Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αγορές, το Zoom και γιατί το αύριο θα είναι διαφορετικό

Τι δείχνει η σύγκριση της τεχνολογικής εταιρείας με τις κεφαλαιοποιήσεις των μεγάλων αεροπορικών ομίλων. Τα νέα καταναλωτικά πρότυπα και πώς θα επηρεάσουν την πορεία των μετοχών και των χρηματιστηρίων.

Οι αγορές, το Zoom και γιατί το αύριο θα είναι διαφορετικό

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ορισμένοι ελπίζουν ακόμα πως τελειώνοντας η πανδημία, θα επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς, στην προηγούμενη καθημερινότητα. Ας μην έχουν αυταπάτες. Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στην προηγούμενη κανονικότητα. Ό,τι και αν πιστεύει κάποιος πως σημαίνει αυτό.

Ωστόσο δεν θα πληγούν όλοι ισοδύναμα από την υποχώρηση του παγκόσμιου ΑΕΠ. Κάποιοι κλάδοι θα επωφεληθούν. Ποιοι; Για να τους ανακαλύψουμε, θα πρέπει να κοιτάξουμε τη μεγάλη εικόνα. Ένα σίγουρο δεδομένο είναι πως η τάση προς την ψηφιοποίηση δεν πρόκειται να σταματήσει. Τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα και προς αυτή την κατεύθυνση των bit, όχι της φυσικής υπόστασης. Ο ψηφιακός κόσμος αποτελεί μεγάλο κομμάτι του χρόνου μας.

Γιατί να διαβάζεις εφημερίδα σε φυσική μορφή και όχι κάποιο ενημερωτικό site; Υπάρχουν άπειρα πλεονεκτήματα της ψηφιακής μορφής ενημέρωσης. Οι πληροφορίες παρέχονται άμεσα στον αναγνώστη, διαβάζονται εύκολα και συνήθως δωρεάν, χωρίς να το κουνήσει από το σπίτι του. Μπορεί να μοιραστεί ένα άρθρο με τους φίλους του και να το σχολιάσουν.

Η ψηφιακή υπεροχή

Η δημοφιλής εταιρεία τηλεδιάσκεψης Zoom Communications (ΖΜ) είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα επενδυτών οι οποίοι αποδείχτηκαν διορατικοί. Η κεφαλαιοποίησή της έχει ανέλθει στα 49,3 δισεκατομμύρια δολάρια (έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από την αρχή του έτους), παρά το ότι τα έσοδά της το 2019 ήταν μόλις 622,7 εκατομμύρια και διαπραγματεύεται με το αστρονομικό P/E της τάξης του 1.870! Η Zoom ιδρύθηκε το 2011 και εισήχθηκε στον Nasdaq μόλις πέρυσι.

Πολλοί από τη βιασύνη τους να τοποθετηθούν, την μπέρδεψαν με μια μικρή κινεζική εταιρεία των 10 υπαλλήλων, τη ZOOM Technologies (ZOOM). Η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) αναγκάστηκε να επέμβει και να αναστείλει τη διαπραγμάτευσή της. Μέχρι τότε όμως οι επενδυτές είχαν εκτοξεύσει την τιμή της μέχρι και 20 φορές επάνω!

Η περίσταση δεν ευνόησε όλους τους on-line πάροχους υπηρεσιών. Ο ταξιδιωτικός ιστότοπος Expedia (EXPE), τον οποίο η κρίση πέτυχε εν μέσω μιας πλήρους αναδιάρθρωσης, αντιμετωπίζει τώρα προβλήματα ρευστότητας. Για να μην αναφέρουμε την αβεβαιότητα που κυριαρχεί σε όλο τον τουριστικό κλάδο.

O κλάδος των αερομεταφορών αναμένεται να χάσει 314 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 από πωλήσεις εισιτηρίων, σύμφωνα με την International Air Transport Association. Δεν είναι παράξενο λοιπόν το ότι έχει συρρικνωθεί η κεφαλαιοποίησή τους αλλά το πόσο πολύ. Οι 7 μεγαλύτερες αεροπορικές στον κόσμο, δηλαδή οι Southwest Airlines (14 δισ.), Delta 12,3 δισ.), United (5,87 δισ.), International Airlines Group (4,1 δισ.), Lufthansa (3,9 δισ.), American (3,9 δισ.) και Air France (2,1 δισ.), αξίζουν σήμερα συνολικά 46,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Όλες μαζί αξίζουν λιγότερο από τη Zoom Communications μόνη της.

Μια ενδιαφέρουσα ιδέα για αμυντική τοποθέτηση είναι τα ETFs (αμοιβαία κεφάλαια που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο ως μετοχές). Πολλοί τα θεωρούν ελκυστικά γιατί ακόμα και μια εταιρεία να πέσει σε απρόβλεπτες άσχημες εξελίξεις, ακόμα και να πτωχεύσει ξαφνικά, η ζημιά είναι πολύ περιορισμένη, αφού αποτελεί ένα ελάχιστο ποσοστό του χαρτοφυλακίου. Επίσης δεν χρειάζεται να ψάξεις ιδιαίτερα σε κλάδους όπου χρειάζεται εξειδίκευση, όπως για παράδειγμα τον φαρμακευτικό ή τον τεχνολογικό.

Δύο ETFs που ξεχώρισαν, σχετίζονται με on-line παιχνίδια. Η VanEck Vectors Video Gaming and eSports (ESPO), διαθέτοντας 120 εκατομμύρια προς επένδυση, επιλέγει εταιρείες από όλο τον κόσμο και όλα τα μεγέθη, χρεώνοντας έξοδα διαχείρισης 0,55% ετησίως. Από την αρχή του έτους έχει ανέβει 17%. Κοντά σε αυτή τη φιλοσοφία, με μικρότερη απόδοση από την αρχή της χρονιάς (10%), έχουμε το Video Game Tech (GAMR) που εστιάζει στις εταιρείες hardware και software ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Είναι μικρότερο σε μέγεθος (72 εκατομμύρια υπό διαχείριση), με λίγο μεγαλύτερο ετήσιο κόστος, αλλά και 1,58% μέρισμα.

Η νέα πραγματικότητα

Η τρέχουσα κρίση είναι μεγάλη και παράλληλα πρωτόγνωρη. Κάθε κρίση συνήθως είναι μεγάλη και πρωτόγνωρη. Αν δεν ήταν πρωτόγνωρες, θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί και αναχαιτιστεί πριν συμβούν. Όμως, όσο προχωρά ο καιρός, αρχίζουν να φαίνονται λύσεις και διέξοδοι, ενώ δημιουργούνται νέες ευκαιρίες.
Γι’ αυτό η ανταμοιβή για όποιον φανεί διορατικός θα είναι υψηλή. Οι περισσότεροι κατά τη διάρκεια της ζωής μας συναντούν ευκαιρίες, αλλά λίγοι έχουν το ταλέντο ή τις ικανότητες να τις αναγνωρίσουν. Ακόμα λιγότεροι θα βρουν το θάρρος να τολμήσουν να τις εκμεταλλευτούν. Είναι εύκολο να διαβάζεις τις εξελίξεις. Το δύσκολο είναι να τις καταλάβεις.

Στον νέο ψηφιακό χώρο που εξαπλώνεται, η ψηφιακή αποθήκευση αξίας αποκτά όλο και περισσότερο νόημα. Εκεί το bitcoin κατέχει προνομιακή θέση. Τα κρυπτονομίσματα σου παρέχουν τη μοναδική ευκολία να μεταφέρεις οικονομικές αξίες με την ίδια ευκολία που στέλνεις e-mail. Και το κυριότερο, αξιόπιστα.

Αυτή είναι η «μαγεία» του blockchain, της τεχνολογίας πίσω από αυτό. Ότι ανακάλυψε τον τρόπο που εμποδίζει τους χρήστες να χρησιμοποιούν το ίδιο νόμισμα ή το ίδιο αρχείο, ξανά και ξανά. Δεν στέλνεις αντίγραφο. Στέλνεις το πρωτότυπο. Κανείς δεν μπορεί να φτιάξει αντίγραφο. Το bitcoin είναι το πρώτο ψηφιακό αντικείμενο που δεν μπορεί να αντιγραφεί. Στέλνοντας το ψηφιακό αρχείο σε άλλον, χάνεται από εσάς. Το κατέχει αποκλειστικά και μόνο ο παραλήπτης. Μέχρι να το στείλει και αυτός σε κάποιον άλλο.

Σεμινάρια και βιβλίο

Το επόμενο διάστημα τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ μέσω Internet. Διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars

Τα σεμινάρια απευθύνοντας σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Ανεξάρτητα από τα σεμινάρια, μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο για το bitcoin, επιλέγοντας μια οποιαδήποτε ημερομηνία και πατώντας εγγραφή. Στην επιλογή «Πακέτο συμμετοχής», διαλέγετε το «Βιβλίο Σημειώσεων».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε 3 μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη εξηγεί πώς δουλεύει το σημερινό νομισματικό σύστημα. Για να κατανοήσεις ένα νέο νομισματικό σύστημα, πρέπει πρώτα να κατανοήσεις το παλιό. Η τρίτη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v