Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι μας διδάσκουν €5 για τις κεντρικές τράπεζες και τις επενδύσεις

Οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, η εκτύπωση χρήματος και γιατί είναι κρίσιμη η ταχύτητα με την οποία κυκλοφορεί το χρήμα. Τα διδάγματα από Αργεντινή και Βενεζουέλα και το κρίσιμο ερώτημα για τον τιμάριθμο.

Τι μας διδάσκουν €5 για τις κεντρικές τράπεζες και τις επενδύσεις

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Όταν επικρατεί το φαινόμενο του αποπληθωρισμού, η πιο συμφέρουσα επένδυση είναι τα μετρητά. Το εθνικό νόμισμα θα αξίζει περισσότερο αύριο από ό,τι σήμερα, επειδή η αξία των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων υποχωρεί. Τα σπίτια που άξιζαν, για παράδειγμα, 200.000 ευρώ πέρυσι, φέτος πωλούνται 150.000 ευρώ. Γι' αυτό οι άνθρωποι τείνουν να συσσωρεύουν χρήμα, στερώντας το από το κύκλωμα της οικονομίας.

Οι Κεντρικές Τράπεζες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ρευστότητας, «τυπώνουν» χρήμα αλλά κάποια στιγμή τούς ξεφεύγει η σωστή δοσολογία και τότε καταλήγουμε σε πληθωρισμό.

Ο πληθωρισμός εμφανίζεται όταν οι τιμές ανεβαίνουν και η αξία των μετρητών μειώνεται. Αν δύο ευρώ πέρυσι αρκούσαν για ένα σουβλάκι με πίτα, ενώ για το ίδιο σουβλάκι δίνουμε 2,5 ευρώ φέτος, έχουμε ένα απλό παράδειγμα πληθωρισμού.

Το πρώτο στάδιο του πληθωρισμού είναι ο αποπληθωρισμός, ο οποίος είναι σχεδόν πάντα αποτέλεσμα οικονομικής κρίσης. Πληθωρισμός και αποπληθωρισμός είναι αποτέλεσμα της επέκτασης και της συρρίκνωσης της προσφοράς νομισμάτων.

Μερίδα οικονομολόγων υποστηρίζει ότι είναι αδύνατο να εκτυπωθούν τρισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς να παρατηρηθούν υψηλά επίπεδα πληθωρισμού κάποια στιγμή στο μέλλον. Άλλοι πιστεύουν πως ο κίνδυνος είναι υπερτιμημένος, λόγω της χαμηλής ταχύτητας που κινείται το χρήμα, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως για παράδειγμα το παρκάρισμα στις καταθέσεις.

Ο παράγοντας της ταχύτητα κυκλοφορίας του χρήματος

Προφανώς δεν μπορεί και οι δύο απόψεις να είναι σωστές. Κάποια πρέπει να είναι λάθος, αν και μάλλον υπάρχει μέρος της αλήθειας και στις δύο εκτιμήσεις.

Το μυστικό που διατηρεί τον πληθωρισμό χαμηλά, παρά τη μοναδική σε έκταση διάχυση χρήματος στην αγορά, βρίσκεται στην ταχύτητα κυκλοφορίας του χρήματος. Μετρώντας την ταχύτητα, υπολογίζεις τις φορές που κάθε νομισματική μονάδα αλλάζει χέρια.

Το πρωί που ξεκινάω από το σπίτι μου, δίνω ένα χαρτονόμισμα των 5 ευρώ στον φούρνο για να πάρω σάντουιτς και καφέ. Ο φούρναρης με το ίδιο χαρτονόμισμα πληρώνει τον οδηγό που τον προμηθεύει αλεύρι. Ο οδηγός το χρησιμοποιεί για να βάλει καύσιμα στο φορτηγό του. Ο βενζινοπώλης πληρώνει με αυτό τον υπάλληλό του και ο υπάλληλός του το χρησιμοποιεί για να εξοφλήσει τον οδοντίατρό του που έχει ραντεβού το βράδυ. Μέσα σε μία ημέρα, το χαρτονόμισμα άλλαξε 6 φορές χέρια.

Συνεπώς, μπορεί να γράφει 5 ευρώ, αλλά οι συναλλαγές που πραγματοποίησε αυτό το χαρτονόμισμα αξίζουν 30 ευρώ (5 ευρώ Χ 6 φορές). Πρόκειται για μια οικονομία που σφύζει από ζωντάνια. Αν είχε μείνει αποθηκευμένο σε κάποιο τραπεζικό λογαριασμό, η συμμετοχή του στην οικονομική δραστηριότητα θα ήταν φτωχή. Δεν θα πραγματοποιούσε καμία συναλλαγή.

Οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν κυρίαρχο έλεγχο της ποσότητας του χρήματος, αλλά πολύ μικρότερο στην ταχύτητα, επειδή εξαρτάται κυρίως από την ψυχολογία. Σε εποχές που κυριαρχεί η αβεβαιότητα, οι άνθρωποι προτιμούν να αποταμιεύουν παρά να ξοδεύουν. Προτιμούν να μη βγαίνουν έξω, να μένουν σπίτι και να βλέπουν τηλεόραση. Λιμνάζουν τα χρήματά τους στους τραπεζικούς λογαριασμούς ή στο στρώμα.

Δεν πρόκειται για θεωρητικό συμπέρασμα μόνο. Στην περίοδο της πανδημίας αυξήθηκαν οι καταθέσεις ακόμα και σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου δεν έφτασαν παρά ψιχάλες από τον χείμαρρο του φρεσκοτυπωμένου χρήματος. Δεν είναι η ποσότητα του χρήματος που δημιουργεί ευμάρεια, αλλά ο αριθμός των αγαθών και των υπηρεσιών που δημιουργούνται. Όταν αυτά μειώνονται, η οικονομική μηχανή μένει από καύσιμο.

Παρόλο λοιπόν που μια Κεντρική Τράπεζα μπορεί να διοχετεύσει άπλετη ρευστότητα στο σύστημα, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της στοχευμένης πιστωτικής επέκτασης και της μείωσης των επιτοκίων, ενθαρρύνοντας τη λήψη δανείων για να μειώσουν το κενό, μπορεί να μην υπάρξει επίπτωση στις τιμές. Στην αρχή.

Η στροφή

Όταν όμως περνάει η κρίση και επανέρχεται η αυτοπεποίθηση, οι άνθρωποι αρχίζουν να γυρίζουν στις παλιές καταναλωτικές συνήθειες. Κινείται το χρήμα με αυξημένη ταχύτητα, όμως με μία σημαντική διαφορά: αυτή τη φορά είναι περισσότερο. Όταν δημιουργούνται πολλά χρήματα που δεν κυκλοφορούν, δεν δημιουργείται πληθωρισμός. Όταν όμως τελικά αρχίσουν να ξοδεύονται, μπορεί να οδηγήσουν σε πληθωριστική έκρηξη.

Το πρόβλημα ξεκινάει όταν αρχίσουν να ανεβαίνουν οι τιμές, επειδή οι άνθρωποι βιάζονται να ξεφορτωθούν τα νομίσματά τους, προκειμένου να προλάβουν πριν απωλέσουν την αγοραστική τους δύναμη. Όταν φοβάσαι ότι τα μετρητά θα χάσουν την αγοραστική αξία τους, τότε ή τα στρέφεις προς την κατανάλωση ή τα επενδύεις αγοράζοντας κάποιο περιουσιακό στοιχείο. Όπως και να έχει, αρχίζει να κινείται το χρήμα. Ανεβάζει ταχύτητα.

Ο υπερπληθωρισμός εμφανίζεται όταν η οικονομική στασιμότητα παραμένει παρά τον πληθωρισμό, όπως για παράδειγμα η ανεργία και η συγκέντρωση των φορολογικών εσόδων. Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα η κυβέρνηση παράγει νέες νομισματικές μονάδες με επιταχυνόμενο ρυθμό. Τότε η αξία του νομίσματος καταρρέει πρώτα έναντι του χρυσού και άλλων περιουσιακών στοιχείων όπως τα ακίνητα και στη συνέχεια έναντι καθημερινής χρήσης αγαθών και εμπορευμάτων.

Η ιστορία μάς δείχνει ότι η διάβρωση των νομισματικών συστημάτων οδηγεί σε ηθική παρακμή, κοινωνική κατάρρευση. Στην κορύφωσή του, η εμπιστοσύνη στο νόμισμα και κατά αντανάκλαση στο πολιτικό σύστημα, θα έχει διαρραγεί, όπως μας έχουν δείξει οι περιπτώσεις της Αργεντινής και της Βενεζουέλας. Είναι σύνηθες να βλέπουμε τα ράφια των καταστημάτων να αδειάζουν εντελώς σε κοινωνίες που πάσχουν από τα τελευταία στάδια του υπερπληθωρισμού. Τελικά, η κοινωνία είτε θα εξελιχθεί σε μια οικονομία αντιπραγματισμού είτε θα υιοθετήσει ένα νέο μέσο ανταλλαγής.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Άνοιξαν οι εγγραφές για τα σεμινάρια της φθινοπωρινής σεζόν, που θα γίνονται κάθε Δευτέρα μέσω Internet. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars

Τα σεμινάρια απευθύνοντας σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

  

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v