Η μεγάλη ανατροπή θα έρθει από τις... STOs

Τι είναι μια STO; Μια νέα, εξελιγμένη μορφή ΑΕ. Και επειδή τα μερίδια είναι ψηφιακά, κάθε μερίδιο αποτελεί ταυτόχρονα και ένα «έξυπνο συμβόλαιο». Ομως το τεράστιο πλεονέκτημα αφορά το κοινό στο οποίο απευθύνεται.

Η μεγάλη ανατροπή θα έρθει από τις... STOs

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Αν τα κρυπτονομίσματα και το blockchain μάς υπόσχονται ένα μέλλον με τραπεζικές υπηρεσίες χωρίς τράπεζες, τα STOs φιλοδοξούν να μη χρειαζόμαστε χρηματιστήρια ή χρηματιστηριακές, στην ανταλλαγή των μετοχών!

Είναι δυνατόν; Για σκεφτείτε. Το χρηματιστήριο, ποιος είναι ο λόγος που το χρειαζόμαστε; Για να διασφαλίζει ότι ο πωλητής θα παραδώσει τις μετοχές του και ο αγοραστής θα πληρώσει τα χρήματα.
Αν οι συναλλαγές μπορούν να γίνονται χωρίς μεσάζοντα, αξιόπιστα; Αυτό είναι το επαναστατικό που φέρνει η τεχνολογία του blockchain. Δίνει ένα αποφασιστικό χτύπημα στην ύπαρξη μεσαζόντων, ακόμα και σε σημεία που δεν είχαμε φανταστεί ότι μπορεί να υπάρξουν.

Τι είναι μια STO; Μια νέα, εξελιγμένη μορφή ΑΕ. Για να γίνει μια παραδοσιακού τύπου ΑΕ, χρειάζονται έξοδα, κόπος, γραφειοκρατία. Όμως τα βάσανα δεν τελειώνουν εδώ. Αν θέλουν να κάνουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ); Ξανά δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, χαμένες εργατοώρες, κόστος.

Τι διαφορετικό θα κάνουν με τη STO; Χωρίς έξοδα, όσες ΑΜΚ θέλουν. Άμεσα! Γιατί; Επειδή τα μερίδια είναι ψηφιακά και κάθε μερίδιο αποτελεί ταυτόχρονα και ένα «έξυπνο συμβόλαιο». Περιέχει μια σύμβαση μέσα του. Πού μπορεί να βοηθήσει ένα έξυπνο συμβόλαιο; Ας πάρουμε ως παράδειγμα την περίπτωση που στέλνεις χρήματα, αλλά δεσμευμένα. Δεν θα τα λάβει ο αποδέκτης αμέσως. Απελευθερώνονται μόνο αν εκπληρωθούν οι όροι της σύμβασης.

Δεν είναι όμως αυτό το συνταρακτικά διαφορετικό. Το τεράστιο πλεονέκτημα αφορά το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Αν θες στη σημερινή ΑΕ ή ΕΠΕ ή ΙΚΕ να μαζέψεις τα λεφτά ή να πουλήσεις μέρος των μετοχών σου, πού θα απευθυνθείς; Στον κύκλο σου. Τον κοινωνικό, τον επαγγελματικό, τον οικογενειακό. Ακόμα και αν φτάσεις στην ανώτατη βαθμίδα για ΑΕ, να εισαχθείς στο χρηματιστήριο, εκτός από το μειονέκτημα των εξόδων και τη γραφειοκρατία, απευθύνεσαι στο περιορισμένο της χώρας σου.

Αντίθετα, με τις STOs, έχεις πρόσβαση σε επενδυτές από όλο τον πλανήτη. Μια αγορά που δουλεύει 24/7. Με αγοραστές και πωλητές από όλο τον κόσμο, συνδεδεμένους. Εντάσσεσαι σε μια παγκόσμια δεξαμενή ρευστότητας. Αυτή η μορφή εξυπηρετεί και τις startups. Αντί να πας σε venture capital, μπορεί να απευθυνθείς κατευθείαν στους επενδυτές. Κάνεις ψηφιακά μερίδια που διαπραγματεύονται σε ειδικά ανταλλακτήρια. Πώς θα σε μάθουν; Από εταιρείες τύπου Booking. Θα εκθέσεις εκεί την επιχείρησή σου, όπως οι ξενοδόχοι. Με ελάχιστα έξοδα.

Σας αρέσει μέχρι εδώ; Υπομονή, γίνεται ακόμα πιο ωραίο! Οι STOs δεν περιορίζονται μόνο σε ψηφιοποιήσεις μετοχών. Μπορεί να γίνει κάτι αντίστοιχο με ένα ακίνητο ή με έναν πίνακα ζωγραφικής. Βρισκόμαστε σε μια ολοκαίνουργια εποχή, όπου κάθε μορφή ιδιοκτησίας περιουσιακών στοιχείων μπορεί να τιτλοποιηθεί.

Επείγεσαι για 100.000 και έχεις ένα ακίνητο αξίας 1.000.000 που δεν θες να το δώσεις όλο; Το κάνεις STO, πουλάς όσο θέλεις και κρατάς το υπόλοιπο! Αν μάλιστα δεν είναι απλώς τούβλα, αλλά παράγει εισόδημα, επειδή το εκμεταλλεύεσαι μέσω του Airbnb ή εισπράττεις ενοίκια; Τότε πουλάς τα μερίδιά σου ακριβότερα!

Τα STOs θα φέρνουν ρευστότητα σε χώρους που αντικειμενικά δεν μπορεί να υπάρξει, όπως των ιδιοκτησιών ακίνητης περιουσίας, των οποίων η αξία εκτιμάται πως ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 230 τρισεκατομμυρίων παγκοσμίως.

Αν στις ICOs πριν από δύο χρόνια είχε γίνει σκοτωμός, ακόμα και όσοι έχουν δυνατή φαντασία δεν μπορούν να συλλάβουν τι θα γίνει με τα STOs. Ποιες είναι οι διαφορές; Στις ICOs αγοράζεις με προοπτική ένα project να πάει καλά. Δεν παίρνεις μετοχές για να έχεις δικαιώματα στις γενικές συνελεύσεις, δεν παίρνεις ό,τι περισσέψει σε περίπτωση που πτωχεύσει η εταιρεία. Τα ICOs δεν σου δίνουν μετοχές της εταιρείας. Τα STOs σου δίνουν. Το blockchain διασφαλίζει πως θα υπάρξουν ψηφιοποιημένα μερίδια χωρίς το πρόβλημα της αντιγραφής ή παραποίησης. Όχι μόνο έχουν αντίκρισμα σε περιουσιακά στοιχεία, αλλά και νομική προστασία. Βέβαια ο νόμος σε προστατεύει από τους απατεώνες. Δεν σε προστατεύει από κακές επενδυτικές επιλογές.

Πολλοί θα θελήσουν να μετατρέψουν σε ψηφιακές μερίδες τα περιουσιακά τους στοιχεία. Οι πρώτες εταιρείες είναι λογικό να αντιμετωπίσουν δυσκολίες, όπως κάθε πρωτοπόρος, αλλά η πιθανότητα να εξελιχθεί σε κάτι μαζικό είναι τόσο σημαντική, ώστε αξίζει τον κόπο να παρακολουθήσουμε την προσπάθειά τους. Είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν και διαμάντια ανάμεσά τους.

Πόσο κοστίζει να δημιουργήσεις μια STO; Από 100.000 μέχρι 300.000€ και απαιτούνται 3 με 6 μήνες.

Το Internet έφερε τα πάνω κάτω στην ενημέρωση. Το blockchain θα κάνει το ίδιο στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Αλλάζει το παιχνίδι. Συναρπαστικά πράγματα μας επιφυλάσσει η εποχή της αποκέντρωσης. Τα STOs έρχονται και θα κλέψουν την παράσταση, ανατρέποντας εξ ολοκλήρου την αγορά μετοχών. Αντί ο χώρος των χρηματιστηρίων και των τραπεζών να καταλάβει τον χώρο των κρυπτονομισμάτων, θα συμβεί το ανάποδο!

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v