Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Bitcoin στην τελική ευθεία για το halving

Μεγαλώνει η αυτοπεποίθηση καθώς πλησιάζει το halving, δηλαδή ο υποδιπλασιασμός της αμοιβής των miners, άρα και η μείωση στο μισό της προσφοράς νέων Bitcoin. Μέχρι τώρα το halving έχει αποδειχθεί καταλύτης ανοδικής κίνησης.

Το Bitcoin στην τελική ευθεία για το halving

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Τελευταία ημέρα του μήνα σήμερα και το Bitcoin κινείται κοντά στις 9.400 δολάρια. Εκτός απροόπτου, το κλείσιμό του θα ξεπεράσει τους τελευταίους 4, ίσως και 5 μήνες.

Βέβαια, Bitcoin είναι αυτό, ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις με σιγουριά. Έχουμε αναφέρει αρκετές φορές πως, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές χρηματιστηριακές αξίες που ανεβαίνουν με τις «σκάλες» και κατεβαίνουν με το «ασανσέρ», το Bitcoin αρέσκεται σε απότομες ανόδους και πιο ήπιες διορθώσεις.

Όπως βλέπουμε στο 4ωρο διάγραμμα του Bitcoin, σχηματίστηκε ένα νέο επίπεδο στήριξης (πράσινη οριζόντια γραμμή), ενώ η γραμμή τάσης (πλάγια πορτοκαλί) δεν φαίνεται να κινδυνεύει. Η ανοδική τάση, για την ώρα τουλάχιστον, δείχνει δυνατή.

Πάμε να δούμε και τη μεγαλύτερη εικόνα. Η τιμή του Bitcoin στο παρακάτω ημερήσιο διάγραμμα έχει σπάσει το καθοδικό κανάλι όπου ήταν εγκλωβισμένη για πολύ καιρό (πράσινες παράλληλες γραμμές), διασπώντας ανοδικά και τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών (μαύρη καμπύλη).

Η ψυχολογία έχει αρχίσει να μεταστρέφεται για τα καλά, σε σχέση με εκείνη του τελευταίου εξαμήνου. Αν συνεχιστεί αυτή η πορεία, επόμενο σημαντικό ψυχολογικό επίπεδο τιμών αποτελούν οι 10.000 δολάρια και βέβαια αμέσως μετά, οι 10.500 δολάρια, εκεί που βρίσκεται το προηγούμενο υψηλό.

Δεν σημαίνει πως το ράλι έχει ξεκινήσει αλλά σίγουρα αυτή τη φορά η άνοδος είναι πιο υγιής, φτιάχνει βάσεις. Δεν οφείλεται σε κάποιες δηλώσεις, όπως του Κινέζου προέδρου τον Οκτώβριο, οι οποίες δημιούργησαν υπερβάλλοντα ενθουσιασμό. Δεν πρόκειται για μια απότομη κίνηση με μεγάλη ποσοστιαία μεταβολή με σχετικά μικρό όγκο. Ανεβαίνει επειδή υπάρχουν βαθιοί λόγοι και έχουν να κάνουν με τις εξελίξεις που συμβαίνουν στο οικοσύστημα των crypto.

Αν όντως ξεκίνησε η άνοδος, αυτές τις τιμές που βλέπουμε σήμερα δεν πρόκειται ποτέ να τις ξαναδούμε. Απίθανο είναι, νομίζετε; Αυτά έλεγαν όσοι δεν πίστευαν πως το Bitcoin θα πιάσει τα 100 δολάρια και μετά τα 1.000. Το Bitcoin έχει αντέξει μια δεκαετία, σε διάφορες επιθέσεις, από διαφορετικές πλευρές. Παρ' όλα αυτά, κάπως, με κάποιο τρόπο, επιβίωσε και αναπτύχθηκε παγκόσμια.

Έχει γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη και όσο περνάει ο καιρός βελτιώνεται. Η ανταμοιβή, για τους… πιστούς του, αν φυσικά επιτύχει το πείραμα, θα είναι υψηλή. Οι περισσότεροι, κατά τη διάρκεια της ζωής μας, συναντούμε ευκαιρίες, αλλά λίγοι έχουν το ταλέντο ή τις ικανότητες να τις αναγνωρίσουν. Ακόμα λιγότεροι θα βρουν το θάρρος να τολμήσουν να τις εκμεταλλευτούν.

Πρώτος κύκλος

Βρισκόμαστε στον πρώτο κύκλο, που τόσο μαζικά οι άνθρωποι ενημερώνονται για το πόσο σημαντικό είναι το Bitcoin και ποιες είναι οι εσωτερικές του ιδιότητες που το έφτασαν μέχρι εδώ. Μαθαίνουν πως είναι το πρώτο ψηφιακό αντικείμενο που δεν μπορεί να αντιγραφεί, που δεν έχει διακόψει ποτέ τη λειτουργία του.

Πολλοί δεν εκτιμούν τι σημαίνει αυτό. Ένα σύστημα, ένα νόμισμα που προσβάλλει ευθέως ολόκληρο τον χρηματοοικονομικό κλάδο και τις μισές κυβερνήσεις του πλανήτη, συνεχίζει να δουλεύει. Σαν ένα καρδιοχτύπι που επαναλαμβάνεται, παράγει ένα μπλοκ κάθε 10', επί 11 ολόκληρα χρόνια, αν και του έχουν επιτεθεί από όλα τα επίπεδα. Κι όχι μόνο επιβιώνει αλλά εξαπλώνεται.

Το καλύτερο, όμως, δεν είναι αυτό. Έχουμε φύγει από το στάδιο που το λοιδορούσαν ή επιχειρούσαν να το εμποδίσουν οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες. Τώρα φιλοδοξούν να το μιμηθούν!

Όταν άρχισε να διαφαίνεται η μαζική εξάπλωση του Internet, πολλοί αμφέβαλαν για τη δυναμική του. Ισχυρίζονταν πως δεν υπάρχουν αρκετοί με δεξιότητες στον προγραμματισμό, ότι θα μπλοκάρει αν κυκλοφορούν πολλά e-mail, ότι δεν μπορούμε να δούμε βίντεο. Ωστόσο, μια τεχνολογία ποτέ δεν αποτυγχάνει, όταν υπάρχει ζήτηση. Αποτυγχάνει μόνο από έλλειψη ενδιαφέροντος. Όσο συνεχίζουν να ασχολούνται μαζί του, οι λύσεις με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βρίσκονται.

Οι επιχειρηματικές και τεχνολογικές επαναστάσεις δεν γίνονται μέσα σε μια μέρα, απαιτούν χρόνο. Ο χώρος του blockchain απολαμβάνει την τύχη να έχει προσελκύσει δυνατά μυαλά, πολύ ταλέντο, φιλοδοξίες. Καινοτόμους επενδυτές, μια κοινότητα χρηστών που αριθμεί εκατομμύρια, η οποία διαρκώς εξαπλώνεται. Όλοι αυτοί αποτελούν την εγγύηση πως μας περιμένουν ευχάριστες εκπλήξεις στο άμεσο μέλλον.

Γιατί ξεκίνησε τους τελευταίους 1-2 μήνες η μεταστροφή στην τάση

Επειδή μεγαλώνει η ασφάλεια και η αυτοπεποίθηση καθώς πλησιάζουμε στο halving, δηλαδή ο υποδιπλασιασμός της αμοιβής των miners, άρα και η μείωση στο μισό της προσφοράς νέων Bitcoin. Αυτό το Σαββατοκύριακο θα μπούμε στην τελική ευθεία. Θα μένουν λιγότερες από 100 ημέρες (https://www.bitcoinblockhalf.com/).

Κάποιοι θεωρούν πως αυτή τη φορά στην τιμή έχουν ήδη ενσωματωθεί οι προσδοκίες. Δεν είναι απίθανο να έχουν δίκιο, καθώς πλέον το Bitcoin παρακολουθείται από πολύ περισσότερο κόσμο σε σχέση με παλαιότερα. Κι όχι μόνο αυτό. Οι σημερινοί επενδυτές και συμμετέχοντες στο δίκτυο απολαμβάνουν το πλεονέκτημα να έχουν περισσότερο χρόνο για να μελετήσουν το φαινόμενο, να το κατανοήσουν.

Βοήθησε το γεγονός ότι πλέον τα δεδομένα είναι περισσότερα. Στα προηγούμενα halving ελάχιστοι γνώριζαν πραγματικά τι συμβαίνει. Από την άλλη, όμως, μια σημαντική άνοδος μόνο να αποκλειστεί δεν μπορεί.

Μέχρι τώρα το halving έχει αποδειχθεί καταλύτης που ωθεί την τιμή προς τα πάνω.

Σεμινάρια

Ξεκινάνε τα σεμινάρια του Φεβρουαρίου, με ειδική μέριμνα για όσους βρίσκονται εκτός Αθηνών. Ορισμένα θα γίνονται μέσω Internet, σε γκρουπ 4 ατόμων. Για τους εντός Αθηνών, κανονικά κάθε Δευτέρα θα διεξάγονται στα γραφεία του euro2day.gr, σε γκρουπ 7 ατόμων. Φροντίστε να κάνετε έγκαιρα την κράτησή σας (https://www.media2day.gr/seminars).

Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα. Αποκλειστικά για όσους θα συμμετέχουν στα σεμινάρια, δίνεται η δυνατότητα να προμηθευτούν ένα βιβλίο που αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο εξηγεί τι είναι Bitcoin και τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του και το δεύτερο τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε επενδυτικά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

 

** Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v