Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιος χρειάζεται επενδυτές όταν υπάρχουν... Κεντρικές Τράπεζες

Είμαστε μάρτυρες της μεγαλύτερης νομισματικής τόνωσης που έχει υπάρξει ποτέ σε οποιοδήποτε έθνος του πλανήτη. Οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, οι φόβοι για τον πληθωρισμό και ο... κόσμος του bitcoin.

Ποιος χρειάζεται επενδυτές όταν υπάρχουν... Κεντρικές Τράπεζες

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Οι Κινέζοι είναι ένα μήνα μπροστά από τους δυτικούς, που άρχισαν μόλις πρόσφατα να χαλαρώνουν τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Υπό προϋποθέσεις, μας προσφέρουν ένα βλέμμα προς το μέλλον. Τι μαθαίνουμε λοιπόν; Πως πράγματι ξεκίνησαν να πηγαίνουν στη δουλειά τους, αλλά μετά γυρνάνε αμέσως στο σπίτι τους. Ακόμα διστάζουν να βγούνε έξω. Η κυκλοφορία εκτός των ωρών αιχμής, δηλαδή αν εξαιρέσουμε τη διαδρομή σπίτι - δουλειά, δουλειά - σπίτι, έχει πέσει 45%.

Το συμπέρασμα είναι πως δεν πρέπει να ταυτίζουμε την επιστροφή στη δουλειά με την κανονικότητα.

Κατ' αρχάς δεν θα γυρίσουν όλοι στη δουλειά. Είδαμε πώς εκτοξεύτηκε η ανεργία στις ΗΠΑ (όπου παρέχουν τα πιο άμεσα και πιο λεπτομερή στοιχεία) και σε άλλες χώρες. Η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ τον Απρίλη έπεσε περισσότερο από όσο είχε υποχωρήσει τον Αύγουστο του 1945, όπως μας δείχνει το παρακάτω διάγραμμα του Bloomberg.

Ακόμα και οι μισοί άνεργοι λόγω της πανδημίας να βρουν ξανά δουλειά άμεσα, θα υπάρξει ένα τεράστιο κενό στο διαθέσιμο εισόδημα προς κατανάλωση. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην επηρεαστεί το ΑΕΠ και η ανάπτυξη. Η Τράπεζα της Αγγλίας ισχυρίζεται πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 300 ετών. Η Βραζιλία αναμένεται να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομίας από το 1900. Δεν γνωρίζουμε αν τελικά αποδειχθούν υπερβολικές οι προβλέψεις, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να βγουν αληθινές.

Βέβαια, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές από αυτή τη στήλη, άλλο οικονομία και άλλο χρηματιστήριο. Αυτά τα δύο έχουν από καιρό χαράξει διαφορετική πορεία, με την απόκλιση να μεγαλώνει συνεχώς. Ο καταλύτης που έχει διασπάσει τη συνοχή στην πορεία τους δεν είναι παρά οι πολιτικές των Κεντρικών Τραπεζών.

Έχουμε μόλις 2 μήνες από τότε που ξεκίνησε η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και είμαστε μάρτυρες της μεγαλύτερης νομισματικής τόνωσης που έχει υπάρξει ποτέ, σε οποιοδήποτε έθνος του πλανήτη. Οι ισολογισμοί των Κεντρικών Τραπεζών, αν δεν έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο, σίγουρα δεν έχουν προηγούμενο. Τα χρέη, το ίδιο.

Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται με τη λευκή γραμμή το ποσοστό κατοχής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ιταλικού χρέους (16%). Η μπλε γραμμή μάς δείχνει πόσα κατέχει από τη συνολική αγορά ευρωπαϊκών ομολόγων (42,8%). Έφτασε πλέον το ποσοστό που κατέχει η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας σε ιαπωνικά κρατικά ομόλογα. Βέβαια η BοJ είχε ξεκινήσει χρόνια πριν (μοβ καμπύλη). Η πορτοκαλί γραμμή μάς φανερώνει το ποσοστό που κατέχει η FED στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα (21%), όπου το τελευταίο διάστημα κινείται πιο επιθετικά από όλους.

Τα περιοριστικά μέτρα χτύπησαν και την αγορά των ενυπόθηκων δανείων εμπορικών ακινήτων των ΗΠΑ. Χωρίς υπερβολή, βρέθηκε στο χείλος της κατάρρευσης, καθώς προκάλεσαν απότομη πτώση της αξίας των στεγαστικών δανείων υψηλής απόδοσης. Ο λόγος; Η αμφιβολία αν θα μπορέσουν να πληρωθούν κανονικά τα δάνεια.

Δύσκολη κατάσταση; Όχι και τόσο. Απλά φωνάζεις το ιππικό (FED) να επέμβει. Δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε πως η FED είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος κάτοχος ακίνητης περιουσίας του κόσμου. Έχει στην κατοχή της ως εγγύηση 1,4 τρισ. στεγαστικά δάνεια, ενώ είναι φανερό πως δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ (https://fred.stlouisfed.org/series/WALCL).

Οι Κεντρικές Τράπεζες δεν έχουν ανακαλύψει απλά το λεφτόδεντρο αλλά τεράστιες εκτάσεις από λεφτόδεντρα. Το κόλπο είναι απλό. Τυπώνοντας χρήμα, δημιουργείς πλούτο, ευημερία, ανάπτυξη. Ή μήπως δεν είναι τόσο απλό τελικά; Όπως και να έχει, αυτός δεν είναι καπιταλισμός. Τι θέλουμε τις αγορές, αν πρόκειται όποτε απέχουν οι επενδυτές, να παίρνουν τη θέση τους οι Κεντρικοί Τραπεζίτες παράγοντας χρήμα από κοπανιστό αέρα;

Όταν ρωτήθηκε ο Jerome Powell την Κυριακή, από πού προέρχονται τα χρήματα, παραδέχτηκε πως «τα εκτυπώνουμε ψηφιακά. Ως κεντρική τράπεζα, έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργούμε χρήματα. Το κάνουμε αυτό αγοράζοντας ομόλογα, αυξάνοντας την προσφορά χρήματος. Κι όχι μόνο αυτό. Μπορούμε να εκτυπώσουμε και πραγματικά δολάρια και να τα διανείμουμε μέσω των τραπεζών».

Τελικά οι παλιοί αλχημιστές έχουν αδικηθεί από την ιστορία. Εκείνοι έκαναν πιο έντιμη προσπάθεια. Προσπαθούσαν να μεταμορφώσουν τον χαλκό σε χρυσό. Όχι από το τίποτα! Όμως, όταν το μοναδικό εργαλείο που έχεις είναι σφυρί, τότε όλα σού μοιάζουν με καρφιά που περιμένουν να τα κοπανήσεις.

Το έχουμε επαναλάβει αρκετές φορές, αλλά το αναφέρουμε πάλι. Έχουμε πλέον δύο παράλληλους νομισματικούς κόσμους: τον πληθωριστικό, όπου το χρήμα τυπώνεται αυθαίρετα, και τον κόσμο του bitcoin. Εκεί η προσφορά χρήματος είναι προαποφασισμένη και σταθερά μειούμενη, με ανώτατο όριο τα 21 εκατομμύρια bitcoin.

Το bitcoin είναι χρήμα με σπανιότητα, πεπερασμένο. Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να το ισχυριστεί κάποιος για τα νομίσματα που χρησιμοποιούμε όλοι καθημερινά. Δεν αντιλαμβανόμαστε την υποβάθμισή τους, γιατί οι αλλαγές είναι ανεπαίσθητες καθημερινά. Σαν τον βάτραχο, που το νερό θερμαίνεται σιγά σιγά. Μέχρι που είναι πολύ αργά. Τα χαρτονομίσματα στο πορτοφόλι μας θα είναι ακόμα εκεί, όμως η αγοραστική τους αξία θα συρρικνώνεται συνεχώς. Εσκεμμένα.

Η αγορά σήμερα

Είναι λογικό να περιμένουμε λίγες σταγόνες από τον κατακλυσμό ρευστότητας που διαχέεται στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα να πέσουν και στο bitcoin. Για την ώρα, η τιμή του bitcoin διανύει μια φάση συσσώρευσης, όπως παρατηρούμε στο 4ωρο διάγραμμα. Κινείται ανάμεσα στην πράσινη μακροχρόνια γραμμή τάσης και την μπλε παράλληλή της.

Σεμινάρια και βιβλίο

Το επόμενο διάστημα τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ μέσω Internet. Διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars

Τα σεμινάρια απευθύνοντας σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Ανεξάρτητα από τα σεμινάρια, μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο για το bitcoin, επιλέγοντας μια οποιαδήποτε ημερομηνία και πατώντας εγγραφή. Στην επιλογή «Πακέτο συμμετοχής» διαλέγετε το «Βιβλίο Σημειώσεων».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε 3 μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη εξηγεί πώς δουλεύει το σημερινό νομισματικό σύστημα. Για να κατανοήσεις ένα νέο νομισματικό σύστημα, πρέπει πρώτα να κατανοήσεις το παλιό. Η τρίτη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v