Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί τα χρηματιστήρια ανεβαίνουν ενώ οι επιχειρήσεις κλείνουν

Το ράλι αντίδρασης στη Wall Street εν μέσω κατάρρευσης της οικονομίας και έκρηξης ανεργίας. Η βουτιά των εταιρικών κερδών και το πλεονέκτημα των ισχυρών ομίλων. Τι αποτιμούν και τι όχι οι επενδυτές. Η εικόνα στην αγορά των crypto.

Γιατί τα χρηματιστήρια ανεβαίνουν ενώ οι επιχειρήσεις κλείνουν

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Είναι να τρελαίνεσαι! Η Wall Street κάνει πάρτι, ενώ ταυτόχρονα η ανεργία στις ΗΠΑ, μέσα σε 3 μόλις εβδομάδες, έφτασε σε ασύλληπτα ρεκόρ. Το ΑΕΠ θα είναι θαύμα αν εμφανίσει μια ήπια ύφεση, ενώ σοκαριστικές σκηνές με ομαδικούς τάφους, ακόμα και στη Νέα Υόρκη, αποκαλύπτονται συνεχώς. Η παρακάτω φωτογραφία από την οθόνη του CNBC είναι χαρακτηριστική, γι' αυτό έχει κάνει τον γύρο του Διαδικτύου.

Δεν λύνονται όλα τα προβλήματα πάνω σε ορθολογιστική βάση. Η πρόβλεψη επί των αγορών συχνά αποτελεί ένα από αυτά. Το ερώτημα δεν είναι αν οι αγορές συμπεριφέρονται παράλογα ορισμένες φορές. Το γνωρίζουμε ότι συμβαίνει. Η κρίσιμη ερώτηση είναι τι τις κάνει να συμπεριφέρονται έτσι. Η Apple βρίσκεται 35% πιο ψηλά από όσο ήταν πριν ένα χρόνο. Φαίνεται παράλογο. Πώς είναι δυνατόν οι προοπτικές να είναι καλύτερες τώρα; Η Nike αξίζει όσο ακριβώς άξιζε πριν ένα χρόνο, λες και δεν σταμάτησαν οι αθλητικές δραστηριότητες. Τι στο καλό γίνεται; 

Μια εξήγηση είναι πως οι προοπτικές μπορεί να μην είναι καλύτερες, αλλά οι εναλλακτικές είναι χειρότερες. Οι αναλυτές που ασχολούνται με τα εταιρικά κέρδη προβλέπουν έναν σχετικά ήπιο αντίκτυπο για τις εταιρείες που απαρτίζουν το S&P 500. Αναμένουν να υποστούν μείωση μόλις 8,5% επί των κερδών του 2020. Και όχι μόνο αυτό. Πολλές από τις εταιρείες που απαρτίζουν τον δείκτη θα βγουν ωφελημένες. Γιατί; Επειδή οι μεγάλες εταιρείες έχουν προνομιακή πρόσβαση σε ανεξάντλητες πηγές κεφαλαίων. Απολαμβάνουν ένα καθοριστικό πλεονέκτημα έναντι των μικρότερων επιχειρήσεων, για να ξεπεράσουν την οικονομική καταιγίδα. Συνεπώς, σε βάθος 1-2 ετών, θα αποσπάσουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς εξαιτίας της μείωσης του ανταγωνισμού.

Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου στις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες. Μέχρι τώρα οι πρώτες μικρές εισηγμένες δεν τα έχουν πάει άσχημα. Όχι πως δεν έχουν πληγεί, αλλά έχουν πάει καλύτερα του αναμενόμενου. Φυσικά το δείγμα και το μέγεθος είναι πολύ μικρό, για να κρίνουμε με ασφάλεια από τώρα το σύνολο των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Η σημερινή αποτίμηση της αξίας του S&P αντανακλά την εκτίμηση της αγοράς πως δεν θα υπάρξει συστημικό πρόβλημα. Η αύξηση της ανεργίας, η συρρίκνωση του εισοδήματος και η εξασθένιση της καταναλωτικής δύναμης, δεν θα προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων που θα οδηγήσουν σε μαζικό κλείσιμο των επιχειρήσεων.

Ίσως να αναμένεται χαλάρωση των μέτρων συντομότερα από όσο υπέθεταν πριν από δύο εβδομάδες. Βέβαια εδώ εγείρονται κάποιες απορίες. Πώς είναι δυνατόν να αλλάξουν γνώμη τόσο σύντομα οι επενδυτές; Τι μεσολάβησε;

Ο S&P χρειάστηκε 3 χρόνια για να φτάσει από τις 2.300 μονάδες στις 3.400 και μόλις ένα μήνα για να επιστρέψει. Τίποτα καινούργιο. Γνωρίζουμε πως οι μετοχές συνήθως ανεβαίνουν με τις σκάλες και κατεβαίνουν με τον ανελκυστήρα. Ο φόβος αποτελεί εντονότερο συναίσθημα από την ελπίδα. Γιατί θεωρήθηκαν οι 2.300 μονάδες ευκαιρία και όχι λίγο πιο πάνω ή πιο κάτω; Η απάντηση στο γιατί δίνεται μονολεκτικά: FED.

Στη διελκυστίνδα ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση, δύο ισχυρές αντίρροπες δυνάμεις πιέζουν προς αντίθετες κατευθύνσεις. Στη μια πλευρά, βρίσκεται το πάγωμα μεγάλου μέρους της παραγωγικής και καταναλωτικής δραστηριότητας, όπως δεν έχει υπάρξει ξανά στην ιστορία. Η άλλη αφορά στην έκχυση τεράστιων ποσοτήτων χρήματος και δημοσιονομικής βοήθειας. Και εδώ δεν έχουμε δει ποτέ κάτι παρόμοιο.

Οι επενδυτές ελπίζουν πως οι ενέργειες των Κεντρικών Τραπεζών αρκούν για να αποκλιμακωθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις της Covid-19. Οι πιο αισιόδοξοι ελπίζουν ακόμα και σε μια αντίδραση τύπου V, επηρεασμένοι από τις ασιατικές χώρες και κατά δεύτερο λόγο τις ευρωπαϊκές, στις οποίες η εξάπλωση του ιού δείχνει να εξασθενεί. Στην ουσία πρόκειται για αυθαίρετες εκτιμήσεις, όχι επιστημονικές. Ποιος πιστεύει πως τα ιατρικά μοντέλα εξάπλωσης του ιού είναι πιο έγκυρα από τα οικονομικά;

Γι' αυτό οι απόψεις διίστανται. Άλλοι θεωρούν πως το φάρμακο θα βρεθεί και θα διατεθεί άμεσα και άλλοι πως θα κάνει 1-2 χρόνια. Στην πρώτη περίπτωση, είναι λογικό να τοποθετηθούν πιο νωρίς, παρόλο που ίσως φαίνεται παράλογο με μια πρώτη ματιά.

Η αγορά των crypto

Όπως επισημάναμε την Παρασκευή, δεν φαίνονται τόσο ευνοϊκές οι συνθήκες για την τιμή του bitcoin. Η ανοδική διάθεση δείχνει σημάδια εξασθένησης. Πρώτη ένδειξη αποτελεί ότι διέσπασε την πράσινη ανοδική γραμμή τάσης. Δεύτερη, η ύπαρξη μετά από 30 ολόκληρες ημέρες χαμηλότερου πυθμένα.

Ωστόσο η τεχνική ανάλυση αυτό το διάστημα προσφέρει μικρότερη βοήθεια από όσο συνήθως. Η βασικότερη μεταβλητή αφορά στην κίνηση των παραδοσιακών αγορών. Εκείνη θα κρίνει κατά μεγάλο βαθμό την πορεία της αγοράς των crypto. Μπορεί να ακούγεται απογοητευτικό, καθώς πολλοί έλπιζαν -και όχι αβάσιμα- πως το bitcoin θα διατηρούσε σχετικά αυτόνομη πορεία, αλλά είχε διαφανεί από την αρχή της κρίσης πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Ίσως το halving να γίνει ο καταλύτης που να διαφοροποιήσει το bitcoin από τα παραδοσιακά χρηματιστήρια. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως σε αντίθεση με τις μετοχές, το bitcoin μας έχει συνηθίσει να ανεβαίνει με ταχύτητα και να υποχωρεί με πιο ήπιους ρυθμούς.

Το παρακάτω διάγραμμα από την Glassnode είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για τους κάτοχους bitcoin. Οι καταθέσεις σε bitcoin στα ανταλλακτήρια βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο 3 ετών. Γιατί αποτελεί θετικό στοιχείο; Επειδή για να πουλήσεις τα bitcoin σου και να τα κάνεις ευρώ ή δολάρια, θα πρέπει να τα τοποθετήσεις πρώτα στα ανταλλακτήρια. Από ό,τι φαίνεται, η απροθυμία να ρευστοποιηθούν οι τοποθετήσεις σε bitcoin είναι φανερή.

Σεμινάρια

Προκειμένου να καλύψουμε τη ζήτηση, τα σεμινάρια εκτός από Δευτέρα, θα γίνονται και Πέμπτη. Για λόγους ασφαλείας, για το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ μέσω Internet. Διεξάγονται σε γκρουπ 5 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Δεν βλέπετε κάποιο βίντεο-κονσέρβα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars

Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Αποκλειστικά για όσους θα συμμετέχουν στα σεμινάρια, δίνεται η δυνατότητα να προμηθευτούν ένα βιβλίο που αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο εξηγεί τι είναι Bitcoin και τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του και το δεύτερο, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε επενδυτικά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

 ** Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v