Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το κρυπτονόμισμα που «γράφει» απόδοση 5.000%

Οι εντυπωσιακές επιδόσεις του bitcoin στη φετινή «δύσκολη» χρονιά και το altcoin που θα σας έκανε πλούσιους, αν είχατε τη σχετική πρόνοια το 2017. Πρόκειται για σοβαρή εταιρεία ή μια ακόμη... φάρσα;

Το κρυπτονόμισμα που «γράφει» απόδοση 5.000%

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το bitcoin έχει γίνει πολύ βαρετό εδώ και σχεδόν δύο μήνες. Φυσικά δεν αναφερόμαστε στο ίδιο το bitcoin αλλά στην τιμή του. Ο όγκος των συναλλαγών που έχει συρρικνωθεί, αντικατοπτρίζει τη διάθεση των traders. Όχι πως τα έχει πάει άσχημα μέχρι τώρα, ειδικά αν σκεφτείς πως σε περιόδους κρίσης, όταν ανεβαίνει η αβεβαιότητα, τα πρώτα που πουλάνε οι επενδυτές είναι οι μεγαλύτεροι σε ρίσκο επενδυτικοί τίτλοι.

Στην αρχή του έτους, το bitcoin είχε 6.445 ευρώ, ενώ τώρα έχει κολλήσει στις 8.150. Μια απόδοση της τάξης του 26,5% μόνο ευκαταφρόνητη δεν είναι. Όσοι απογοητεύονται σε μια χρονιά που το όνομα του παιχνιδιού είναι «αβεβαιότητα», μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί σε τι επενδυτικό περιβάλλον κινούνται.

Ενδεικτικά να πούμε πως την ίδια περίοδο, ο Nasdaq κερδίζει 20% (έχοντας υψηλότερη μεταβλητότητα από το bitcoin σύμφωνα με το Bloomberg), ο χρυσός 18%, ο Dow Jones χάνει 8% και ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών υποχωρεί κατά 33%.

Όμως αυτή η ηρεμία θα διαρραγεί. Πώς το ξέρουμε; Εκτός από το διάγραμμα, όπου φανερώνεται πως η τριγωνικού τύπου συσσώρευση φτάνει στο τέλος της, μας το έχει αποδείξει η ιστορία. Οι έννοιες «ακίνητο για μεγάλο χρονικό διάστημα» και bitcoin δύσκολα συνυπάρχουν στην ίδια πρόταση. Περισσότερο του ταιριάζουν οι φράσεις «μοναδικές ευκαιρίες για όσους ασχοληθούν σοβαρά» και «κίνδυνος για σημαντικές απώλειες, αν νομίζεις πως θα πλουτίσεις εύκολα».

Η κινητικότητα μεταφέρθηκε στα altcoins

Ωστόσο έχουμε και μια άλλη ένδειξη. Η κινητικότητα στην υπόλοιπη αγορά των crypto είναι έντονη, καθώς παρασκηνιακά οι εξελίξεις τρέχουν. Οι ομάδες πίσω από πολλά νομίσματα προετοιμάζονται εντατικά. Εργάζονται ακατάπαυστα πάνω σε νέες καινοτομίες και συναρπαστικά projects, δημιουργώντας την υποδομή για να πατήσει η καινούργια ψηφιακή εποχή.

Ο αναβρασμός αντικατοπτρίζεται συχνά στις τιμές. Οι traders των crypto λατρεύουν τη μεταβλητότητα και η έλλειψη κίνησης από πλευράς bitcoin τούς οδήγησε να εξετάσουν προσεκτικότερα και να ξεχωρίσουν ορισμένα altcoins. Έναν από τους σοβαρούς πρωταγωνιστές αποτελεί το Chainlink (LINK), του οποίου η κεφαλαιοποίηση έφτασε τα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εντυπωσιακό επίτευγμα για μια startup, αν σκεφτείς πως στη δημόσια εγγραφή της (ICO) τον Σεπτέμβριο του 2017 συγκέντρωσε 32 εκατομμύρια. Για όσους είχαν τοποθετηθεί εκείνη την περίοδο, σήμερα η απόδοση της επένδυσης είναι 5.000%, σύμφωνα με το coinmarketcap (https://coinmarketcap.com/currencies/chainlink/)

Όπως βλέπουμε στο παραπάνω 4ωρο διάγραμμα, μετά τη μεγάλη υποχώρηση όλης της αγοράς των κρυπτονομισμάτων τον Μάρτιο, επανήλθε σε μια συνεχή και ομαλή ανοδική τάση. Μέχρι την 6η Ιουνίου. Τότε ήταν που διέσπασε ανοδικά το εύρος τιμών που σχηματιζόταν από τις παράλληλες πράσινες γραμμές… και εκτοξεύτηκε.

Η εταιρεία

Άραγε πρόκειται για κάποια αξιόλογη εταιρεία με σοβαρό επιχειρηματικό σχέδιο πίσω από το νόμισμα ή πρόκειται για άλλη μία φάρσα όπως το Dogecoin που αναφέραμε την Παρασκευή;

Πριν αναφέρουμε με τι ασχολείται το Chainlink, χρειάζεται να εξηγήσουμε τι είναι τα έξυπνα συμβόλαια (smart contracts). Πρόκειται για έναν κώδικα που τρέχει πάνω στο blockchain, που περιέχει ένα πακέτο κανονισμών, του τύπου «όταν συμβαίνει το Α, ενεργοποιείται μια δράση, η Β. Φανταστείτε ένα μηχάνημα αυτόματου πωλητή. Όταν βάζουμε το ποσό των χρημάτων που ζητάει, πατάμε το κουμπί, και το μηχάνημα αντιλαμβάνεται ποιο προϊόν θα πρέπει να παραδώσει.

Tα έξυπνα συμβόλαια είναι μια καταπληκτική και πολύπλευρη εφαρμογή, αλλά έχουν ένα πρόβλημα. Μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο σε δεδομένα πάνω στο blockchain. Ακριβώς εδώ φιλοδοξεί να δώσει τη λύση η Chainlink. Ανακτά στοιχεία από εφαρμογές ή κέντρα δεδομένων που είναι εκτός blockchain και τα ενσωματώνει στο blockchain. Με άλλα λόγια, παίρνει δεδομένα εκτός συστήματος blockchain και τα φέρνει μέσα έτσι ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν.

Αυτό που συνέβαλε στην άνοδο της Chainlink είναι πως τελευταία συνάπτει συμφωνίες συνεργασίας υψηλού προφίλ με εταιρείες του χώρου. Πρόσφατο παράδειγμα η συνεργασία με τη δημοφιλή πλατφόρμα δανεισμού της Nexo, η οποία αριθμεί 800.000 χρήστες. Τους τελευταίους δύο μήνες, άρχισε να συνεργάζεται με τις Hedera Hashgraph και η Matic Network. Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα φαίνεται να είναι και η συνεργασία με τη Revolution Populari, μια πλατφόρμα που φιλοδοξεί να γίνει κάτι ανάμεσα στο Facebook και το Twitter, αλλά με αποκεντρωμένα χαρακτηριστικά.

Όλα αυτά δείχνουν να εκτιμώνται θετικά. Σύμφωνα με την Glassnode, οι ενεργές διευθύνσεις της Chainlink όχι μόνο βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο της ιστορίας τους, αλλά παρουσιάζουν και μια υποδειγματική συμπεριφορά όσον αφορά τον ρυθμό ανόδου.

Η κινητικότητα γύρω από τα νομίσματα LINK είναι σε πολλά επίπεδα. Κατ' αρχάς έχουν αυξηθεί οι καταθέσεις από πορτοφόλια σε ανταλλακτήρια. Συνήθως αυτή η ένδειξη είναι αρνητική, καθώς φανερώνει πως έχουν αυξηθεί όσοι επιθυμούν να τα πουλήσουν σύντομα. Ωστόσο ταυτόχρονα αυξήθηκε και η ποσότητα των νομισμάτων που αποσύρθηκαν από τα ανταλλακτήρια και μπήκαν σε πορτοφόλια! Που σημαίνει πως κάποιοι επιθυμούν να τα διακρατήσουν μακροχρόνια. Δεν έχουν καμία διάθεση να ρευστοποιήσουν και να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους.

Η προοπτική της Chainlink

Οι ενθουσιώδεις ελπίζουν να πολλαπλασιάσει κατά 10 φορές την αξία της. Θεωρούν πως ο στόχος είναι εφικτός, αν όντως τα σχέδιά της υλοποιηθούν και κατακτήσει δεσπόζουσα θέση στoν ελπιδοφόρο χώρο της αποκεντρωμένης χρηματοοικονομικής (decentralized finance ή DeFi).

Κάποιοι άλλοι θεωρούν πως κάπου εδώ βρίσκονται τα ανώτερα όρια της κεφαλαιοποίησης της Chainlink. Αν δεκαπλασιαστεί η αξία της θα φτάσει την κεφαλαιοποίηση του Ethereum, που τη «φιλοξενεί». Φαντάζει ως ένα απαγορευτικό όριο, όμως έχει προκύψει ένα νέο δεδομένο. Σήμερα η συνολική κεφαλαιοποίηση για όλα τα tokens που βασίζονται στο ERC20 του Ethereum έχουν φτάσει τα 33 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η κεφαλαιοποίηση του ίδιου του Ethereum είναι 27 δισεκατομμύρια.

Γεγονός είναι πως οι DeFi εφαρμογές αναπτύσσονται πιο γρήγορα από το bitcoin ή οποιαδήποτε άλλη κατηγορία κρυπτονομισμάτων. Το Ethereum θα μπορούσε να αποδειχθεί ο παράγοντας-κλειδί, ως αποκεντρωμένος, παγκόσμιος υπερυπολογιστής στον οποίο βασίζονται αυτές οι εφαρμογές.

Οι αμφισβητίες υποστηρίζουν πως οι DeFi εφαρμογές είναι μια παροδική μόδα. Μια ακόμα φωτοβολίδα ανάλογη με την τρέλα των ICOs του 2017. Ποιος έχει δίκιο τελικά; Στις αγορές, οι συμμετέχοντες αποτελούν τον αδέκαστο κριτή που αποφασίζει ποιος έχει δίκιο. Έναν δικαστή του οποίου η ετυμηγορία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Βιβλίο για το bitcoin

Για τα σεμινάρια δίνουμε ραντεβού πάλι τον Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε μπορείτε να προμηθευτείτε «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του bitcoin», από το https://www.media2day.gr/seminars.

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε 3 μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη εξηγεί πώς δουλεύει το σημερινό νομισματικό σύστημα. Για να κατανοήσεις ένα νέο νομισματικό σύστημα, πρέπει πρώτα να κατανοήσεις το παλιό. Η τρίτη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους.

Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v