Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Goldman Sachs και τα… φροντιστήρια για το bitcoin

Η μεταστροφή του μεγάλου επενδυτικού οίκου έναντι των κρυπτονομισμάτων. Πώς από το «δεν έχει καμία αξία» φτάσαμε στην ενημέρωση των πελατών. Η εκτύπωση χρήματος και από τι τύπου πληθωρισμό κινδυνεύουμε.

Η Goldman Sachs και τα… φροντιστήρια για το bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ήταν θέμα χρόνου να το δούμε κι αυτό. Την Τετάρτη 27 Μαΐου, η Goldman Sachs θα ενημερώσει τους πελάτες της για τα χαρακτηριστικά του bitcoin. Συγκεκριμένα το θέμα είναι «Οι επιπτώσεις των τρεχουσών πολιτικών στον Πληθωρισμό, τον Χρυσό και το Bitcoin».

Όπως φαίνεται στην ανακοίνωση, η ενημέρωση θα γίνει από κορυφαία στελέχη της τράπεζας. Ομιλητές είναι η Sharmin Mossavar-Rahmani, επικεφαλής του γραφείου Επενδυτικής Στρατηγικής, ο Jason Furman, καθηγητής του Harvard και ο Jan Hatzius, Επικεφαλής Διεθνών Επενδυτικών Ερευνών.

Οι αξιοσέβαστοι επενδυτικοί οίκοι, ένας προς έναν, κάνουν τη θεαματικότερη μεταστροφή. Από εκεί που αγνοούσαν ή περιγελούσαν το bitcoin, όχι μόνο έχουν υποχρεωθεί από τις εξελίξεις να μάθουν γι' αυτό, αλλά και να το μελετήσουν τόσο ώστε να μπορέσουν να το εξηγήσουν στους πελάτες τους.

Αν κοιτάξουμε παλαιότερα δημοσιεύματα -όχι πολύ παλιά- μόλις δύο ετών, θα δούμε πως η Sharmin Mossavar-Rahmani δήλωνε πως δεν έβλεπε καμία αξία στο bitcoin! «No value in bitcoin», ήταν η έκφραση που χρησιμοποιούσε. Και τώρα είναι αυτή που εκπαιδεύει τους πελάτες της γύρω από αυτό!

 

Η ανακοίνωση δεν παρέχει πολλές λεπτομέρειες αλλά είναι φανερό πως θα συζητηθούν οι πιθανότητες της εμφάνισης πληθωρισμού και οι τρόποι προστασίας των επενδυτών έναντι του φαινομένου. Και ποιοι είναι αυτοί; Χρυσός και bitcoin.

Σύμπτωση που επαναλαμβάνεται παύει να είναι σύμπτωση. Μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, είχαμε τις δηλώσεις του θρυλικού Paul Tudor Jones, που θεωρεί το bitcoin άμυνα έναντι των πολιτικών των Κεντρικών Τραπεζών, την αλλαγή πολιτικής της JP Morgan έναντι αμερικανικών ανταλλακτηρίων και τώρα την Goldman Sachs σε ρόλο δασκάλου για τα κρυπτονομίσματα! Τι παραπάνω θέλουμε για να πειστούμε πως κάτι θεμελιώδες έχει αλλάξει στην αντιμετώπιση της αγοράς των crypto από πλευράς Wall Street;

Όταν σπρώχνεις ένα βράχο από την κορυφή ενός βουνού, στην αρχή δυσκολεύεσαι. Όταν όμως η δύναμη με την οποία τον σπρώχνεις ξεπεράσει μια κρίσιμη τιμή, αποκτά δική του δυναμική και φεύγει με ταχύτητα στην πλαγιά. Της ιστορικής καμπής συνήθως προηγείται μια λιγότερο ή περισσότερο φανερή διεργασία. Πολλά ρυάκια αλλαγής συγκλίνουν για να σχηματίσουν ένα τεράστιο ποτάμι που φουσκώνει συνεχώς, φτάνοντας μέχρι τη δημιουργία ενός φαινομένου κατακλυσμιαίας έντασης, που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του. Όταν ξεπερνιούνται ορισμένα κρίσιμα σημεία, προκαλούνται απότομες μεταβολές.

Η εμφάνιση της Covid-19 και η αντίδραση των αρχών αποτελούν ένα σημείο ιστορικής καμπής για το bitcoin. Αυτές τις συνθήκες περίμενε το bitcoin για να δείξει τι αξίζει πραγματικά. Να το οδηγήσουν στον θρίαμβο ή τον αφανισμό.

Από τι είδους πληθωρισμό κινδυνεύουμε

Αυτή τη φορά δεν έχουμε το φαινόμενο της αύξησης των τιμών λόγω του κλασικού πληθωρισμού. Έχουμε παγκόσμιο νομισματικό πληθωρισμό. Πρόκειται για δύο διαφορετικά φαινόμενα. Τα επιπλέον «φρεσκοτυπωμένα» χρήματα δεν δημιουργούν αναγκαστικά υψηλότερες τιμές. Γιατί όχι; Επειδή οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών υποχωρούν ταχύτερα από την αξία του νομίσματος. Με άλλα λόγια, χωρίς να αυξάνονται οι τιμές, υποτιμάται η αξία του χρήματος.

Ακούγεται παράδοξο, αλλά αποδεικνύεται όταν συγκρίνουμε τα παραστατικά νομίσματα που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε σχέση με τον χρυσό. Ο χρυσός, όπως και το bitcoin, αποτελεί μορφή χρήματος που δεν βασίζεται στο χρέος. Στην πραγματικότητα, δεν αυξήθηκε η αξία του. Υποτιμήθηκαν τα νομίσματα απέναντί του.

Άλλων εμπορευμάτων, όπως του πετρελαίου ή του χαλκού, η αξία έχει καταρρεύσει, επειδή δεν διαθέτουν το χαρακτηριστικό της αυστηρής σπανιότητας. Όλα τα περιουσιακά στοιχεία φτηναίνουν έναντι των μετρητών.

Στην πρώτη φάση κάθε κρίσης κυριαρχεί ο πανικός και η αίσθηση ότι επίκειται η καταστροφή και το τέλος του κόσμου. Τώρα όμως παραμένουν χαμηλά, παρόλο που βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση.

Υπάρχει και άλλο ένα παράδοξο σε αυτή τη συγκυρία. Παρά τα μηδενικά ή και αρνητικά επιτόκια πολλών κρατικών ομολόγων, άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, η Βραζιλία, η Αργεντινή και κάποιες πετρελαιοπαραγωγές που έχουν αδύναμη πιστωτική φερεγγυότητα, δυσκολεύονται να δανειστούν από τις αγορές ακόμα και με «τσιμπημένα» επιτόκια. Τι θα συμβεί αν δημιουργηθεί ένα ντόμινο χρεοκοπιών από αυτές τις χώρες; Μια κρίση παρόμοια με την Ασιατική το 1997; Μήπως ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποδειχθεί καθοριστικό για την εύθραυστη παγκόσμια σταθερότητα;

Η αγορά σήμερα

Στο 4ωρο διάγραμμα της τιμής του bitcoin είναι φανερός ο τριγωνικός σχηματισμός συσσώρευσης που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο μήνα. Συνήθως τέτοιου είδους κινήσεις προϊδεάζουν για απότομη εκτόνωση. Δεν είναι καθόλου απίθανο, αν υποχωρήσει λίγο ακόμα και διαπεράσει την πράσινη κάτω γραμμή, να φτάσει μέχρι τη στήριξη (μοβ γραμμή) κοντά στις 7.500 δολάρια.

* Ομάδα ερευνητών του Cardano δουλεύει πάνω σε ένα μικροτσίπ που επιτρέπει τις μεταβάσεις κρυπτονομισμάτων χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Οι έρευνες γίνονται στο Πανεπιστήμιο του Wyoming και η δουλειά που γίνεται στο chip θα παραμείνει ανοιχτού κώδικα. Συνεπώς δεν θα ωφελήσει μόνο το Cardano αλλά ολόκληρη την κοινότητα των crypto.

* Η Atari και το Ίδρυμα Litecoin ανακοίνωσαν την έναρξη της συνεργασίας τους. Η συνεργασία περιλαμβάνει τη χρήσης του Litecoin σε πλατφόρμες παιχνιδιών εντός του οικοσυστήματος Atari, τη δημιουργία Atari Token και την αγορά της πολυαναμενόμενης νέας κονσόλας παιχνιδιών Atari VCS με έκπτωση, αν πραγματοποιηθεί με Litecoin.

* Μια ενδιαφέρουσα on-line εκδήλωση διοργανώνεται την Τρίτη 26 Μαΐου, από την ομάδα του Bitcoin & Blockchain Tech Meetup της Αθήνας. Ομιλητής ο Max Hillebrand, επιχειρηματίας ανοιχτού κώδικα και προγραμματιστής που εργάζεται σε projects που ενισχύουν την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Θα μας εξηγήσει πώς ζει στο bitcoin, χωρίς τραπεζικό λογαριασμό από το 2019 και πώς να χρησιμοποιούμε το Wasabi CoinJoin για να βελτιώσουμε το απόρρητο των συναλλαγών μας στο δίκτυο του bitcoin.

Σεμινάρια και βιβλίο

Για τον μήνα Ιούνιο, θα πραγματοποιείται ΜΟΝΟ ΕΝΑ σεμινάριο κάθε εβδομάδα μέσω Internet. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars

Τα σεμινάρια απευθύνοντας σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Ανεξάρτητα από τα σεμινάρια, μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο για το bitcoin, επιλέγοντας μια οποιαδήποτε ημερομηνία και πατώντας εγγραφή. Στην επιλογή «Πακέτο συμμετοχής» διαλέγετε το «Βιβλίο Σημειώσεων».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε 3 μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη εξηγεί πώς δουλεύει το σημερινό νομισματικό σύστημα. Για να κατανοήσεις ένα νέο νομισματικό σύστημα, πρέπει πρώτα να κατανοήσεις το παλιό. Η τρίτη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο. 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v