Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ασήμι μπορεί να αποδειχθεί... χρυσός στις τσέπες των επενδυτών

Γιατί το ασήμι, αν και έχει μείνει για χρόνια στη σκιά του... χρυσού αλλά και των αποδόσεων μεγάλων χρηματιστηρίων, αποτελεί τώρα επενδυτική ευκαιρία. Νεότερα από τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων.

Το ασήμι μπορεί να αποδειχθεί... χρυσός στις τσέπες των επενδυτών

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ο χρυσός είναι αναμφισβήτητα από τα πιο ευνοημένα περιουσιακά στοιχεία των τελευταίων μηνών. Ο λόγος είναι προφανής: η πλημμυρίδα νομισμάτων από τις κεντρικές τράπεζες δημιούργησε ανησυχίες για την ύπαρξη πληθωριστικών πιέσεων. Πολλοί επενδυτές στράφηκαν στο γυαλιστερό μέταλλο, είτε ως αντιστάθμιση κινδύνου είτε με σκοπό την κερδοσκοπία, επειδή γνωρίζουν πως έχει αντιπληθωριστικά χαρακτηριστικά.

Τα κράτη μπορούν να φτιάξουν όσα νομίσματα θέλουν. Δεν δεσμεύονται από κάτι ή από κάποιον. Βέβαια η έκφραση «απεριόριστη ρευστότητα» ισχύει μόνο ως ένα επικοινωνιακό εργαλείο. Οι κεντρικές τράπεζες γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν είναι απεριόριστη. Περιορίζεται από την εμπιστοσύνη και τη ζήτηση του νομίσματός τους. Παρ' όλα αυτά παραμένει αποκλειστικά πολιτική απόφαση. Δεν μπορούν όμως να παράγουν κατά βούληση χρυσό.

Πράγματι, παρατηρούμε στο διάγραμμα του χρυσού πως το μέταλλο έχει αγγίξει το προηγούμενο υψηλό, από το ράλι που ακολούθησε το σκάσιμο της φούσκας των ενυπόθηκων δανείων. Ωστόσο πρόκειται για μια απατηλή εικόνα. Η τιμή που το υπολογίζουμε, αφορά το δολάριο. Αν όμως αποτιμήσουμε την αξία του χρυσού σε σχέση συνολικά με τα κυριότερα νομίσματα, θα δούμε πως έχει ξεπεράσει την προηγούμενη κορυφή κατά πολύ.

Μήπως όμως είναι πλέον αργά; Μήπως έχουν χάσει το τρένο όσοι δεν αγόρασαν έγκαιρα; Το παρακάτω διάγραμμα μας φανερώνει πως ο μέχρι τώρα ανοδικός κύκλος είναι μέτριος σε σχέση με το ιστορικό προηγούμενο από το 1971 και μετά. Τότε που ο Νίξον κατήργησε τον Κανόνα του Χρυσού.

Ενώ λοιπόν οι προβολείς τους τελευταίους μήνες έχουν πέσει στον χρυσό, το παράδοξο είναι πως το ασήμι έχει μείνει στη σκιά. Έχει δημιουργηθεί μια αίσθηση απαξίωσης, που φαίνεται να έχει πάρει διαστάσεις υπερβολής. Η τιμή του σε σχέση με τον χρυσό είναι η χαμηλότερη εδώ και 300 χρόνια! Κάτι που δίνει μια σημαντική ευκαιρία στους «contrarian» επενδυτές, δηλαδή εκείνους που αναζητούν υποτιμημένες αξίες κόντρα στην κυρίαρχη τάση.

Επίσης βλέπουμε το ασήμι να είναι υποτιμημένο και σε σχέση με τον S&P. Δεν βρίσκεται μακριά από το επίπεδο τιμών που είχε το 2000. Ένα επίπεδο που αποτέλεσε το έναυσμα για το ράλι που ακολούθησε αργότερα.

Ενισχυτικό της παραπάνω υπόθεσης είναι και ένα άλλο δεδομένο. Ότι συνολικά τα εμπορεύματα βρίσκονται στο πιο υποτιμημένο σημείο που έχουν φτάσει ποτέ σε σχέση με τον Dow Jones.

Δεν γνωρίζουμε αν αυτή ακριβώς είναι η κατάλληλη στιγμή να τοποθετηθεί κάποιος στο ασήμι. Στη διαδρομή της αξίας ενός περιουσιακού στοιχείου προηγείται μια λιγότερο ή περισσότερο φανερή διεργασία. Πολλά ρυάκια αλλαγής συγκλίνουν για να σχηματίσουν ένα τεράστιο ποτάμι που φουσκώνει συνεχώς, φτάνοντας μέχρι τη δημιουργία ενός φαινομένου κατακλυσμιαίας έντασης, που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του. Το σίγουρο είναι πως όταν ξεπερνιούνται ορισμένα κρίσιμα σημεία, προκαλούνται απότομες μεταβολές. Όταν σπρώχνεις ένα βράχο από την κορυφή ενός βουνού, στην αρχή δυσκολεύεσαι. Όταν όμως η δύναμη με την οποία τον σπρώχνεις ξεπεράσει μια κρίσιμη τιμή, αποκτά δική του δυναμική και φεύγει με ταχύτητα στην πλαγιά. 

Παρά την αβεβαιότητα, υπάρχει ένα ιστορικό δεδομένο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Η πορεία των νομισμάτων σε σχέση με τα πολύτιμα μέταλλα έχει νομοτελειακά σίγουρη κατάληξη υπέρ των μετάλλων.

Ωραία όλα αυτά, θα πουν ορισμένοι αναγνώστες, αλλά εμείς μπαίνουμε στη στήλη για να ενημερωθούμε και για το bitcoin. Γι' αυτό δεν μας έχεις τίποτα. Υπομονή, σας έχω! Το παρακάτω διάγραμμα φανερώνει με τον πιο παραστατικό τρόπο τη σπανιότητα του bitcoin.

Για να διπλασιαστεί η ποσότητα της πλατίνας που υπάρχει αυτή τη στιγμή πάνω από την επιφάνεια της γης, απαιτούνται μόλις 4,8 μήνες. Η αντίστοιχη περίοδος για το ασήμι είναι 22 χρόνια. Για τον χρυσό είναι 62 χρόνια. Τόσα απαιτούνται, με τον σημερινό ρυθμό εξόρυξης, για να διπλασιαστούν οι υφιστάμενοι τόνοι χρυσού.

Το bitcoin είναι πολύ κοντά. Μετά το τελευταίο halving πριν λίγες εβδομάδες, ο ρυθμός δημιουργίας νέων νομισμάτων (stock to flow ratio) είναι 58,9. Πολύ κοντά στον χρυσό δηλαδή. Εκεί που αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον είναι τι θα γίνει το 2024, όταν θα συμβεί το επόμενο halving.

Τότε το bitcoin θα είναι πολύ πιο σπάνιο από τον χρυσό. Αυτό είναι δεδομένο. Μένει να δούμε τι επίπτωση θα υπάρξει στην τιμή του.

Πηγή διαγραμμάτων: https://ingoldwetrust.report/

Βιβλίο για το bitcoin

Για τα σεμινάρια δίνουμε ραντεβού πάλι τον Σεπτέμβρη. Μέχρι τότε μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin», από το https://www.media2day.gr/seminars. Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε 3 μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη εξηγεί πώς δουλεύει το σημερινό νομισματικό σύστημα. Για να κατανοήσεις ένα νέο νομισματικό σύστημα, πρέπει πρώτα να κατανοήσεις το παλιό. Η τρίτη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v