Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επόμενη μέρα από την πανδημία

Το τσουνάμι απολύσεων και τα μειωμένα εισοδήματα διαμορφώνουν μια νέα παγκόσμια πραγματικότητα. Η στάση των επιχειρήσεων και οι κινήσεις των ισχυρών. Οι προσπάθειες ΗΠΑ και FED να ελέγξουν τις καταστάσεις μέσω του δολαρίου.

Η επόμενη μέρα από την πανδημία

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Είναι λογικό η κρίση να ερμηνεύεται με διαφορετικό τρόπο από τους ιατρούς και από τους ανθρώπους της αγοράς. Η οπτική είναι διαφορετική. Πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά άλλωστε; Όταν βλέπεις τους άρρωστους να κατακλύζουν τα νοσοκομεία και οι άνθρωποι πεθαίνουν μπροστά σου, όπως συμβαίνει με το νοσηλευτικό προσωπικό, εστιάζεις στο τώρα.

Όσοι όμως έχουν σχέση με την πραγματική αγορά, όχι οι αμπελοφιλόσοφοι οικονομολόγοι, έχουν το βλέμμα τους στο αύριο. Και αυτό το αύριο προβάλλει άσχημο. Το αδύνατο σημείο της καραντίνας είναι ότι κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει, με όλες τις συνέπειες που αυτό έχει. Οι πρώτες ανακοινώσεις για την ανεργία στα ανεπτυγμένα κράτη δείχνουν πως έχει σημειωθεί βίαια εκτίναξη. Αν κάτι τέτοιο συνέβη στις πιο δυνατές οικονομίες του πλανήτη, τι να περιμένουμε από τις υπόλοιπες;

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που στα επίσημα στοιχεία φαίνονται εργαζόμενοι, αλλά έχουν μειωθεί οι ώρες εργασίας τους ή έχει συρρικνωθεί το εισόδημά τους. Το 80% του ενεργού πληθυσμού επηρεάζεται από το πλήρες ή μερικό κλείσιμο των χώρων εργασίας, προειδοποιεί η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας του ΟΗΕ. Κινδυνεύουν με απόλυση ή με μείωση του μισθού τους 1,25 δισεκατομμύριο άνθρωποι.

Αργά ή γρήγορα θα περάσει και αυτή η δοκιμασία, όμως η επόμενη μέρα δεν θα είναι ίδια. Αναμένεται διστακτικότητα από πλευράς επιχειρηματιών. Ποιος θα ρισκάρει, όταν γνωρίζει πως οι κυβερνήσεις έχουν τη δυνατότητα να σταματούν κάθε κοινωνική και παραγωγική δράση με διατάγματα;

Γεωπολιτικά

Δεν λείπουν οι στρατηγικές κινήσεις στην παγκόσμια σκακιέρα. Η FED άνοιξε πιστωτική γραμμή με όλες τις μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες του κόσμου, με swaps. Όποιος θέλει δολάρια, σε οποιαδήποτε ποσότητα, τους τα δίνει με αντάλλαγμα τα δικά τους νομίσματα. Γιατί το έκανε αυτό; Επειδή θορυβήθηκε όταν εμφανίστηκαν μαζικές πωλήσεις αμερικανικών ομολόγων από κατόχους τους που έψαχναν απεγνωσμένα για δολάρια. Έτσι έκοψε με το μαχαίρι τις πωλήσεις.

Τα σημαντικότερα όπλα των ΗΠΑ δεν είναι τα πυρηνικά. Αυτά δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουν ποτέ, παρά μόνο όταν θελήσουν να αυτοκτονήσουν. Η ηγεμονία τους βασίζεται στο δολάριο. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να το αφήσουν να χάσει τη θέση του ως αποθεματικό νόμισμα.

Τα κρατικά αμερικανικά ομόλογα θεωρούνται τα πιο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Γιατί ασφαλή; Επειδή όλοι γνωρίζουν πως όταν υπάρχει πρόβλημα, η FED θα ενεργοποιήσει ένα νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. Οι πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν επειδή πρόκειται για μια αγορά με άπειρη ρευστότητα. Συνεπώς πωλούνται πιο εύκολα σε σχέση με άλλα χρεόγραφα.

Οι αδύναμες οικονομίες

Η πραγματικά σοβαρή ζημιά αφορά τις αναπτυσσόμενες χώρες που δεν μπορούν να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τους ελέγχους και τον κοινωνικό περιορισμό, ενώ δεν διαθέτουν ισχυρά υγειονομικά συστήματα για την περίθαλψη των ασθενών.

Θα μου πείτε, και τι μας νοιάζει για τους άλλους; Αντιλαμβάνομαι, όχι πως κατανοώ ή ασπάζομαι τον προβληματισμό, αλλά δεν τίθεται μόνο ηθικό δίλημμα. Είναι και οικονομικό. Μας αφορά όλους, ισχυρούς και αδύναμους. Δεν αρκεί να έχει η ανεπτυγμένη χώρα σου καλό νοσοκομειακό σύστημα. Η πανδημία ξεκινάει από τις φτωχές χώρες και εξαπλώνεται παντού. Όπως είδαμε από τους πλούσιους και διάσημους που δήλωσαν θετικοί στον ιό, δεν κάνει ταξικές διακρίσεις.

Δεδομένα από τις ΗΠΑ

Εδώ και αρκετές εβδομάδες τον τόνο στην αγορά των crypto αλλά και στα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο τον δίνει η Wall Street. Πάμε να δούμε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία από εκεί:

* Οι εταιρείες κάνουν ό,τι μπορούν για να διαφυλάξουν μετρητά, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων. Οι αποφάσεις για αναστολή μερίσματος βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί. Το προηγούμενο υψηλό ήταν τον Φεβρουάριο του 2009, που σηματοδότησε μια επική περίοδο ανόδου, που ξεπέρασε τα 10 συνεχόμενα έτη. Σχετικό στοιχείο είναι οι αγορές ιδίων μετοχών, που αναμένεται να είναι οι μισές από όσο το 2019.

* Mε βάση τα στοιχεία από τη National Multifamily Housing Council, διαπιστώθηκε ότι μόνο το 69% των νοικοκυριών κατέβαλε το ενοίκιό του μέχρι τις 5 Απριλίου. Πρόκειται για τεράστια πτώση, σε σχέση με το 81% του προηγούμενου μήνα και με το 82% από τον Απρίλιο του 2019.

* Σε αυτό το διάγραμμα βλέπουμε ξεκάθαρα τη συμβολή της FED. Οι επιχειρήσεις αξιοποιούν την ελαστικότητα των πιστωτικών ορίων, με αποτέλεσμα οι εμπορικές τράπεζες να σημειώνουν εκρηκτική αύξηση της ζήτησης των δανείων, σε εβδομαδιαία βάση.

 

* Τέλος, ας δούμε το διάγραμμα που δείχνει πώς συμπεριφέρθηκε το bitcoin, σε σχέση με τον S&P και τον δείκτη του Real Estate στις ΗΠΑ.


Σεμινάρια

Προκειμένου να καλύψουμε την αυξημένη ζήτηση, τα σεμινάρια εκτός από Δευτέρα, θα γίνονται και Πέμπτη. Για λόγους ασφαλείας, για το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ μέσω Internet. Διεξάγονται σε γκρουπ 5 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Δεν βλέπετε κάποιο βίντεο-κονσέρβα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars

Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα. Αποκλειστικά για όσους θα συμμετέχουν στα σεμινάρια, δίνεται η δυνατότητα να προμηθευτούν ένα βιβλίο που αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο εξηγεί τι είναι Bitcoin και τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του και το δεύτερο, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε επενδυτικά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.


** Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v