Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πίεση στις μετοχές «ανεβάζει» το Bitcoin

Η συγχρονισμένη κίνηση της τιμής του κρυπτονομίσματος με αυτή του χρυσού. Πώς ο CEO της Τwitter, Jack Dorsey, μέσω της εταιρείας Square, μπορεί να δώσει νέα ώθηση στην αποδοχή του.

Η πίεση στις μετοχές «ανεβάζει» το Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το Bitcoin συμπεριφέρεται όπως ο χρυσός, για άλλη μια φορά. Στην περίπτωση του χτυπήματος των Αμερικανών στον Ιρανό στρατηγό και τα γεγονότα που ακολούθησαν, παρακολουθήσαμε πως χρυσός και Bitcoin συγχρονίστηκαν σαν ομάδα κολυμβητριών ρυθμικής γυμναστικής. Ταυτόχρονα, τόσο προς τα πάνω όσο και προς τα κάτω, με ακρίβεια δευτερολέπτων

Όπως βλέπουμε όμως στο παρακάτω διάγραμμα, δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο. Εδώ και ένα χρόνο, η συμπεριφορά τους είναι παρόμοια. Η κίτρινη γραμμή είναι η τιμή του χρυσού, ενώ η γαλάζια η τιμή του Bitcoin, που σκαρφάλωσε και αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στις 8.600 δολάρια. 

Έχει τη σημασία του, σίγουρα, που τόσο θετικό ξεκίνημα της χρονιάς έχουμε να δούμε από το 2012. Τότε που από τα 4 δολάρια, μέσα σε δύο χρόνια, έφτασε τα 1.200!

Τα καλά νέα όμως δεν έρχονται μόνο από τις τιμές των κρυπτονομισμάτων που βλέπουν όλοι. Από πίσω γίνεται δουλειά, ο εξελίξεις τρέχουν. Συγκεκριμένα ίσως είμαστε μπροστά σε μια συγκλονιστική εξέλιξη. Να εμφανίστηκε ο καταλύτης για την ευρεία εξάπλωση του Bitcoin.

Για τον Jack Dorsey, τον CEO του Twitter, έχουμε μιλήσει αρκετές φορές. Τυγχάνει να είναι από τους πιο αναγνωρίσιμους υποστηρικτές του Bitcoin. Ο Dorsey όμως δεν είναι CEO μόνο στην Twitter αλλά και στη Square. Μια fintech εταιρεία, η οποία μπορεί να μην είναι τόσο γνωστή στην Ελλάδα αλλά έχει ακόμα μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση από το Twitter. Αν θα θέλαμε να περιγράψουμε με μία φράση το αντικείμενο δραστηριότητας της Square, θα λέγαμε πως μεταξύ άλλων έχει τις περισσότερες POS συσκευές που είναι εγκατεστημένες στις ΗΠΑ.

Το λογικό που θα υπέθετε κάποιος είναι να αποφασίσει κάποια στιγμή ο Jack να κάνει μια μικρή μετατροπή στο software των μηχανημάτων του. Να δέχονται εκτός από δολάρια και Bitcoin. Μια τέτοια κίνηση θα βοηθούσε αποφασιστικά στην υπόθεση της υιοθεσίας και της ευρείας αποδοχής του Bitcoin ως μέσου πληρωμών. Μόνο που τον εμποδίζει μια κρίσιμη «λεπτομέρεια». Θα πρέπει η εφαρμογή που μετατρέπει τα παραστατικά (fiat) νομίσματα σε κρυπτονομίσματα να είναι άψογη. Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο λάθους. Η ευθύνη είναι τεράστια, όπως και τα ποσά που διακινούνται καθημερινά.

Να όμως που κάτι πάει να γίνει προς αυτό τον σκοπό. Η Square πριν λίγες ημέρες έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από την αρμόδια υπηρεσία των ΗΠΑ, για μια πατέντα που κάνει ακριβώς αυτό: μετατρέπει αυτόματα κρυπτονομίσματα σε νομίσματα όπως το δολάριο και το αντίθετο. Αν μπορέσει αυτή η πατέντα να εφαρμοστεί, τότε λύνονται τα χέρια σε καταστηματάρχες και καταναλωτές να πληρώνουν με Bitcoin την επιχείρηση και εκείνη να μετατρέπει αυτόματα τα κρυπτονομίσματα που λαμβάνουν στο νόμισμα της αρεσκείας τους. Άμεσα και (σχεδόν) δωρεάν.

Ποια προβλήματα λύνει που υπάρχουν σήμερα, ώστε να μη δέχονται κρυπτονομίσματα οι καταστηματάρχες; Πρώτα από όλα, η επιβεβαίωση των συναλλαγών παίρνει αρκετά λεπτά της ώρας. Δεν γίνεται αυτόματα όπως με τη χρεωστική και πιστωτική κάρτα που γνωρίζουμε. Η ανωνυμία είναι ένα δεύτερο βασικό εμπόδιο. Οι επιχειρηματίες διστάζουν, επειδή αυτό το χαρακτηριστικό των κρυπτονομισμάτων, όπως το Bitcoin, τους καθιστά ύποπτους από τις αρχές ως συνεργούς στο ξέπλυμα χρημάτων. Αν προσθέσουμε την υψηλή μεταβλητότητα που κατά καιρούς παρατηρούμε στα crypto, έχουμε μια καλή εικόνα των προβλημάτων.

Ποια είναι η λύση που βρήκαν από τη Square για όλα αυτά τα προβλήματα; Ας πούμε ότι ένας καταναλωτής αγοράζει μία μπλούζα από ένα μαγαζί ρούχων. Μέσω αυτής της πατέντας, το POS θα λαμβάνει ένα αίτημα για πληρωμή από το ηλεκτρονικό πορτοφόλι της επιλογής του καταναλωτή. Ακόμα και αν πρόκειται για ένα νόμισμα που προασπίζεται την ιδιωτικότητα όπως το Bitcoin, θα το χρησιμοποιεί και θα εγκρίνει τη διαδικασία, έτσι ώστε ο έμπορος να έχει πλήρη αξία στο νόμισμα της επιλογής του. Και όλα αυτά σε πραγματικό χρόνο. Ακούγεται όντως πολύ ελπιδοφόρο, ωστόσο από τη Square αρνήθηκαν να προβούν σε κάποια δήλωση σχετικά με το αν ή πότε θα το βγάλουν στην αγορά.

Παρόμοια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται και από την Bakkt. Ερευνούν μεθόδους και εφαρμογές για να επεκταθούν στην τεράστια αγορά των καταναλωτών. Όπως έχουν επισημάνει και οι ίδιοι, τα σχέδιά τους δεν περιορίζονται στη διαπραγμάτευση των Bitcoin futures.

Το έχουμε αναφέρει πολλές φορές, το επαναλαμβάνουμε και πάλι. Το Bitcoin δεν είναι στατική τεχνολογία και βρίσκεται στην αντίστοιχη αρχική φάση του Internet. Τι έκανε το Internet από την περίοδο του dial up; Προχώρησε. Γιατί λοιπόν να μην υποθέσουμε πως τα παράπονα που υπάρχουν για το blockchain θα επιλυθούν; Γιατί μένουμε στο σήμερα, λες και θα σταματήσει εδώ η εξέλιξή τους; Έτσι ακριβώς έγινε και με το Internet. Ακόμα και η αποστολή ενός e-mail, που σήμερα χρησιμοποιείται ακόμα και από τον πιο άσχετο γύρω από την πληροφορική, στην αρχή δεν ήταν τόσο απλό και εύκολο.

Και εδώ βρίσκεται η μεγάλη επενδυτική ευκαιρία. Γιατί όταν ο καθένας θα μπορεί πάρα πολύ εύκολα να τα αποκτήσει και να τα διακινεί, μαντέψτε τι θα γίνει: ο αριθμός των χρηστών θα εκτιναχθεί. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τιμή του.

Σεμινάρια

Ανταποκρινόμενοι στο ενδιαφέρον σας, θα συνεχίσουμε τα σεμινάρια και τον Φεβρουάριο, με ειδική μέριμνα για όσους βρίσκονται εκτός Αθηνών. Τις Δευτέρες, τα σεμινάρια διεξάγονται στα γραφεία του Euro2day.gr, σε γκρουπ 7 ατόμων. Τις Πέμπτες, θα γίνονται μέσω Internet, σε γκρουπ 4 ατόμων. Φροντίστε να κάνετε έγκαιρα την κράτησή σας (https://www.media2day.gr/seminars).

Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Αποκλειστικά για όσους θα συμμετέχουν στα σεμινάρια, δίνεται η δυνατότητα να προμηθευτούν ένα βιβλίο που αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο εξηγεί τι είναι Bitcoin και τον μοναδικό τρόπο λειτουργία του και το δεύτερο, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε επενδυτικά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

** Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v