Οι επιχειρηματικοί κλάδοι με… εμβόλιο κατά της πανδημίας

Ποιοι βγαίνουν ευνοημένοι από τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πανδημία στην παγκόσμια αγορά. Γιατί η νομισματική αβεβαιότητα που κυριαρχεί, ευνοεί το bitcoin. Tips με σημασία από την αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Οι επιχειρηματικοί κλάδοι με… εμβόλιο κατά της πανδημίας

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Οι ενέσεις ρευστότητας που παρακολουθούμε να σημειώνονται, δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία. Ποτέ. Ουδέποτε εν καιρώ πολέμου. Ούτε σε ειρήνη. Μπορεί να βοηθούν την οικονομία να κινηθεί, έστω και με αργό ρυθμό, αλλά δεν είναι δυνατόν να διατηρηθούν μακροχρόνια. Από μόνες τους δεν μπορούν να αντικαταστήσουν επ' αόριστον την πραγματική οικονομική δραστηριότητα.

Υπάρχουν περισσότεροι προβληματισμοί παρά απαντήσεις αυτή τη στιγμή. Σχεδόν κάθε επιχείρηση αντιμετωπίζει μια κρίση ταυτότητας. Είτε είναι ξενοδοχείο είτε χονδρέμπορος, θα πρέπει να αναρωτηθεί: «Το επιχειρηματικό μοντέλο μας έχει νόημα στον νέο κόσμο;». Αρκετοί θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ο σημερινός τρόπος λειτουργίας δεν τους εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα το επόμενο διάστημα. Η αβεβαιότητα θα παραλύσει ορισμένες εταιρείες, αλλά χρησιμεύει ως ευκαιρία για άλλες.

Τι συμβαίνει εάν κάποιος, είτε είναι πελάτης είτε υπάλληλος, εισέλθει στον χώρο εργασίας και μολυνθεί; Δεν θα προκληθεί μόνο αναταραχή στη λειτουργία της επιχείρησης, αλλά ερωτήματα για την ίδια της την παραγωγική διαδικασία. Στην αυτοκινητοβιομηχανία Ford, παρόλο που εφαρμόστηκαν όλα τα προληπτικά μέτρα, παρουσιάστηκαν τρεις εργαζόμενοι θετικοί στην Covid-19, σε δύο εργοστάσια. Αυτό οδήγησε σε πλήρη διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων, προκειμένου να γίνει σχολαστικός καθαρισμός του χώρου εργασίας.

Η ιδέα της απομακρυσμένης εργασίας από την πειραματική προσέγγιση ενός μικρού αριθμού επιχειρήσεων τείνει να μετατραπεί σε μακροπρόθεσμη στρατηγική των back office υπηρεσιών. Ο υπάλληλος θα κληθεί να παράγει συγκεκριμένο αποτέλεσμα ασχέτως χρόνου, καθώς το 8ωρο πλέον χάνει την παλιά του αξία. Θα υπερισχύσει η ανάθεση έργου και θα εξαρτάται από τον ίδιο τον εργαζόμενο αν θα το τελειώσει σε 6 ή 12 ώρες. Για πολλούς, δεν θα αποτελέσει παροδική αλλαγή αλλά μόνιμη. Οι εργαζόμενοι ανακαλύπτουν δυνατότητες, κάνοντας δουλειές από το σπίτι, που δεν γνώριζαν. Ούτε εκείνοι ούτε οι προϊστάμενοί τους. 

Τα φυσικά καταστήματα λιανικής λυγίζουν κάτω από την οικονομική πίεση, ενώ αυξημένο μερίδιο αγοράς αποκτά το ηλεκτρονικό εμπόριο. Μια τάση που είναι δύσκολο να αναστραφεί. Η ψηφιακή εταιρική δραστηριότητα σε απομακρυσμένες περιοχές δημιούργησε εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια.

Ίσως ο πιο ευνοημένος κλάδος από τη συγκυρία είναι αυτός της κυβερνοασφάλειας. Ακολουθούν οι μεγάλοι διαφημιστές του ψηφιακού χώρου, όπως η Google, το Facebook, το Twitter. Τα κονδύλια που διατίθενταν σε συνέδρια, εκδηλώσεις και εμπορικές εκθέσεις, μεταφέρονται σε εκστρατείες μάρκετινγκ μέσω διαδικτύου.

Θα περίμενε κανείς ο κλάδος των τροφίμων να είναι από τους ευνοημένους της κρίσης. Μια προσεκτική έρευνα βγάζει διαφορετικά συμπεράσματα. Στις ΗΠΑ εκτιμάται πως για κάθε 10 δολάρια που χάνονται λόγω κλειστών εστιατορίων, μόνο τρία δολάρια ανακτώνται σε επίπεδο λιανικής. Εξαιτίας των κλειστών σχολείων και των ξενοδοχειακών μονάδων, αμέτρητοι τόνοι τροφίμων πετάγονται κάθε μέρα στα σκουπίδια. Οι παραγωγοί σκοτώνουν τα ζώα τους και οι αγρότες αφήνουν τα λαχανικά να σαπίσουν, την ίδια ώρα που η επισιτιστική ανασφάλεια χτυπάει σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού.

Οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού θα πρέπει να ανασχεδιάσουν, δίνοντας έμφαση στην εντοπιότητα και όχι στην ανταγωνιστική τιμή. Η αλλαγή θα επιβαρύνει τους καταναλωτές, καθώς οι κατασκευαστές χαμηλού κόστους συνήθως εδρεύουν στην Ασία και θα αντικατασταθούν από τοπικούς προμηθευτές με υψηλότερο κόστος ή υψηλότερους φόρους.

Η οικονομική επανεκκίνηση δεν θα είναι μια ομαλή μετάβαση, αλλά μάλλον μια διαδικασία τόσο σε μακροοικονομικό επίπεδο όσο και σε ατομικές μικροδραστηριότητες. Έμπειροι οικονομολόγοι, όπως ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Παναγιώτης Γεννηματάς, θεωρούν τα μέτρα από πλευράς κυβερνήσεων παρηγορητικά. Περισσότερο για την αντιστάθμιση των συνειδησιακών προβλημάτων, καθώς η οικονομία θα επιχειρήσει να αναπροσαρμοστεί από χαμηλότερο βαθμό επανεκκίνησης.

Η πολιτική απόφαση να ανασταλεί η οικονομική δραστηριότητα δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία. Έχει ειπωθεί τόσες φορές, που καταντάει κοινότοπο πλέον. Το αν θα λειτουργήσει αυτό το μεγάλο πείραμα είναι ασαφές. Η γιγάντια διοχέτευση ρευστότητας δεν εγγυάται τίποτα, καθώς η βασικότερη παράμετρος παραμένει η διανομή της. Στον μεγάλο κατακλυσμό ποιος σώθηκε; Αυτός που είχε τις προνομιακές σχέσεις με τον Θεό. Οι υπόλοιποι πήγαν χαμένοι, ανάφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Γεννηματάς.

Η νομισματική αβεβαιότητα ευνοεί το bitcoin

Πόσα ευρώ «τυπώθηκαν» σήμερα; Κανείς δεν γνωρίζει. Πόσα θα «τυπωθούν» αύριο, σε ένα μήνα, σε ένα χρόνο; Ούτε αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις ξέρουν. Αντίθετα, γνωρίζουμε ακριβώς πόσα bitcoin βγήκαν σήμερα. Πόσα θα βγουν αύριο, σε ένα μήνα, σε ένα χρόνο, σε μια δεκαετία. Ακόμα και σε 100 χρόνια από σήμερα.

Το bitcoin χαρακτηρίζεται από διαφάνεια και σπανιότητα. Μπορούμε να πούμε το ίδιο και για το ευρώ, για το δολάριο, για το γουάν; Το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα υπερέχει σε επίπεδο πληροφοριών, πρόσβασης, διαιρετότητας, ευκολίας μεταφοράς, ασφάλειας. Η κυρίαρχη αφήγηση έχει πάψει να το θεωρεί πλέον συνώνυμο της εγκληματικότητας και ενός μέσου συναλλαγής στο darknet.

Σε ένα ενδεχόμενο τεκτονικών αλλαγών του νομισματικού συστήματος, με δεδομένη την κατεύθυνση προς τα ψηφιακά μέσα συναλλαγών, μπορεί κανείς να είναι σίγουρος πως δεν θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο; To bitcoin έχει αποδείξει την αξιοπιστία του και έχει το πλεονέκτημα πως μπορούν να το αποδεχτούν όλοι, μια που δεν ανήκει σε κανένα κράτος. Όπως ο χρυσός. Μόνο που το bitcoin ταιριάζει στην εποχή, καθώς εκτός από το χαρακτηριστικό της σπανιότητας, διαθέτει και τις ευκολίες της ψηφιακής οικονομίας.

Είναι προφανές ότι κάποιοι οικονομικοί νόμοι θα αναθεωρηθούν και κάποιες σιδερένιες αλήθειες θα κλονιστούν. Ο Κέινς συνήθιζε να λέει: «Όταν οι συνθήκες αλλάζουν, κύριε, αλλάζω και εγώ γνώμη».

Τα νέα από την αγορά των crypto

* Λίγες ημέρες μετά το halving, είχε παρατηρηθεί μια μεγάλη αύξηση στο κόστος των συναλλαγών σε bitcoin, ταυτόχρονα με καθυστέρηση επιβεβαίωσής τους. Εδώ και 5 ημέρες όμως, έχουν μειωθεί κατά 50%, σύμφωνα με στοιχεία της Bitinfocharts. Αυτό οφείλεται στη δραστική μείωση του αριθμού των μη επιβεβαιωμένων συναλλαγών που είχαν φράξει το bitcoin mempool. Το mempool του bitcoin είναι ο χώρος αναμονής των συναλλαγών που περιμένουν την επιβεβαίωση από το δίκτυο. Από ό,τι φαίνεται, οι ακριβές χρεώσεις αποθάρρυναν τους συναλλασσόμενους, ρίχνοντας τον αριθμό μεταβιβάσεων χρημάτων σε bitcoin.

* Η συνολική αξία των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν στο Tether (USDT) για το 2019 ήταν περίπου 212 δισεκατομμύρια δολάρια. Η κεφαλαιοποίησή του αυξήθηκε κατά 220%, από 17,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε 55,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Το Tether αποτελεί το κυρίαρχο stablecoin, με περίπου 85% του μεριδίου αγοράς. Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρθηκαν από το glassnode, δημιουργούνται σχεδόν 1.850 νέες διευθύνσεις USDT κάθε ώρα.

Σεμινάρια και βιβλίο

Για τον μήνα Ιούνιο, θα πραγματοποιείται ΜΟΝΟ ΕΝΑ σεμινάριο κάθε εβδομάδα μέσω Internet. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars

Τα σεμινάρια απευθύνοντας σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Ανεξάρτητα από τα σεμινάρια, μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο για το bitcoin, επιλέγοντας μια οποιαδήποτε ημερομηνία και πατώντας εγγραφή. Στην επιλογή «Πακέτο συμμετοχής» διαλέγετε το «Βιβλίο Σημειώσεων».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε 3 μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη εξηγεί πώς δουλεύει το σημερινό νομισματικό σύστημα. Για να κατανοήσεις ένα νέο νομισματικό σύστημα, πρέπει πρώτα να κατανοήσεις το παλιό. Η τρίτη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v