Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού χρησιμεύει ως μέσο πληρωμών το Bitcoin

Για πρώτη φορά στην ιστορία, μπορούν οι άνθρωποι, σε τόσο μαζική κλίμακα, να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες χωρίς προμήθειες και χωρίς να ζητήσουν την άδεια... καμίας κυβέρνησης.

Πού χρησιμεύει ως μέσο πληρωμών το Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Αν επιθυμείς να αγοράσεις παπούτσια σε κάποιο μαγαζί, η πλαστική κάρτα που είναι συνδεμένη με τον τραπεζικό σου λογαριασμό είναι το πιο εύκολο μέσο πληρωμής. Όχι όμως το οικονομικότερο, γιατί ο καταστηματάρχης θα πρέπει να πληρώσει προμήθεια στη Visa και την τράπεζά του.  Συνεπώς έχει μετακυλίσει το κόστος στην τιμή πώλησης.

Αν θέλεις να δώσεις χρήματα σε κάποιον πλανόδιο πωλητή, τα μετρητά είναι ο μόνος τρόπος, καθώς είναι απίθανο να διαθέτει POS. Αν πρόκειται να αγοράσεις ένα σπίτι, διευκολύνει να κάνεις μεταφορά χρημάτων από τον τραπεζικό σου λογαριασμό.

Το Bitcoin άραγε πού χωράει σε όλα αυτά; Ποιες ανάγκες εξυπηρετεί; Πάμε να δούμε κάποιες από αυτές:

Όταν βιάζεσαι να στείλεις χρήματα στο εξωτερικό, επειδή εκεί βρίσκεται ο αδελφός σου με την οικογένειά του και έπεσε θύμα ληστείας. Μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας, τα χρήματα βρίσκονται στο κινητό του. Με τραπεζικό έμβασμα θα κάνουν μία ημέρα, αν βρίσκεσαι σε χώρα της ευρωζώνης. Αν φυσικά δεν πέσεις σε Σαββατοκύριακο ή αργία ή οι τράπεζες είναι κλειστές λόγω απεργίας και εφόσον στην χώρα σου δεν ισχύουν capital controls.

Επιπλέον δεν μπορεί να πλαστογραφηθεί. Μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με χαρτονομίσματα ή τον χρυσό. Αν είσαι στο εξωτερικό και σου δώσουν ένα νόμισμα που δεν γνωρίζεις, πόσο εύκολο είναι να εξαπατηθείς; Για να μην αναφέρουμε πόσοι την έχουν πατήσει μέσα στην ίδια τους τη χώρα, με οικεία σε αυτούς χαρτονομίσματα.

Είσαι κάτοικος Αργεντινής, για να μην αναφέρουμε το τετριμμένο παράδειγμα της Βενεζουέλας. Βλέπεις έντρομος το εθνικό νόμισμα να διαβρώνεται καθημερινά λόγω του πληθωρισμού. Πριν λίγες δεκαετίες, η χώρα σου ήταν η 5η οικονομική δύναμη στον κόσμο, αλλά το νόμισμά της τα τελευταία 7 χρόνια έχει χάσει το 95% της αξίας του.

Είσαι Σύρος εύπορος και θέλεις να εγκαταλείψεις τη χώρα γιατί υποπτεύεσαι ότι θα ξεσπάσει εμφύλιος. Καταφέρνεις να πουλήσεις τα 10 σπίτια που έχεις στην ιδιοκτησία σου και καταφέρνεις έγκαιρα και τα κάνεις χρυσό. Τι θα κάνεις; Θα βάλεις από μια ράβδο χρυσού στην τσέπη και θα φύγεις;

Είσαι στην Αφρική ή την Ινδία ή τη Λατινική Αμερική, διαθέτεις κινητό τηλέφωνο και πρόσβαση στο Internet, αλλά όχι πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Γιατί δεν έχεις; Επειδή χρειάζεται να κάνεις ολόκληρο ταξίδι μέχρι να φτάσεις στην πλησιέστερη τράπεζα. Επειδή μπορεί να μην έχεις επίσημα έγγραφα ή να μην μπορείς να συμπληρώσεις μια αίτηση επειδή είσαι αναλφάβητος. Επειδή φοβάσαι μήπως σε αξιολογήσει αρνητικά και απορρίψει την αίτησή σου για τραπεζικό λογαριασμό κάποιος με γραβάτα, στο αστραφτερό του γραφείο με το air condition. Δεν είναι αυτοί που δεν έχουν λεφτά, όσοι δεν έχουν συνεργασία με τράπεζα. Πρόκειται για λάθος εντύπωση.

Για πρώτη φορά στην ιστορία μπορούν οι άνθρωποι, σε τόσο μαζική κλίμακα, να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες. Όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη -όσοι τουλάχιστον έχουν πρόσβαση στο Internet-, χωρίς να ζητήσουν την άδεια κανενός. Δεν χρειάζονται καν ταυτότητα ή κάποιο άλλο κυβερνητικό έγγραφο. Χωρίς να ανήκουν σε κάποια τάξη ή να έχουν τη μόρφωση να συμπληρώσουν αιτήσεις που ίσως απορρίψει κάποιος γραφειοκράτης τραπεζοϋπάλληλος. Ακόμα και αν η κυβέρνησή τους δεν το επιθυμεί. Με μια απλή εφαρμογή που μπορεί να κατεβάσει δωρεάν στο κινητό του.

Επιπλέον, έχεις την ασφάλεια ότι την περιουσία σου δεν μπορεί να την κατασχέσει καμία κυβέρνηση, αν σε θεωρούν (είσαι, δεν είσαι) αντικαθεστωτικό. Ακόμα και η πιο αυταρχική. Δεν μπορεί να κλαπεί από τις επιδρομές των συμμοριών, εκεί που η αστυνομία αδυνατεί να εφαρμόσει τον νόμο.

Είναι πολλοί αυτοί που έχουν αποκλειστεί ή δεν καλύπτονται οι ανάγκες τους από το παρόν τραπεζικό σύστημα; Την απάντηση τη φαντάζεστε: δισεκατομμύρια!

Πολλοί που στέκονται κριτικά στο Bitcoin, το εξετάζουν αυστηρά από τη δική τους προσωπική σκοπιά και ελληνική χρηματιστηριακή ή τραπεζική εμπειρία. Δεν γνωρίζουν τις ανάγκες των άλλων. Μόνο τις υποψιάζονται. Ελάχιστα τους ενδιαφέρει οποιαδήποτε άλλη χρησιμότητα εκτός από ένα όχημα κερδοσκοπίας με καλή προοπτική. Κι όμως, υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία από ανάγκες στον κόσμο.

Ανάλογα τη χώρα, τον χαρακτήρα του κάθε ατόμου, τις συνθήκες που ζει, το πώς έχει εκπαιδευτεί, τις πολιτισμικές καταβολές. Ακόμα όμως και να γνωρίζεις τις σημερινές ανάγκες, δεν σημαίνει πως θα είναι οι ίδιες και αύριο. Πόσο μάλλον σε χρόνια ή σε δεκαετίες.

Σε κάποιες χώρες δεν χρειάζεται να εξηγήσεις γιατί είναι καλύτερο το Bitcoin. Όπως και δεν χρειαζόταν να το εξηγήσεις στην Ελλάδα το 2015 σε κάποιον που σπούδαζε το παιδί του στη Βρετανία και δεν μπορούσε να στείλει τα δίδακτρα. Ή στον εισαγωγέα που έμεινε από εμπόρευμα. Ή στον Κύπριο που είδε τις οικονομίες του να εξαφανίζονται μέσα σε ένα βράδυ.

Έχουν καταλάβει το «γιατί». Δεν χρειάζεται να τους το εξηγήσεις. Τα βιώματά τους καταστούν αυτονόητους τους λόγους. Η απορία τους δεν έγκειται στο γιατί να ασχοληθείς με το Bitcoin, αλλά γιατί να μην το χρησιμοποιείς. Ο προβληματισμός τους περιορίζεται στο «πώς». Πώς θα γίνουν χρήστες, με ασφάλεια, με οικονομικό τρόπο. Αυτό είναι το αδύναμο σημείο των crypto. Το χαλαρό νομοθετικό πλαίσιο έχει επιτρέψει να παρεισφρήσουν πολλοί άσχετοι, απατεώνες, αετονύχηδες.

Σεμινάρια

Ξεκινάνε τα σεμινάρια του Φεβρουαρίου, με ειδική μέριμνα για όσους βρίσκονται εκτός Αθηνών. Ορισμένα θα γίνονται μέσω Internet, σε γκρουπ 4 ατόμων. Για τους εντός Αθηνών, κανονικά κάθε Δευτέρα θα διεξάγονται στα γραφεία του euro2day.gr, σε γκρουπ 7 ατόμων. Φροντίστε να κάνετε έγκαιρα την κράτησή σας (https://www.media2day.gr/seminars).

Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα. Αποκλειστικά για όσους θα συμμετέχουν στα σεμινάρια, δίνεται η δυνατότητα να προμηθευτούν ένα βιβλίο που αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο εξηγεί τι είναι Bitcoin και τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του και το δεύτερο, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε επενδυτικά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

** Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v