Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αγοραστές που εκτίναξαν την τιμή του χρυσού

Πώς επηρεάζει το πολύτιμο μέταλλο η ισχύς της δολαριακής «βόμβας». Ο ρόλος των Κεντρικών Τραπεζών στη διαμόρφωση των τιμών. Η υπερπροσφορά και οι τεχνολογικές δυνατότητες. Το κόστος εξόρυξης. Το bitcoin, η σπανιότητα και το χρήμα.

Οι αγοραστές που εκτίναξαν την τιμή του χρυσού

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Τα τελευταία στοιχεία από το World Gold Council δείχνουν ότι η μηνιαία καθαρή κατοχή χρυσού (αγορές μείον πωλήσεις) των Κεντρικών Τραπεζών σε ολόκληρο τον πλανήτη αυξήθηκε τόσο τον Ιανουάριο όσο και τον Φεβρουάριο. Τον Φεβρουάριο απόκτησαν 36 τόνους χρυσού επιπλέον, σχεδόν κατά 33% υψηλότερα από τις καθαρές αγορές του Ιανουαρίου. Ωστόσο είναι 52% χαμηλότερες από το προηγούμενο έτος.

Από τις κεντρικές τράπεζες που ανέφεραν τα αποθέματά τους στα τέλη Φεβρουαρίου, η Τουρκία (24,8 τόνοι), η Ρωσία (10,9 τόνοι), το Καζακστάν (1,8 τόνοι) και το Κατάρ (1,6 τόνοι) ήταν οι πιο αξιοσημείωτοι αγοραστές κατά τη διάρκεια του μήνα. Το Ουζμπεκιστάν (3,1 τόνοι) ήταν ο μόνος σημαντικός πωλητής.

Τα αποθέματα χρυσού της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας ξεπέρασαν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, χάρη στις συστηματικές αγορές και την αύξηση των τιμών. Η ρωσική κεντρική τράπεζα κυριάρχησε στην αγορά χρυσού, αυξάνοντας συνεχώς τα αποθέματα χρυσού κάθε μήνα τα τελευταία τρία χρόνια. Ωστόσο, πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε ότι μάλλον θα σταματήσει τις αγορές: «Οι περαιτέρω αποφάσεις για αγορές χρυσού θα εξαρτηθούν από τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η κατάσταση». Η αλλαγή στάσης αποδίδεται στη δοκιμασία που υφίσταται η οικονομία της Ρωσίας, λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, ακόμα ένας βασικός αγοραστής, δεν ανέφερε καμία αγορά για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Δεν είναι ασυνήθιστο για την Κίνα να σιωπά και στη συνέχεια να ανακοινώνει ξαφνικά μια μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η Κίνα εξακολουθεί να είναι ο κυριότερος παραγωγός, διατηρώντας το 12% της παγκόσμιας παραγωγής.

Η αγορά του χρυσού

Τα ETFs χρυσού σε όλο τον κόσμο προσέθεσαν 298 τόνους, αξίας 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα από το 2016. Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει τη μηνιαία μεταβολή στους τόνους, συνολικά και χωρισμένα ανά ήπειρο.

Καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες δεν μπορούν να δημιουργήσουν χρυσό πατώντας τα πλήκτρα των υπολογιστών τους, θεωρείται αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού. Ο χρυσός έχει μικρή συσχέτιση με τις τιμές των μετοχών, αλλά τείνει να έχει μια αντίστροφη σχέση με την ισχύ του δολαρίου. Από το 2014 και μετά, που η προσφορά του δολαρίου άρχισε να μειώνεται, συνεπώς και να ισχυροποιείται το αμερικανικό νόμισμα, τότε άρχισε να σημειώνεται υποχώρηση της αξίας του χρυσού.

Υπάρχει ένα επιπλέον θέμα, που αφορά στο κόστος εξόρυξης. Από ό,τι αναφέρουν οι ειδικοί, το μεγαλύτερο μέρος του «εύκολου χρυσού» έχει ήδη εξορυχθεί. Το κόστος εξόρυξης θα αυξηθεί καθώς απαιτείται περισσότερη προσπάθεια, σκάψιμο βαθύτερα στη γη, για να αποκτηθεί. Στο θέμα της προσφοράς, προσθέστε ακόμα και τον παράγοντα της πανδημίας, που κρατάει κλειστά τα περισσότερα ορυχεία.

Κάθε επενδυτική αξία αξιολογείται με βάση το κόστος ευκαιρίας. Αν θεωρείτε πως οι μετοχές ή τα ακίνητα παρουσιάσουν αγοραστικές ευκαιρίες, ίσως δεν έχει νόημα να προβείτε στην απόκτηση χρυσού. Από την άλλη όμως, η FED το 2009 «τύπωσε» κοντά στο ένα τρισεκατομμύριο δολάρια και ο χρυσός τριπλασιάστηκε. Τώρα που η δολαριακή «βόμβα» έχει εξαπλάσια ισχύ, τι επίπτωση θα έχει άραγε στην τιμή του αστραφτερού μετάλλου το επόμενο διάστημα; Μήπως η λάμψη του θα είναι εκτυφλωτική;

Περί σπανιότητας και χρημάτων

Υπάρχουν δύο μορφές σπανιότητας. Η πρώτη είναι ανθρωπογενής και υπό αυτή την έννοια τεχνητή: συλλεκτικά αντικείμενα όπως νομίσματα ή γραμματόσημα ή έργα τέχνης. Το δεύτερο είδος σπανιότητας αφορά φυσικά αντικείμενα. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνεται το αλάτι, τα κοχύλια, οι πολύτιμοι λίθοι, τα πετρώματα χρυσού ή ασημιού.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα αποκεντρωμένα, σπάνια προϊόντα όπως τα κοχύλια και ο χρυσός έχουν χρησιμοποιηθεί ως χρήματα.

  • Πρώτον, υπάρχει μια εγγενής δικαιοσύνη στη χρήση ενός εμπορεύματος, αφού δεν ελέγχεται από κανένα άτομο ή ομάδα.
  • Δεύτερον, τα προϊόντα αυτά είναι πολύ πιο δύσκολα για παραποίηση.
  • Τρίτον, η ανεπάρκειά τους συμβάλλει στην επιλογή και διατήρησή τους, ως μέσο οικονομικών συναλλαγών.

Αυτό που διαφοροποιεί κυρίως τις δύο διαφορετικές μορφές σπανιότητας είναι ο έλεγχος. Η τεχνητή σπανιότητα δημιουργείται από μια εταιρεία ή ένα άτομο -είτε πρόκειται για Κεντρική Τράπεζα ή έναν καλλιτέχνη. Αυτή η οντότητα ελέγχει πλήρως την έλλειψη ενός εμπορεύματος μέσω της δημιουργίας, έκδοσης, αγοράς και διάθεσης.

Τα αποκεντρωμένα σπάνια εμπορεύματα δημιουργούνται από τη φύση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κεντρική αρχή που να τα εκδίδει. Η διαδικασία συσσώρευσής τους είναι παρόμοια με τη συλλογή ή τη συγκομιδή. Για να εξορυχθεί ένα φυσικό σπάνιο εμπόρευμα όπως ο χρυσός ή το πετρέλαιο, από κάποιον που ενδιαφέρεται, πρέπει να δαπανηθεί χρόνος και χρήμα, ώστε να εξαγάγει αυτό που ήδη υπάρχει από το έδαφος.
Κάθε τεχνητά παραγόμενο εμπόρευμα αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα κινήτρων.

Η κεντρική αρχή μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες ποσότητες, υποβιβάζοντας την αξία του, πλήττοντας τους άλλους ιδιοκτήτες. Το κίνητρο δεν αποκλείεται να είναι αγαθό. Για παράδειγμα οι Κεντρικές Τράπεζες να εκτυπώνουν περισσότερα χρήματα, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την οικονομική δραστηριότητα. Όπως και να έχει όμως, η δυνατότητα εκτύπωσης χρημάτων δημιουργεί έναν ηθικό κίνδυνο.

Η υπερπροσφορά ενός εμπορεύματος είναι θέμα τεχνολογικών δυνατοτήτων και ζήτησης. Μπορεί να καταστήσει φθηνότερη τη συλλογή ενός σπάνιου φυσικού προϊόντος και ως εκ τούτου η αγορά μπορεί να πλημμυρίσει με νέες ποσότητες. Μόλις ένα εμπόρευμα χάσει τη σπανιότητά του, γίνεται πολύ πιο αδύναμο και λιγότερο αξιόπιστο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το αλάτι και οι γυάλινες χάντρες δεν χρησιμοποιούνται πλέον ως χρήματα. Για κάποιο διάστημα ήταν δύσκολο να συγκεντρωθούν σε μαζική κλίμακα, αλλά η συλλογή τους έγινε ευκολότερη και οικονομικότερη, λόγω της τεχνολογικής προόδου.

Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, επειδή πρόκειται για ψηφιακό αντικείμενο, το bitcoin είναι πιο σπάνιο ακόμα και από τον χρυσό. Η προσφορά του δεν επηρεάζεται από την τιμή, τις τεχνολογικές εξελίξεις, τις οικονομικές συνθήκες ή τις ανθρώπινες επιθυμίες.

Ο ρυθμός παραγωγής και η ποσότητά του είναι προαποφασισμένα από την αρχή της δημιουργίας του σε βάθος δεκαετιών. Πρόκειται για τον νέο, εξελιγμένο χρυσό. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε από τώρα πως μέχρι το 2036 θα έχουν δημιουργηθεί το 99% των νομισμάτων που πρόκειται να υπάρξουν ποτέ.

Και αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει καμία τεχνολογική καινοτομία, καμία κυβέρνηση και καμία νομοθετική ρύθμιση. Γιατί; Επειδή πρόκειται για μαθηματικούς αλγόριθμους. Είναι σαν να βγάλουν νόμο που να απαγορεύει τον πολλαπλασιασμό.

Σεμινάρια

Προκειμένου να καλύψουμε τη ζήτηση, τα σεμινάρια εκτός από Δευτέρα, θα γίνονται και Πέμπτη. Για λόγους ασφαλείας, για το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ μέσω Internet. Διεξάγονται σε γκρουπ 5 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Δεν βλέπετε κάποιο βίντεο-κονσέρβα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars

Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα. Αποκλειστικά για όσους θα συμμετέχουν στα σεμινάρια, δίνεται η δυνατότητα να προμηθευτούν ένα βιβλίο που αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο εξηγεί τι είναι Bitcoin και τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του και το δεύτερο, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε επενδυτικά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

** Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v