Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τρεις επενδύσεις με... αντισώματα στην πανδημία

Ισως πράγματι οι χρηματιστηριακές αγορές να έχουν δει τα χαμηλά τους, τουλάχιστον σε αυτή την πρώτη φάση της πανδημίας. Ομως οι προβλέψεις ίσως λογαριάζουν χωρίς τον... ξενοδόχο. Τι πρέπει να κάνει ένας συνετός επενδυτής.

Οι τρεις επενδύσεις με... αντισώματα στην πανδημία

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Αχαρτογράφητα νερά. Το γνωστό κλισέ για να δικαιολογήσει κάποιος ότι δεν γνωρίζει τι θα ακολουθήσει. Είναι γεγονός πως η αστάθεια και η αβεβαιότητα της πανδημίας έχει διαψεύσει πολλές προβλέψεις και στατιστικά μοντέλα. Και αυτά τα χαρακτηριστικά θα συνεχίσουν να υπάρχουν, καθώς η ανθρωπότητα έχει να αντιμετωπίσει κάτι διαφορετικό. Οι προηγούμενες κρίσεις ήταν συνήθως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της οικονομίας. Η τωρινή οφείλεται σε ένα απρόβλεπτο, ύπουλο, εξωγενές γεγονός.

Η ανάπτυξη και η πρόοδος για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της ζωής μας δεν είναι δεδομένη για την ανθρωπότητα. Θα πρέπει να παλέψει σκληρά για να τις αποκτήσει. Οι άνθρωποι χρειάζεται να γίνουν πιο δημιουργικοί, πιο αποτελεσματικοί, πιο καινοτόμοι. Να υπάρξουν δομικές αλλαγές. Οι δομές μεταβάλλονται επειδή χάνουν τη λειτουργικότητά τους. Όχι αναγκαστικά επειδή είναι κακές είτε επειδή κατευθύνονται από κάποιο άτομο ή ομάδα. Ο βασικός λόγος είναι ότι δεν ανταποκρίνονται πια στις ανάγκες ενός διαφορετικού κόσμου.

Οι περισσότεροι αναλυτές ρωτούν πότε θα επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους. Πρόκειται για το λάθος ερώτημα. H βασική μεταβλητή αφορά το πότε θα ανακάμψει η συνολική ζήτηση στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν την εμφάνιση της Covid-19. Ένα ερώτημα που είναι δύσκολο να απαντηθεί, δεδομένης της τεράστιας ζημίας που έχει προκύψει στα οικονομικά δεδομένα των καταναλωτών, αλλά και των ψυχολογικών επιπτώσεων που έχουν προκύψει.

Μια κρίση, είτε είναι είτε εκλαμβάνεται ως πραγματική, οδηγεί σε ριζικές αλλαγές. Τις καταστρεπτικές δυνάμεις που απελευθερώνει συχνά ακολουθούν περίοδοι όπου αναδύονται χαρακτηριστικά κοινωνικής αλληλεγγύης. Τα άτομα παραμερίζουν αυτά που τους χωρίζουν και συνεργάζονται ανιδιοτελώς. Κάποιες άλλες φορές όμως, ανοίγουν το παράθυρο σε ένα σκληρό και διχαστικό περιβάλλον. «Αυτό που ζούμε είναι σαν ένας παγκόσμιος πόλεμος, μόνο που αυτή τη φορά είμαστε όλοι στο ίδιο στρατόπεδο», ανέφερε ο Bill Gates.

Δεν πρόκειται να τελειώσει η πανδημία τόσο εύκολα. Η αβεβαιότητα σχετικά με τη μορφή της οικονομικής ανάκαμψης αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για πολλά. Οι δηλώσεις των υπευθύνων, του στυλ «θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα αλλά θα πάρει καιρό» είναι ατυχείς. Αυτό που περιμένουμε είναι το σχέδιο για την επόμενη ημέρα και όχι την ημερομηνία της επόμενης ημέρας.

Ο φόβος της μόλυνσης θα κυριαρχεί για καιρό, ακόμα και αν οι κυβερνήσεις χαλαρώσουν τα μέτρα. Κάποιοι άνθρωποι θα θέλουν να αρθούν οι περιορισμοί πιο άμεσα και κάποιοι ίσως θελήσουν να παραβούν τους κανόνες. Στην επόμενη φάση θα δούμε εστιατόρια με αραιά τοποθετημένα τραπέζια και ουρές έξω από τα καταστήματα, που θα δέχονται στο εσωτερικό τους ελάχιστους, ανάλογα με τον χώρο που διαθέτουν. Οι καταναλωτές θα είναι πιο επιλεκτικοί και με μεγαλύτερη ροπή προς την αποταμίευση. Ειδικά όσοι έχουν επιλογή, ίσως αποφύγουν να πάνε στον χώρο εργασίας τους ή στα εστιατόρια ή να ταξιδέψουν.

Δεν πρόκειται να γυρίσουμε, τουλάχιστον όχι άμεσα, στην πρότερη κατάσταση. Τι θα γίνει με τα μέσα μαζικής μεταφοράς; Στα αεροπλάνα είναι πιο εύκολη η λύση. Η μεσαία θέση να μείνει κενή. Τι θα γίνει όμως με τα λεωφορεία ή το μετρό που χρησιμοποιούν εκατομμύρια εργαζόμενοι; Η πανδημία δεν έχει επηρεάσει όλα τα κράτη, ούτε όλους τους κλάδους το ίδιο. Ας πάρουμε ως παράδειγμα τον τουριστικό κλάδο.

Ακόμη κι αν κάποια ξενοδοχεία ανοίξουν τις πόρτες τους, πώς θα ανταποκριθούν σε ένα πιθανό κρούσμα; Πώς θα το αντιμετωπίσουν οι υπόλοιποι ένοικοι;

Η επενδυτική συμπεριφορά

Όσον αφορά την επενδυτική τακτική, ίσως πράγματι οι χρηματιστηριακές αγορές να έχουν δει τα χαμηλά τους, τουλάχιστον σε αυτή την πρώτη φάση της πανδημίας. Παραμένει η εκτίμησή μας ότι το περιστατικό με τις αρνητικές τιμές στο πετρέλαιο θα ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των υπευθύνων και γενικά όσων βρίσκονται ψηλά στην τροφική αλυσίδα των αγορών. Με ό,τι και αν συνεπάγεται κάτι τέτοιο.

Ωστόσο δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το ενδεχόμενο, η εντυπωσιακή ανάκαμψη των χρηματιστηριακών δεικτών από τα χαμηλά τους να βασίζεται σε λάθος εκτιμήσεις. Εμβολιασμός σε μεγάλη κλίμακα θα μπορούσε να γίνει σε εννέα μήνες ή σε δύο χρόνια. Ο τυπικός χρόνος ανάπτυξης ενός εμβολίου κατά μιας νέας νόσου είναι πάνω από πέντε χρόνια.

Ένας συνετός επενδυτής πρέπει να έχει διαθέσιμα μετρητά. Η ρευστότητα είναι απολύτως απαραίτητη, ειδικά αυτή την περίοδο. Να έχει τη δυνατότητα να καλύψει σε κάθε περίπτωση τις βασικές του ανάγκες. Το ενοίκιο των επόμενων μηνών, το φαγητό στο τραπέζι. Αν γνωρίζεις πως έχεις τα μέσα για να επιβιώσεις στο κακό σενάριο, τότε περνάς στο στάδιο των επενδύσεων. Γιατί σίγουρα θα υπάρξουν ευκαιρίες.

Μία από αυτές, σύμφωνα με τον Robert Kiyosaki, επενδυτή, οικονομικό σχολιαστή και συγγραφέα του παγκόσμιου best seller «Πλούσιος μπαμπάς φτωχός μπαμπάς», είναι το bitcoin. Ο Kiyosaki ήταν από τους ελάχιστους που ευνόησε η οικονομική κρίση του 2008, χάρη στις προβλέψεις του στον κλάδο των ακινήτων.

Ενώ στην αρχή ήταν επικριτικός απέναντι στο bitcoin, πρόσφατα μετατράπηκε σε φανατικό υποστηρικτή του. Ισχυρίζεται πως μετάνιωσε που δεν αγόρασε νωρίτερα και ο λόγος ήταν πως δεν το καταλάβαινε.

Θεωρεί ότι οι απλοί άνθρωποι θα πρέπει να αγοράσουν bitcoin, χρυσό και ασήμι. Φοβάται ότι οι πολιτικές «εκτύπωσης» των Κεντρικών Τραπεζών είναι επικίνδυνες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «η FED θεωρητικά δεν μπορεί να χρεοκοπήσει. Όμως οι άνθρωποι μπορούν να χάσουν την εμπιστοσύνη τους και σε αυτήν και στο δολάριο. Όταν η εμπιστοσύνη χαθεί, το παιχνίδι τελειώνει».

Σεμινάρια και βιβλίο

Αναρτήθηκαν οι ημερομηνίες σεμιναρίων του Μαΐου. Το επόμενο διάστημα τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ μέσω Internet. Διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars

Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Ανεξάρτητα από τα σεμινάρια, μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο για το bitcoin, επιλέγοντας μια οποιαδήποτε ημερομηνία και πατώντας εγγραφή. Στην επιλογή «Πακέτο συμμετοχής» διαλέγετε το «Βιβλίο Σημειώσεων».

Το βιβλίο αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο εξηγούμε τι είναι το bitcoin και τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του. Στο δεύτερο, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε επενδυτικά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v