Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι συνέβη στα προηγούμενα halving του bitcoin

Τι μας δείχνει η ιστορία για την πορεία του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος μετά τα halving του 2012 και του 2015. Τα σινιάλα από το λεγόμενο hash rate και τη ζήτηση για μηχανήματα εξόρυξης.

Τι συνέβη στα προηγούμενα halving του bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το επόμενο μεγάλο γεγονός στο ημερολόγιο του bitcoin αναμφισβήτητα είναι το halving που πρόκειται να συμβεί σε μόλις 6 ημέρες. Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές σε αυτό το φαινόμενο και στη σημασία του.

Σήμερα θα δώσουμε έμφαση στο τι συνέβη τις προηγούμενες φορές, έτσι ώστε να έχουμε μια ιδέα γύρω από το τι να περιμένουμε.

Το πρώτο halving πραγματοποιήθηκε στις 28 Νοέμβρη 2012 (μπλε βελάκι). Ήταν τότε που από 50 bitcoin αμοιβή ανά μπλοκ, οι εξορύκτες άρχισαν να λαμβάνουν 25. Όπως βλέπουμε και στο παρακάτω διάγραμμα, η τιμή του για 6 εβδομάδες παρουσίασε μια αξιοσημείωτη σταθερότητα. Στις 8 Ιανουαρίου άρχισε να αναρριχάται προς τα πάνω, εγκαινιάζοντας μια νέα ανοδική φάση που το εκτόξευσε στα 1.236 δολάρια. Ναι, δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος. Μέσα σε ένα χρόνο ανέβηκε 100 φορές!

Πιο πριν, από τον Ιούνιο μέχρι τον Νοέμβριο του 2011, σημειώθηκε μια πολύ μεγάλη υποχώρηση, της τάξης του 53%. Το bitcoin έφτασε να διαπραγματεύεται στα 7,5 δολάρια από 15,7 που είχε φτάσει.

Η περίοδος πριν το δεύτερο halving δεν διαφέρει ιδιαίτερα ως προς το μοτίβο. Τον Νοέμβρη του 2015 σημειώθηκε μια μεγάλη απότομη διόρθωση, για να επανακάμψει η τιμή του bitcoin μέχρι το halving (μπλε βελάκι). Ακολούθησαν 4 μήνες σχετικής ηρεμίας, για να ακολουθήσει από τον Νοέμβρη και μετά η επική πορεία του bitcoin, όπου μέσα σε ένα χρόνο έφτασε τις 20.000 δολάρια. Αυτή τη φορά δεν ήταν 100 φορές επάνω, αλλά μόλις… 40!

Οι ομοιότητες όμως δεν τελειώνουν εδώ. Μετά την κορύφωση, η υποχώρηση που ακολούθησε, υπερέβη σε ποσοστό το 80% από το προηγούμενο ιστορικό υψηλό.

Οπότε το κρίσιμο ερώτημα είναι, αν συνεχιστεί το μοτίβο, τι θα συμβεί από εδώ και πέρα; Αν -επαναλαμβάνουμε, αν- το μοτίβο δεν αλλάξει, αυτό σημαίνει πως μετά το halving και για εβδομάδες ή λίγους μήνες, δεν πρόκειται να δούμε άνοδο.

Αν και δεν χρειάζεται να το αναφέρουμε, ας επαναλάβουμε προς αποφυγή παρεξηγήσεων πως η προβολή στο μέλλον των ιστορικών δεδομένων δεν σημαίνει πως θα ισχύσει με τον ίδιο τρόπο και την ίδια ένταση. Ωστόσο το παρελθόν δεν παύει να αποτελεί το καλύτερο εργαλείο που έχουμε για να εικάσουμε το μέλλον. Η πρόβλεψη είναι τέχνη, όχι ένα είδος μηχανικής. Μια τέχνη που χρησιμοποιεί την επιστήμη για να την υποστηρίξει.

Αν τηρηθεί η αναλογία, δεν είναι απίθανο αυτή τη φορά να φτάσει η αξία του bitcoin 10 φορές πάνω από την τιμή που θα βρεθεί στην ημέρα του halving. Αν υπολογίσουμε ότι θα είναι περίπου στις 8.000 δολάρια, τότε δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε το bitcoin στις 80.000 δολάρια. Πότε; Όχι βέβαια φέτος, αλλά το 2021.

Για το 2020, ο ρεαλιστικός στόχος είναι να ξεπεράσει τις 14.000 δολάρια, που αποτελεί την προηγούμενη κορυφή, ή και τις 20.000 δολάρια, το ανώτατο σημείο που έχει φτάσει ποτέ. Επαναλαμβάνουμε, αν συνεχιστεί το ίδιο μοτίβο.

Το Hash Rate αντέχει

Ορισμένοι εκφράζουν επιφυλάξεις, όσον αφορά την ασφάλεια του δικτύου. Ισχυρίζονται πως πολλοί εξορύκτες ίσως εγκαταλείψουν επειδή θα πάψει να αποτελεί κερδοφόρα επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτό εύκολα μπορούμε να το διαπιστώσουμε από το Hash Rate (δείκτης κατακερματισμού), που μας δείχνει το ποσό της υπολογιστικής ισχύος που αφιερώνεται στην επεξεργασία των συναλλαγών και στην εξασφάλιση του δικτύου.

Όπως βλέπουμε, είναι σχεδόν 10 φορές πιο ισχυρό από όσο ήταν στην ανώτατη κορυφή της τιμής του bitcoin. Τότε που έφτασε τις 20.000 δολάρια. Όσο περισσότεροι είναι οι πόροι που απαιτούνται για τη λειτουργία του τόσο πιο ασφαλές είναι το δίκτυο.

Η τιμή του bitcoin έχει πέσει κάτω από τις 6.000 δολάρια τον Νοέμβρη του 2018. Και μάλιστα απότομα. Τι ακολούθησε; Έμεινε για 6 ολόκληρους μήνες σε ένα εύρος τιμών από 3.000 έως 6.000 δολάρια. Τι σήμαινε αυτό για τους παραγωγούς; Ότι κάποιοι δεν άντεξαν σε τόσο χαμηλή τιμή και τράβηξαν την πρίζα από τα μηχανήματά τους. Από την κορυφή των 60.000.000 έπεσε το hash rate στα 40.000.000 κατά μέσο όρο. Άρχισε να ανεβαίνει ξανά, όταν η τιμή του bitcoin άρχισε να ανεβαίνει τον Μάη του 2019, ξεπερνώντας τις 6.000 δολάρια.

Άραγε θα συμβεί κάτι τέτοιο ξανά; Θεωρητικά, θα έπρεπε να έχει ήδη συμβεί. Όχι μόνο εξαιτίας της προοπτικής των λιγότερων εσόδων αλλά και των δυσκολιών στην εφοδιαστική αλυσίδα, λόγω της πανδημίας. Τα τελευταίου τύπου μηχανήματα δεν παράγονται με τον προβλεπόμενο ρυθμό, εξαιτίας του περιορισμού μετακινήσεων στην Κίνα. Οι σύγχρονης τεχνολογίας επεξεργαστές είναι ακόμα πιο παραγωγικοί. Λογικό. Όσο περισσότεροι αποκτούν εμπειρία πάνω στο mining ανακαλύπτουν έξυπνες ιδέες που κάνουν την παραγωγή τους πιο αποδοτική.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η ζήτηση για μηχανήματα εξόρυξης υπερβαίνει την προσφορά. Έχουμε φτάσει στις συνθήκες που υπήρχαν το τελευταίο εξάμηνο του 2017. Τότε οι επεξεργαστές δεν προλάβαιναν να βγουν από τα εργοστάσια και πωλούνταν σαν ζεστά ψωμάκια. Η ζήτηση είχε σταδιακά μειωθεί τo 2018, μέχρι που έφτασε στο σημείο να μην τα θέλει κανείς. Έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα επαναληφθεί η ίδια πορεία ξανά.

Σεμινάρια και βιβλίο

Αναρτήθηκαν οι ημερομηνίες σεμιναρίων του Μαΐου. Το επόμενο διάστημα τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ μέσω Internet. Διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars

Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Ανεξάρτητα από τα σεμινάρια, μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο για το bitcoin, επιλέγοντας μια οποιαδήποτε ημερομηνία και πατώντας εγγραφή. Στην επιλογή «Πακέτο συμμετοχής» διαλέγετε το «Βιβλίο Σημειώσεων».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε 3 μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την φιλοσοφία και την λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη εξηγεί πως δουλεύει το σημερινό νομισματικό σύστημα. Για να κατανοήσεις ένα νέο νομισματικό σύστημα, πρέπει πρώτα να κατανοήσεις το παλιό. Η τρίτη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Θα περάσουμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πως» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v