση. Κι όχι μόνο. Χρειάζεται επίσης να γνωρίζεις τις ιδιαιτερότητες του χώρου.

Μακροχρόνια βέβαια, οι υπολογισμοί γίνονται αλλιώς. Από θεμελιώδη μεγέθη που δεν έχουν σχέση με το διάγραμμα της τιμής. Και τα θεμελιώδη ολοένα και βελτιώνονται. Μόνο εξετάζοντας επιφανειακά δεν βλέπεις συνεχείς βελτιώσεις. Ένα από αυτά το παρουσιάσαμε πρόσφατα, τη συμπεριφορά των μεγάλων πορτοφολιών. Είχαμε δει πως δεν πουλούσαν. Συνεπώς οι μεγάλοι ιδιώτες και οι θεσμικοί δεν ένιωθαν ανασφαλείς από το τέλμα των τελευταίων μηνών.

Κάθε μέρα που περνάει με το Bitcoin να εξακολουθεί να μην καταρρέει εξαιτίας νομικών ή τεχνικών προβλημάτων, αυξάνεται η πιθανότητα επιτυχίας του και δικαιολογείται η υψηλότερη τιμή. Ωστόσο, όπως και στα παραδοσιακά χρηματιστήρια, η κεφαλαιοποίηση και η πραγματική αξία μιας επιχείρησης δεν ταυτίζονται, έτσι γίνεται και εδώ.

Πλέον τα βλέμματα στρέφονται στην Κίνα, όπου ο πρόεδρός της εξέφρασε με τον πιο επίσημο τρόπο την επιθυμία του η χώρα του να ηγηθεί της επανάστασης του blockchain. Τι ακριβώς επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό, δεν μπορούμε να ξέρουμε από τώρα. Το σίγουρο είναι πως άλλα κράτη, όπως οι ΗΠΑ, δεν θα μείνουν άπρακτα παρακολουθώντας την να παίρνει το προβάδισμα. Συνεπώς μπορούμε να θεωρήσουμε ως δεδομένο πως θα προχωρήσει η blockchain τεχνολογία, η οποία είναι μεν πανίσχυρη αλλά απέχει πολύ από την ωριμότητά της.

Όπως συμβαίνει με την ηγεσία της Κίνας κατά παράδοση, τίποτα δεν ειπώθηκε τυχαία. Μία ημέρα αργότερα κατατέθηκε ένα νομοσχέδιο στο κινεζικό κογκρέσο που στοχεύει στην εκμετάλλευση της blockchain τεχνολογίας. Το νομοσχέδιο θα έχει ισχύ από την αρχή του 2020. Τι θα περιλαμβάνει; Σαφείς κατευθυντήριες γραμμές και κανονισμούς για την αξιολόγηση και εμπορική εκμετάλλευση των blockchain τεχνολογιών.

Το Libra άνοιξε τα μάτια σε πολλούς. Πρώτα τους έκανε να ασχοληθούν να μάθουν τι είναι επιτέλους αυτά τα κρυπτονομίσματα. Κατόπιν, οι πιο ψαγμένοι, διαπίστωσαν την ανωτερότητα του Bitcoin σε όλα τα επίπεδα έναντί του. Με πρώτο και καλύτερο το ότι τα κράτη μπορούν να «σκοτώσουν» ένα project από μια εταιρεία με κεφαλαιοποίηση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων, με δισεκατομμύρια χρήστες. Αντίθετα, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για το Bitcoin, που δεν έχει ούτε τμήμα μάρκετινγκ, ούτε διαφημιστικά κονδύλια, ούτε καν διοίκηση.

Αποτελεί θέμα χρόνου κάποια Κεντρική Τράπεζα να εκδώσει το δικό της κρυπτονόμισμα. Πώς το γνωρίζουμε; Δεν είναι μόνο μία και δύο αυτές που έχουν εκδηλώσει τη φιλοδοξία τους για κάτι τέτοιο, με πρώτη από όλους την κινεζική ΚΤ. Όταν συμβεί λοιπόν, θα μάθουν ακόμα περισσότεροι για τα κρυπτονομίσματα, τις ιδιαιτερότητες και τις δυνατότητές τους. Συνεπώς ακόμα περισσότεροι θα μάθουν για το Bitcoin, τα πλεονεκτήματα της αποκέντρωσης και της αδυναμίας λογοκρισίας, έναντι των κεντρικά κατευθυνόμενων υπόλοιπων.

Το Bitcoin δεν είναι ένα απλό ψηφιακό νόμισμα νεότερης γενιάς. Είναι χρήμα που εκδίδεται από τον λαό για τον λαό. Όχι από εταιρεία όπως το Libra, ούτε από κάποια κρατική αρχή ή τραπεζικό κατεστημένο, όπως το ευρώ, το δολάριο, η δραχμή. Το Bitcoin είναι υπεράνω κρατών. Αποτελεί το νόμισμα του Internet με τη μορφή κρυπτογράφησης, σύμφωνα με τον Jack Dorsey, τον ιδρυτή και CEO του Twitter.

(Οι τιμές είναι σε ευρώ από το ανταλλακτήριο της Coinbase)

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v