Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μεγάλη απάτη στο Twitter με το bitcoin

Η κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε το Twitter και η λεία των 120.000 δολαρίων σε bitcoin. Γιατί αναμένεται βίαιη αντίδραση της τιμής του κρυπτονομίσματος. Η εικόνα στα ανταλλακτήρια.

Η μεγάλη απάτη στο Twitter με το bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

«Νιώθω γενναιόδωρος εξαιτίας της Covid-19. Για την επόμενη ώρα, κάθε έμβασμα σε bitcoin που αποστέλλετε στη διεύθυνσή μου, θα σας το επιστρέφω στο διπλάσιο. Καλή τύχη και μείνετε ασφαλείς». Αυτά έγραψε ο Elon Musk, Διευθύνων Συμβούλος της Tesla, στα σχεδόν 37 εκατομμύρια ακολούθους του στο Twitter, την Τετάρτη.

Ακολούθησε ένα παρόμοιο tweet από τον ιδρυτή της Amazon Jeff Bezos. «Αποφάσισα να δώσω πίσω στην κοινότητά μου», έγραφε το tweet, διευκρινίζοντας όμως πως το προνόμιο να λάβουν τα διπλά θα ισχύσει μόνο για τα πρώτα 50 εκατομμύρια δολάρια.

Ανάλογα μηνύματα έστειλε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama, ο Bill Gates, ο Warren Buffett και καμιά εικοσαριά άλλοι δισεκατομμυριούχοι.

Ποια μύγα τούς τσίμπησε και αισθάνθηκαν τόσο γενναιόδωροι και μάλιστα ταυτόχρονα; Καμία! Δεν τα έστειλαν οι ίδιοι. Οι λογαριασμοί τους στο Twitter χακαρίστηκαν από άγνωστους και τα tweets αφαιρέθηκαν λίγο μετά την ανάρτησή τους.

Υπήρξαν και στο παρελθόν παραβιάσεις σε υψηλής δημοτικότητας λογαριασμούς στο Twitter, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του CEO του Twitter Jack Dorsey. Όπως παραδέχτηκαν ειδικοί της κυβερνοασφάλειας, είμαστε εξαιρετικά τυχεροί που αυτοί οι επιτιθέμενοι έχουν μόνο οικονομικά κίνητρα, γιατί θα μπορούσαν να σπείρουν πανικό σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας χάος.

Τέτοιου τύπου παραβίαση θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες, εάν χρησιμοποιηθεί για κάτι πιο επικίνδυνο από το να πάρει χρήματα από ανυποψίαστους χρήστες. Ο αντίκτυπος θα ήταν μεγαλύτερος, εάν γινόταν στον λογαριασμό του Trump ή τεράστιος, αν διέδιδαν ψέματα για κάποιου είδους παγκόσμια απειλή.

Η παραβίαση δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις για το Twitter. Καθιστά πιο δύσκολη την προώθηση της επαλήθευσης της γνησιότητας των μηνυμάτων και εγείρει θέματα όσον αφορά την αξιοπιστία του. Πιθανόν να έχει επιπτώσεις σε πολιτικούς και διασημότητες που χρησιμοποιούν το Twitter ως βασικό κανάλι επικοινωνίας.

Δεν έγινε γνωστό πόσες πληροφορίες μπόρεσαν να αντλήσουν οι χάκερ από τους λογαριασμούς που παραβίασαν. Εάν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα άμεσα μηνύματα των λογαριασμών, ενδέχεται να είχαν κλαπεί πληροφορίες που θα μπορούσαν να φέρουν σε αμηχανία τους κάτοχους τους ή να σπείρουν χάος κατά τη διάρκεια των αμερικανικών εκλογών του 2020.

Φυσικά το bitcoin το ίδιο δεν χακαρίστηκε. Ούτε το λογισμικό ή οτιδήποτε τέτοιο. Στοιχειωδώς αν γνωρίζεις τι συμβαίνει στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, είναι βέβαιο πως δεν ανησύχησες ούτε δευτερόλεπτο γι' αυτό το ενδεχόμενο. Αυτό που χάκαραν ήταν το twitter. Ωστόσο οι περισσότεροι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι.
Δυστυχώς, τα ΜΜΕ δεν βοήθησαν προς την προάσπιση της αλήθειας. Η κάλυψη του γεγονότος έγινε από τα περισσότερα έχοντας ως βασικό τίτλο το «bitcoin scam».

Φυσικά το περιστατικό δεν έκανε καλό στην εικόνα του bitcoin. Αυτό που θα μείνει στους πολλούς είναι πως οι λέξεις bitcoin και απάτη είναι δίπλα δίπλα.

Με την ευκαιρία, θα σας χτυπήσουμε πάλι το καμπανάκι. Όταν κάποιος σάς ζητήσει χρήματα (όχι μόνο bitcoin αλλά οποιοδήποτε νόμισμα), υποσχόμενος να σας δώσει άμεσα πίσω περισσότερα, κατά 99,99999999999%, είναι απάτη. Όσες εγγυήσεις και αν είναι πρόθυμοι να σας δώσουν, μακριά. Το αναφέρουμε επειδή και στη χώρα μας κάποιοι έχουν ρίξει τα δίχτυα τους εκμεταλλευόμενοι την άγνοια των συνανθρώπων γύρω από τα κρυπτονομίσματα. Βασίζονται στην επιθυμία τους για εύκολο κέρδος και υπόσχονται ανέφικτες αποδόσεις (για να το πούμε ευγενικά).

Το πρόβλημα για τον περισσότερο κόσμο είναι η πλημμύρα πληροφόρησης, που τον αναγκάζει να κολυμπά σε ένα πληροφοριακό χάος. Πληροφοριακές βόμβες εκρήγνυνται καθημερινά γύρω μας, στέλνοντάς μας θραύσματα εικόνων, λέξεων, εννοιών, συναισθημάτων.

Από ό,τι φαίνεται, την πάτησαν αρκετοί. Το πορτοφόλι bitcoin που υπέδειξαν τα tweets για να σταλθούν τα νομίσματα έχει λάβει 120.000 δολάρια. Δεν είναι σαφές πόσα από αυτά οφείλονται στα παραβιασμένα tweets, αλλά ακόμα και όλα να είναι, πρόκειται για μικρή λεία σε σχέση με το μέγεθος του χακαρίσματος.

Τα νέα στην αγορά των crypto

* Τη γλίτωσε, τουλάχιστον για την ώρα, η τιμή του bitcoin. Η πράσινη γραμμή στο 4ωρο διάγραμμα, κοντά στις 8.000 ευρώ, στάθηκε για άλλη μια φορά εμπόδιο στην υποχώρηση. Ωστόσο, όσο πιο πολλές φορές δοκιμάζεται ένα επίπεδο στήριξης τόσο πιο πιθανό είναι σπάσει στη συνέχεια.

Χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου είναι η χαμηλή μεταβλητότητα. Έχουμε να τη συναντήσουμε από το τέλος του 2018. Τότε ήταν που έκανε βάση, κινούμενη στις 3.400 με 4.200 δολάρια επί 3,5 μήνες. Κατόπιν ξεκίνησε τη μεγάλη ανοδική πορεία που το έφτασε στις 14.000 δολάρια. Τριπλασίασε την τιμή του μέσα σε λιγότερο από ένα τρίμηνο.

Θα κάνει κάτι ανάλογο και τώρα προς τα πάνω; Δύσκολο να πούμε προς ποια κατεύθυνση, αλλά μπορούμε να είμαστε σχεδόν σίγουροι πως θα ακολουθήσει μια έντονη πορεία, μόλις απελευθερωθεί από το μικρό εύρος τιμών που κινείται αυτή την περίοδο.

* Οι αποσύρσεις από τα ανταλλακτήρια έχουν φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ, όπως φαίνεται από την κόκκινη γραμμή. Τις προηγούμενες φορές που συνέβη αυτό το φαινόμενο, οι τιμή του bitcoin κινήθηκε υψηλότερα. Το 2016, η τιμή ξεκίνησε από 700 δολάρια, για να καταλήξει στις 20.000 μέχρι το τέλος του 2017. Στις αρχές του 2019, τιμή από κάτω από 4.000 σκαρφάλωσε στις 14.000 δολάρια.

* Το τελευταίο διάστημα αναφερθήκαμε στη μεγάλη κινητικότητα που παρατηρείται στα altcoins. Δεν συμβαίνει μόνο στα Chainlink και Dogecoin, που σχολιάσαμε. Η λίστα είναι μεγάλη. Τις τελευταίες 7 ημέρες, 22 κρυπτονομίσματα από τα 100 με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση έχουν σημειώσει διψήφιο ποσοστό ανόδου. Στην πρώτη τριάδα με τη μεγαλύτερη άνοδο βρίσκουμε τα Aurora (482%), Elrond (80%) και Aave (62%).

Βιβλίο για το bitcoin

Για τα σεμινάρια δίνουμε ραντεβού πάλι τον Σεπτέμβρη. Μέχρι τότε μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin», από το https://www.media2day.gr/seminars.

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε 3 μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη εξηγεί πώς δουλεύει το σημερινό νομισματικό σύστημα. Για να κατανοήσεις ένα νέο νομισματικό σύστημα, πρέπει πρώτα να κατανοήσεις το παλιό. Η τρίτη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v