Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το bitcoin δείχνει… τα νύχια του

Ποιοι λόγοι οδήγησαν στο ράλι της τιμής του κρυπτονομίσματος και ποιοι ήταν οι… πρόδρομοι δείκτες. Η σύγκριση με άλλες επενδυτικές επιλογές από την αρχή του χρόνου. Οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και ο χορός με τους… λύκους.

Το bitcoin δείχνει… τα νύχια του

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Τα σημάδια της εκτόξευσης του bitcoin στις 9.300 δολάρια υπήρχαν από ημέρες. Και δεν ήταν λίγα:

* Το αυξημένο ενδιαφέρον του κόσμου για το φαινόμενο του halving που θα συμβεί σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

* Η αποσύνδεσή του με τον S&P, καθώς τον ακολουθούσε μόνο στην άνοδο και όχι όταν υποχωρούσε.

* Η κινητικότητα στα stablecoins, όπου σημειώθηκε πρωτοφανής εισροή χρήματος.

* Η αφύσικα χαμηλή αναλογία χρυσού - bitcoin.

* Τα reports από έγκυρες πηγές, όπως το Bloomberg, που εκθείαζαν το bitcoin.

* Τα τρισεκατομμύρια «τυπώματος» από τα Κεντρικές Τράπεζες όλου του κόσμου, που εσκεμμένα μείωναν τη σπανιότητα του νομίσματός τους.

Αυτά και άλλα πολλά, που όμως δεν είναι ώρα να αναλύσουμε τώρα. Μπορείτε να τα διαβάσετε αναλυτικότερα στα προηγούμενα άρθρα της στήλης BLOCKCHAIN & CRYPTO. Σήμερα άλλο είναι το ζητούμενο: από εδώ και πέρα τι;

Φυσικά δεν διαθέτουμε τη μαγική σφαίρα που προβλέπει το μέλλον, αλλά μπορούμε να κάνουμε μια εκτίμηση ανιχνεύοντας το παρελθόν. Κάνοντας τους υπολογισμούς, βλέπουμε πως όταν το bitcoin πραγματοποιεί άνοδο 13% μέσα σε μία ημέρα, κατά μέσο όρο τις επόμενες 7 ημέρες ανεβαίνει 4%, τις επόμενες 30 σκαρφαλώνει 14% και τις επόμενες 90 αναρριχάται 31%. Το σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται για μια «ρηχή» άνοδο. Ο όγκος συναλλαγών χθες ξεπέρασε τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όταν η κουβέντα στρέφεται στο bitcoin, υπάρχουν γενικά δύο συνθήκες που φαίνεται να ισχύουν κάθε φορά. Όλοι πάντα αισθάνονται ότι τώρα είναι αργά να αγοράσουν και όλοι εύχονταν να είχαν αγοράσει περισσότερα. Υπάρχουν εξαιρέσεις σε κάθε κανόνα, αλλά το bitcoin έχει μια εκπληκτική ικανότητα να εισχωρεί στον ψυχισμό των ανθρώπων. Προκαλεί έντονες λογομαχίες και παθιασμένες συζητήσεις, όπως εκείνες που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στο ποδόσφαιρο ή στην πολιτική. Κι αυτό επειδή αμφισβητεί κατεστημένα συμφέροντα εκατοντάδων χρόνων.

Με το bitcoin μπορείς να πραγματοποιήσεις τραπεζικές υπηρεσίες χωρίς να υπάρχει ενδιάμεσος. Χωρίς να παρεμβάλλεται καμία τράπεζα. Και αυτό είναι μόλις ένα από τα χαρακτηριστικά που αναδεικνύουν τη μοναδικότητά του. Για αυτό το πολεμάνε. Τους παραγκωνίζει. Τους καθιστά άχρηστους. Ναι, άχρηστους! Όπως το e-mail καθιστά άχρηστο το FAX. Όπως το αυτοκίνητο μας έκανε να μη χρειαζόμαστε άλογα για τη μετακίνησή μας.

Πέρα όμως από τη χρησιμότητά του σε διάφορους τομείς, υπάρχει η προοπτική της κερδοσκοπίας. Την τελευταία δεκαετία, από τότε που ιδρύθηκε, όσοι πίστεψαν σε αυτό έχουν βγει κερδισμένοι. Πραγματικοί άνθρωποι με σάρκα και οστά. Σε αντίθεση με όσους επένδυσαν σε ελληνικές τραπεζικές μετοχές ή στο FOREX, οι οποίοι ανήκουν στη σφαίρα του μύθου ή εμφανίζονται με τη συχνότητα κερδισμένου στο Joker.

Χορεύοντας με τους λύκους

Τα πήγε άσχημα το bitcoin στην πρώτη μεγάλη κρίση όπου δοκιμάστηκε, ισχυρίζονται κάποιοι. Σε σύγκριση με τι; Από την αρχή του χρόνου έχει ανέβει 30%, ενώ ο χρυσός 13%. Όλα τα υπόλοιπα, όπως ακίνητα, μετοχικοί δείκτες, εμπορεύματα, ομόλογα, έχουν αρνητική απόδοση. Ακόμα και το ασήμι χάνει 13%. Στ' αλήθεια, νομίζετε πως σε μια τόσο ανταγωνιστική αγορά όπως η χρηματιστηριακή πρόκειται για σύμπτωση;

Το bitcoin από τα χαμηλά του στις 13 Μάρτη έχει ανέβει 142%. Ανέβηκε 32% μέσα σε μία εβδομάδα, 46% σε ένα μήνα, 62% σε ένα χρόνο. Για να μην αναφέρουμε την προηγούμενη δεκαετία, όπου ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής, επιτυγχάνοντας αστρονομικές αποδόσεις.


Κάποιοι αναφέρουν πως στο bitcoin υπάρχει το μειονέκτημα της υψηλής μεταβλητότητας. Κάνουν λάθος. Δεν πρόκειται για μειονέκτημα ή πλεονέκτημα, αλλά για χαρακτηριστικό. Το οποίο θα πρέπει να γνωρίζει όποιος επιθυμεί να ασχοληθεί με την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Οι έντονες διακυμάνσεις είναι κοινές στις τεχνολογίες σε πρώιμο στάδιο. Ο ενθουσιασμός εναλλάσσεται με τη διάψευση των υπερβολικών προσδοκιών. Ωστόσο η διαδρομή της τιμής του μπορεί να προσφέρει απότομα ανεβοκατεβάσματα, αλλά η βασική κατεύθυνση είναι μία. Και είναι ανοδική.

Δεν πρόκειται για συνηθισμένο ή απλό επίτευγμα. Πρόκειται για το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που διαπραγματεύεται απροστάτευτο. Δεν απολαμβάνει καμία υποστήριξη από κράτη, κεντρικές τράπεζες, κυβερνητικούς αξιωματούχους. Οι χρηματιστηριακές αρχές, αν δουν τα σκούρα, μπορούν να διακόψουν μια συνεδρίαση και οι επενδυτές το γνωρίζουν αυτό. Νιώθουν τη σιγουριά ότι θα επέμβουν σε περίπτωση που τα πράγματα παρεκτραπούν. Είτε με λεκτικές παρεμβάσεις, είτε με ενέσεις ρευστότητας. Δεν θα αφήσουν να βουλιάξουν οι αγορές που εποπτεύουν.

Το Bitcoin αντίθετα κατάφερε να επιβιώσει και μεγάλωσε ορφανό, σαν τον Μόγλη. Γι' αυτό είναι ατίθασο αγρίμι. Εκεί οφείλεται μέρος της δύναμής του. Είναι σκληραγωγημένο. Συνεχώς, 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, μάχεται μόνο του, σε όλες τις συνθήκες της αγοράς. Είναι εντυπωσιακό ότι κατάφερε να ξεπεράσει κάθε άλλη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων τις τελευταίες εβδομάδες, ακόμη και με τις Κεντρικές Τράπεζες να αυξάνουν τεχνητά τις τιμές των μετοχών, των ομολόγων, των ακινήτων.

Παρουσιάσαμε την Κυριακή τη μελέτη του Bloomberg, στην οποία εμφανίζονται εκφράσεις που συναντάμε μόνο από οπαδούς του bitcoin. Κι όμως, δεν αποτέλεσε αυτό τη μεγαλύτερη διαφήμιση τις τελευταίες ημέρες ότι παρομοίασε το bitcoin με ψηφιακό χρυσό. Ένα άλλο δημοσίευμα, πάλι του Bloomberg, που συζητήθηκε έντονα πριν δυο εβδομάδες, αποτέλεσε την καλύτερη προβολή των πλεονεκτημάτων του bitcoin. Εκείνο που έθετε τον προβληματισμό γύρω από την έννοια και την αξιοπιστία των παραστατικών νομισμάτων.


Το ανεξέλεγκτο «τύπωμα» χρήματος από τις Κεντρικές Τράπεζες και τις κυβερνήσεις μπορεί να δίνει αναπτυξιακά κίνητρα και να τονώνει την ανάπτυξη, αλλά υποσκάπτει το ίδιο το νόμισμα. Πλήττεται η σπανιότητά του. Τόσο σε πραγματικό επίπεδο, καθώς ίδια ή και λιγότερα αγαθά αντιστοιχούν σε περισσότερα χρήματα, όσο και σε ψυχολογικό. Ο πολίτης νιώθει αμήχανα όταν κατά το δοκούν αποφασίζουν κάποιοι απλά να εμφανίζουν χρήματα από το πουθενά. Κάτι που αποκλείεται να συμβεί στο bitcoin. Απλά αποκλείεται.

Σεμινάρια και βιβλίο

Αναρτήθηκαν οι ημερομηνίες σεμιναρίων του Μαΐου. Το επόμενο διάστημα τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ μέσω Internet. Διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars

Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Ανεξάρτητα από τα σεμινάρια, μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο για το bitcoin, επιλέγοντας μια οποιαδήποτε ημερομηνία και πατώντας εγγραφή. Στην επιλογή «Πακέτο συμμετοχής» διαλέγετε το «Βιβλίο Σημειώσεων».

Το βιβλίο αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο εξηγούμε τι είναι το bitcoin και τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του. Στο δεύτερο, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε επενδυτικά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v