Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επόμενη κρίση και το εφιαλτικό σενάριο για τις τράπεζες

Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η τεχνολογία για τον κλάδο και η εκτίμηση της McKinsey. Πώς το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων δημιουργεί επιπλέον πονοκεφάλους. Οι επιλογές άμυνας.

Η επόμενη κρίση και το εφιαλτικό σενάριο για τις τράπεζες

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Για να μαντέψουμε σωστά πώς θα μοιάζει ο κόσμος μας τα επόμενα χρόνια, σίγουρα χρειάζεται λίγη (ή πολλή) τύχη. Αλλά μόνο αυτό δεν αρκεί. Χρειάζεται να γνωρίζουμε καλά τις σημερινές συνθήκες. Είναι η βάση που θα καθορίσει τις εξελίξεις. Τις επιστημονικές εξελίξεις και τις πειραματικές εφαρμογές που βρίσκονται σε διαδικασία ανάπτυξης.

Στην ιατρική γνωρίζουμε ένα μέρος από το όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Θα φοράμε βιομετρικούς αισθητήρες, οι οποίοι θα ανιχνεύουν και κυρίως θα προλαμβάνουν ασθένειες πριν καν εκδηλωθούν. Στην τραπεζική, εξελιγμένα ιδρύματα θα ρυθμίζουν τη χρηματοοικονομική ζωή μας από το κινητό, με τον τρόπο που τα έξυπνα ρολόγια σε πραγματικό χρόνο θα παρακολουθούν τα δεδομένα της υγείας μας. Και τα δύο θα χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη. Αλγόριθμους που μαθαίνουν και προβλέπουν. Που ανιχνεύουν την ύπαρξη ανωμαλιών και σε συμβουλεύουν πότε χρειάζεται να πας να επισκεφτείς τον γιατρό ή τον οικονομικό σου σύμβουλο.

Πρόκειται για μια συναρπαστική διάσταση του μέλλοντος, αλλά αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι πόσες από τις τράπεζες θα φτάσουν σε αυτό το σημείο. Και κυρίως, με τι κόστος; Η μετάβαση θα γίνει ομαλά ή κάποιες θα μείνουν πίσω, προκαλώντας μια νέα σοβαρή κρίση; Σύμφωνα με τη διεθνή συμβουλευτική εταιρείας McKinsey & Co*, το 60% των τραπεζών παγκοσμίως είναι αδύναμες και θα δυσκολευτούν να επιβιώσουν σε μια μελλοντική οικονομική ύφεση. Το συμπέρασμα προέκυψε από τη μελέτη 1.000 τραπεζών σε ανεπτυγμένες και αναδυόμενες χώρες

Είναι η στιγμή του «do or die», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης, ο Chira Barua. Ή θα κάνουν κάτι γι' αυτό ή θα σβήσουν. Όσοι επιβιώσουν θα ηγηθούν του κλάδου και θα ξεκινήσουν τον επόμενο οικονομικό κύκλο σε ισχυρότερη βάση, αλλά ο χρόνος τελειώνει. Η διαφαινόμενη οικονομική επιβράδυνση με χαμηλά ή και αρνητικά επιτόκια επιβαρύνει την κατάσταση.

Το σημερινό περιβάλλον δεν ευνοεί τις τράπεζες. Με αυξημένα επιτόκια θα μπορούσαν να δανείζουν χρήματα στους επενδυτές με ένα ικανοποιητικό περιθώριο κέρδους. Ειδικά στην Ευρώπη, η πίεση είναι μεγαλύτερη. Τα αρνητικά επιτόκια χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης από τις Κεντρικές Τράπεζες, προκειμένου να τις εξωθήσουν να βρουν δανειολήπτες.  

Σαν να μην αρκεί αυτό, έχουν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό από τις Fintech (εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας) και τους τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Apple και η Facebook, που φιλοδοξούν να εισέλθουν στον χώρο.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι τράπεζες αφιερώνουν μόνο το 35% του προϋπολογισμού τους στην καινοτομία, ενώ οι παίκτες της Fintech δαπανούν περισσότερο από το 70%. Ποια είναι η λύση σύμφωνα με τη McKinsey; Τα συστήματα διαχείρισης κινδύνου που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, η αναζήτηση εξειδικευμένων πελατειακών βάσεων και παρόμοιες τεχνολογικά αναβαθμισμένες εφαρμογές, όπως και μείωση του κόστους με εξωτερικές αναθέσεις.

Η έκθεση προσδιορίζει τέσσερις ομάδες, στις οποίες θα μπορούσαν να κατηγοριοποιηθούν οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Η πρώτη είναι οι «ηγέτες της αγοράς», η οποία περιλαμβάνει το 20% των τραπεζών αλλά σχεδόν το 100% της οικονομικής προστιθέμενης αξίας του συνόλου του κλάδου. Η δεύτερη είναι οι «ανθεκτικές», που περιλαμβάνει το 25% των τραπεζών που έχουν διατηρήσει την ηγετική τους θέση στις αγορές που δραστηριοποιούνται. Οι άλλες δύο κατηγορίες είναι οι τράπεζες που αντιμετωπίζουν κάποιες λιγότερα και κάποιες πιεστικότερα προβλήματα επιβίωσης, οι οποίες αν δεν προβούν σε αλλαγές του επιχειρηματικού τους μοντέλου κινδυνεύουν να αφανιστούν.

Τι θα ακολουθήσει μια ενδεχόμενη κατάρρευση των τραπεζών; Δεν θα πρόκειται για την πρώτη φορά που θα συμβεί αυτό το φαινόμενο, γνωρίζουμε όμως πως πάντοτε τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά. Τι οδηγεί στο κραχ; Κανείς δεν γνωρίζει, με εξαίρεση ίσως τους ιστορικούς των οικονομικών, τι έχει γίνει στις μεγάλες κρίσεις. Όμως όλες οι περιπτώσεις είχαν ένα κοινό. Ότι ευθυνόταν αυτό που οι ειδικοί της εποχής θεωρούσαν απίθανο να συμβεί.

Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Η κατοχή χρυσού είναι παραδοσιακά μια μορφή άμυνας. Μήπως όμως θα πρέπει να σκεφτούμε κάποια περισσότερο μοντέρνα εναλλακτική, που να συμβαδίζει με τη σύγχρονη ψηφιακή οικονομία; Μήπως αυτή αρχίζει από Bit και τελειώνει σε coin; Γιατί ξέρουμε και κάτι άλλο για το μέλλον. Πως η βασικότερη κατεύθυνση που στρέφονται οι τράπεζες προκειμένου να εξελιχθούν τεχνολογικά, είναι το blockchain.

*Ολόκληρη την έκθεση θα τη βρείτε στη στήλη συνοδευτικό υλικό.

** Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σάββατο στην Αθήνα. Δύο θρύλοι από τον χώρο της κρυπτογραφίας και των κρυπτονομισμάτων θα είναι κοντά μας. Ο David Chaum και ο Dr Adam Back! Η εκδήλωση είναι ελεύθερη και ανοιχτή σε όλους. Λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ 

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v