Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λογαριασμούς bitcoin δέχονται οι τράπεζες στις ΗΠΑ

Οι παραδοσιακές τράπεζες από καιρό έχουν αντιληφθεί πως δεν μπορούν να σταματήσουν το φαινόμενο των crypto. Διαπίστωσαν πως δεν πρόκειται για παροδική μόδα, αλλά υπάρχει ενεργό ενδιαφέρον και κοιτάνε πώς θα το εκμεταλλευτούν.

Λογαριασμούς bitcoin δέχονται οι τράπεζες στις ΗΠΑ

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Θυμάστε αυτά που λέγονταν από τις τράπεζες εναντίων των κρυπτονομισμάτων; Πως δεν είναι τίποτα άξιο λόγου ή ακόμα και απάτη; Ετοιμαστείτε να ακούσετε τα αντίθετα σε λίγο. Πώς είμαστε σίγουροι; Επειδή οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, όπως οι Citibank, Bank of America, JP Morgan, Wells Fargo και άλλες, επιτρέπεται να παρέχουν υπηρεσίες φύλαξης κρυπτονομισμάτων!

Σε μια χθεσινή δημόσια επιστολή 11 σελίδων (θα τη δείτε βρείτε στη στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»), ο ανώτερος αναπληρωτής ελεγκτής του Office of the Comptroller of the Currency (OCC) Jonathan Gould αναφέρει ότι οποιοδήποτε εθνικής εμβέλειας τραπεζικό ίδρυμα μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες θεματοφυλακής για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία στους πελάτες του.

Τι θα σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι θα πηγαίνει ο καθένας στην τράπεζα και με την ίδια ευκολία που ανοίγει ένα λογαριασμό σε συνάλλαγμα, θα μπορεί να διατηρεί καταθετικό λογαριασμό που να περιέχει Βitcoin ή Ethereum ή άλλα κρυπτονομίσματα. Δεν θα χρειάζεται να υποβάλλεται στη δυσκολία ή, για να το πούμε καλύτερα, στην ιδιαιτερότητα της κατοχής τους μέσω εξειδικευμένων ηλεκτρονικών πορτοφολιών.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς μέχρι σήμερα τον ρόλο αυτό αναλάμβαναν εξειδικευμένες εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν ειδική άδεια. Κι όχι μόνο αυτό. Οι πελάτες τους ήταν αποκλειστικά θεσμικοί. Όχι μικροί ιδιώτες.

Οι παραδοσιακές τράπεζες από καιρό έχουν αντιληφθεί πως δεν μπορούν να σταματήσουν το φαινόμενο των crypto. Διαπίστωσαν πως δεν πρόκειται για παροδική μόδα αλλά υπάρχει ενεργό ενδιαφέρον από τον κόσμο.

Συμφιλιώθηκαν με την ιδέα και κινούμενοι θεσμικά κοιτάνε πώς θα το εκμεταλλευτούν.

Φυσικά υπάρχει το ενδεχόμενο να μην υπήρξε πίεση στην OCC από τα τραπεζικά ιδρύματα. Να το σκέφτηκαν από μόνοι τους. Σε ένα πρωινό μίτινγκ, να έριξε κάποιος την ιδέα: Μια που δεν έχουμε καμιά δουλειά να κάνουμε, δεν φτιάχνουμε μια οδηγία για να προωθήσουμε τα κρυπτονομίσματα; Στα αλήθεια όμως, τι πιθανότητες υπάρχουν να συνέβη κάτι τέτοιο;

Όπως και να έχει, η βαρύτητα που έχουν οι απόψεις των ανθρώπων του τραπεζικού κλάδου είναι η ίδια που είχαν οι ταχυδρόμοι για το e-mail. Ή οι εκδότες παραδοσιακών εφημερίδων για τα ενημερωτικά sites. Ποιος νοιάζεται; Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την τεχνολογική πρόοδο. Προχωράει σαν οδοστρωτήρας που συνθλίβει στο διάβα του συμφέροντα και ιδιοτελείς επιδιώξεις.

Αυτό δεν σημαίνει πως οι μεγάλες τράπεζες θα ξεκινήσουν τρέχοντας να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να πουλάνε τραπεζικά προϊόντα βασισμένα στα κρυπτονομίσματα. Το πιθανότερο είναι να κρατήσουν επιφυλακτική στάση, καθώς υπάρχουν ουσιαστικά ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν, με πρώτο από όλα το πρακτικό. Για παράδειγμα η Bakkt και η Fidelity που ήδη έχουν πάρει άδεια, χρειάστηκε να ξοδέψουν πολύ χρήμα και χρόνο έτσι ώστε να δημιουργήσουν την απαραίτητη τεχνολογική υποδομή. Και ακόμα δεν είναι έτοιμες να υποδεχτούν το ευρύ κοινό.

Τι αφορά η θεματοφυλακή

Η θεματοφυλακή δεν είναι τίποτε άλλο παρά η υπηρεσία ενός ιδρύματος ή οργανισμού να φυλάει για λογαριασμό των πελατών τους τα περιουσιακά στοιχεία, όπως χρήματα ή μετοχές. Τα κρυπτονομίσματα είναι «γυμνά» ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Αν σου κλέψουν ή χάσεις τον κωδικό που αντιπροσωπεύει τα crypto σου, είναι σαν να έχασες τα χαρτονομίσματά σου.

Η δυσκολία για τους θεσμικούς που επιθυμούν να κατέχουν κρυπτονομίσματα βρίσκεται ακριβώς εκεί. Ένας ιδιώτης μπορεί σχετικά εύκολα να διευθετήσει τους κωδικούς του, γιατί είναι λίγοι. Όταν όμως τα νούμερα γίνονται μεγάλα, ανάλογα αυξάνεται και η ευθύνη και κυρίως η δυσκολία φύλαξης και ταξινόμησης.

Η σκέψη «not your keys, not your Bitcoin», είναι σωστή, αλλά δεν ενδιαφέρονται όλοι να ασχοληθούν. Δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι ή δεν έχουν την ικανότητα ή δεν ενδιαφέρονται να θυμούνται κάποιο password πέρα από αυτό που παραπέμπει στην ημερομηνία των γενεθλίων τους. Η τραπεζική εμπλοκή δεν συνάδει με τη φιλοσοφία του Bitcoin, αλλά ας είμαστε ρεαλιστές. Για να φτάσουμε στη φάση της ευρείας υιοθέτησης, στη νέα bull περίοδο, είναι απαραίτητο να περάσουμε από αυτό το στάδιο.

Κάποιοι ρομαντικοί των κρυπτονομισμάτων απογοητεύτηκαν. Όμως δεν θα πρέπει. Σκεφτείτε πως σήμερα υπάρχει μεγάλη καχυποψία έναντι των κρυπτονομισμάτων. Δικαιολογημένη ή όχι, δεν έχει σημασία. Αν όμως αρχίσουν να διατίθενται από τις τράπεζες, τότε ο μέσος πολίτης θα νιώσει ότι πρόκειται για νόμιμους τίτλους περιουσιακών στοιχείων, ασφαλείς. Και αυτό θα επιδράσει καταλυτικά στην υπόθεση της αποδοχής και κατανόησής τους.

Εξάλλου δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο. Γίνεται ήδη με τον χρυσό. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να βεβαιώνεται η ιδιοκτησία σου σε χρυσό, χωρίς να κατέχεις ούτε γραμμάριο από το φυσικό μέταλλο. Υπάρχουν τα ETFs, τα πιστοποιητικά κατοχής, μετοχές από ορυχεία που το έχουν στο έδαφός τους. Τρόποι όπου ουσιαστικά έχεις αναθέσει σε άλλους να φυλάνε τον χρυσό για λογαριασμό σου. Γιατί; Επειδή είναι δύσκολο να τον φυλάξεις και να τον μεταφέρεις.

Τα νέα από την αγορά των crypto

Χθες το βράδυ είχαμε επιτέλους τη διάσπαση του τριγωνικού σχηματισμού συσσώρευσης όπως βλέπουμε στο 4ωρο διάγραμμα του ζευγαριού Bitcoin - Ευρώ. Την 1η Ιούνη πάλι είχαμε διάσπαση ανοδική, όμως αποδείχτηκε αδύναμη και η τιμή επέστρεψε πολύ γρήγορα πίσω. Αυτή τη φορά ωστόσο φαίνεται να είναι διαφορετικά.

Όπως και να έχει, αν καταφέρει και κρατηθεί πάνω από την μπλε γραμμή τάσης, οι προϋποθέσεις για μια σημαντική ανοδική κίνηση μεγεθύνονται.

Πιο έντονη δραστηριότητα είχαμε στο Ethereum, το δεύτερο σε δημοφιλία και κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα, καθώς χθες το βράδυ ανέβηκε 10% μέσα σε μία ώρα. Βλέπουμε και εδώ τη διάσπαση τριγωνικού σχηματισμού και ταυτόχρονα νέο υψηλό μετά από σχεδόν δύο μήνες. Όπως έχουμε αναφέρει, δεν θα είναι καθόλου απίθανο να δούμε το Ethereum να έχει καλύτερες αποδόσεις, εξαιτίας της «μόδας» των DeFi και της επερχόμενης αναβάθμισής του στο Ethereum 2.0.

Βιβλίο για το Bitcoin

Για τα σεμινάρια δίνουμε ραντεβού πάλι τον Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε, μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin», από το https://www.media2day.gr/seminars. Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε 3 μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη εξηγεί πώς δουλεύει το σημερινό νομισματικό σύστημα. Για να κατανοήσεις ένα νέο νομισματικό σύστημα, πρέπει πρώτα να κατανοήσεις το παλιό. Η τρίτη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v