Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο Αθηνών VS Bitcoin

Αν κάποιος είχε επενδύσει 1 δολάριο στο ΧΑ στις αρχές της δεκαετίας, σήμερα θα είχε... μόλις 7 σεντς. Στον αντίποδα, αν το είχε αλλάξει σε Bitcoin, σήμερα θα άξιζε πάνω από 90.000 δολάρια!

Χρηματιστήριο Αθηνών VS Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Τι κοινό έχουν οι ελληνικές μετοχές με το Bitcoin; Βρίσκονται στη λίστα με τις καλύτερες και τις χειρότερες επιδόσεις της δεκαετίας. Σύμφωνα με την ανάλυση του χρηματιστηριακού τμήματος της Bank of America, το Bitcoin ήταν ο αδιαφιλονίκητος παγκόσμιος πρωταθλητής. Αν είχατε επενδύσει μόλις 1 δολάριο στην αρχή της δεκαετίας, τώρα θα άξιζε περισσότερο από 90.000!

Τη χειρότερη επίδοση από πλευράς ισοτιμίας εθνικού νομίσματος την έχει το Kyat του κράτους Myanmar (πρώην Βιρμανία). Αν κατείχες τοπικό νόμισμα αξίας ενός αμερικανικού δολαρίου, σήμερα η αγοραστική του δύναμη είναι μόλις 4 σεντς!

Όσον αφορά τις μετοχές, την καθόλου ζηλευτή τελευταία θέση κατέχει η Ελλάδα. Ένα δολάριο που επενδύθηκε στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά το 2010, αξίζει σήμερα μόνο 7 σεντς. Ίσως προκαλεί απορία, καθώς ο ΓΔ δεν υποχώρησε τόσο πολύ, αλλά όσοι ασχολούνται με την εγχώρια αγορά γνωρίζουν πολύ καλά πως πολλές από τις εταιρείες που απαρτίζανε τον δείκτη έχουν αποβληθεί. Είτε χρεοκόπησαν είτε φυτοζωούν.

Πρωταθλητές στις αποδόσεις είναι οι Αμερικανοί. Κάθε 1 δολάριο που επενδύθηκε στη Wall Street στην αρχή της δεκαετίας, τώρα έχει γίνει 3,46. Οι Αμερικανοί είχαν επίσης τις καλύτερες αποδόσεις στα ομόλογα. Το 30ετές του αμερικανικού δημοσίου έχει διπλασιάσει την αξία του, ενώ τα τουρκικά ομόλογα αξίζουν περίπου 40% πιο κάτω.

Μήπως λοιπόν είναι ευκαιρία να ασχοληθούμε με τις «πάμφθηνες» ελληνικές μετοχές και να εγκαταλείψουμε το «πανάκριβο» Bitcoin; Πρόκειται για ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι επενδυτές. Αντί να κρατήσουν τις κερδοφόρες επιλογές, γαντζώνονται πεισματικά σε όσες έκαναν λάθος εκτίμηση. Ουσιαστικά επιθυμούν να αποφύγουν τον πόνο που συνοδεύεται από την οριστικοποίηση του λάθους. Την απώλεια της ελπίδας ότι τελικά σε βάθος χρόνου θα δικαιωθούν. Είναι σαν να εγκαταλείπεις ένα σκάφος που πηγαίνει καλά εκμεταλλευόμενο τον ευνοϊκό άνεμο, για να επιβιβαστείς σε ένα άλλο που μπάζει νερά. Κανείς ναυτικός δεν πρόκειται να κάνει κάτι τέτοιο.

Πέρα από αυτό, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλούς λόγους για τους οποίους θα πρέπει να έχετε τουλάχιστον ένα μέρος του χαρτοφυλακίου σας σε χρηματιστηριακούς τίτλους εκτός Ελλάδας. Ας αρκεστούμε όμως σε έναν: Αν ζεις ή δραστηριοποιείσαι επαγγελματικά στην Ελλάδα, τότε τυχόν ανάκαμψη της οικονομίας θα σε ωφελήσει έτσι κι αλλιώς.

Αν είσαι υπάλληλος, είναι πιο εύκολο να πάρεις αύξηση ή να μεταπηδήσεις σε μια καλύτερη δουλειά. Αν έχεις επιχείρηση, ο μεγαλύτερος τζίρος θα ανεβάσει τα κέρδη σου. Αν έχεις ακίνητα, θα μπορούν να πουληθούν πιο εύκολα και πιο ακριβά. Όπως και να έχει, θα βγεις ωφελημένος. Δεν εξαρτάται η ευημερία σου από τις ελληνικές μετοχές.

Αντίθετα, αν όλα πάνε στραβά (και ποιος στα αλήθεια μπορεί να το αποκλείσει), τότε έχεις μια διαφορετική πηγή εισοδήματος, που δεν επηρεάζεται από τις εγχώριες εξελίξεις.

Εδώ θα μου επιτρέψετε μια μικρή προσωπική παρέμβαση. Ένα ανάλογο σκεπτικό είχα αναφέρει και το 2010. Είχα προτείνει τότε μέρος των χρημάτων μας να τα τοποθετήσουμε στις αμερικανικές μετοχές. Η εκτίμηση αυτή δικαιώθηκε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο, παρότι τότε θεωρήθηκε αμφιλεγόμενη.

Απειροελάχιστοι στην Ελλάδα ασχολούνταν με τις διεθνείς αγορές. Και τότε οι ελληνικές μετοχές τούς φαίνονταν «φτηνές», μια που το ΧΑ είχε ήδη διορθώσει αρκετά. Το λάθος σε αυτό το σκεπτικό είναι πως στο χρηματιστήριο δεν κερδίζει αυτός που αγοράζει φτηνά ή «φτηνά». Κερδίζει αυτός που πουλάει ακριβότερα.

Για να ξαναγυρίσουμε στα crypto, το πλεονέκτημα που έχουν είναι ότι δεν χρειάζεται να βάλεις πολλά χρήματα, όπως με τις μετοχές. Ένα μικρό ποσοστό του χαρτοφυλακίου σου αρκεί, καθώς επενδυτικά χαρακτηρίζονται από ασύμμετρο κίνδυνο. Ακόμα κι αν η πιθανότητα επιτυχίας είναι 50%-50%, πάλι συμφέρει να ασχοληθείς. Στο κακό σενάριο, ναι μεν μπορεί να τα χάσεις όλα, αλλά στο καλό μπορείς να αυξήσεις κατά δεκάδες φορές το επενδυμένο κεφάλαιο, αποκομίζοντας ένα εξαιρετικό κέρδος.

Είναι όλα εύκολα στον χώρο τον crypto; Κάθε άλλο. Πέρα από το «σίγουρο» Bitcoin, το 90% των υπόλοιπων κρυπτονομισμάτων, από ό,τι αναφέρουν οι ειδικοί, δεν θα καταφέρει να επιβιώσει. Ακούγεται αποθαρρυντικό, αλλά δεν είναι αναγκαστικά κακό. Το ξεσκαρτάρισμα της αγοράς ανοίγει τις τεράστιες προοπτικές που περιγράψαμε για τα υπόλοιπα. Αρκεί φυσικά να ανήκουν στην κατηγορία των νικητών.

Τέλος, θα ήταν μεγάλη μου παράλειψη αν δεν σας ευχαριστούσα για την πραγματικά μεγάλη ανταπόκριση που δείξατε τη χρονιά που πέρασε, στη στήλη BLOCKCHAIN & CRYPTO. Το πιθανότερο είναι να είστε επενδυτές από χρόνια στις μετοχές, στα ομόλογα, στα παράγωγα. Ο πειρασμός να μείνετε σε αυτά που ξέρετε, εκεί που έχετε τοποθετήσει χιλιάδες ευρώ από τις σκληρά κερδισμένες οικονομίες σας, ήταν μεγάλος.

Το ότι επιλέξατε να ενημερώνεστε για κάτι καινούργιο, αντιστεκόμενοι στην κινδυνολογία, είναι από μόνο του αξιέπαινο. Επιβεβαιώσατε πως υπάρχουν δύο ειδών επενδυτές: ο επενδυτής-ελέφαντας, αυτός που έχει μεγάλα αυτιά και μικρό στόμα, και ο επενδυτής-ιπποπόταμος, αυτός που έχει μικρά αυτιά και μεγάλο στόμα. Εσείς κάνετε την επιλογή σας.

Σεμινάρια

Με την καινούργια χρονιά ξεκινάει νέος κύκλος σεμιναρίων. Οι θέσεις είναι περιορισμένες, γι' αυτό κάντε έγκαιρα την κράτησή σας. Η σελίδα με τις κρατήσεις άνοιξε και έχουν ήδη συμπληρωθεί τα 2 από τα 7 μαθήματα που είναι προγραμματισμένα για τον Ιανουάριο (https://www.media2day.gr/seminars).

Τα σεμινάρια διεξάγονται Δευτέρα και Πέμπτη, σε ολιγομελή γκρουπ 7 ατόμων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα. Αν είστε εκτός Αθηνών ή ενδιαφέρεστε να λάβετε ειδοποίηση για τον επόμενο κύκλο σεμιναρίων, παρακαλούμε στείλτε e-mail στο [email protected], γράφοντας το όνομά σας και ένα κινητό τηλέφωνο.

** Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v