Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η νέα βελτιωμένη έκδοση του Internet

Γιατί έχουμε γρήγορη επικοινωνία αλλά αργή μεταφορά χρημάτων. Τα «διόδια» που επιβάλλουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί και οι απαντήσεις από τον χώρο κρυπτονομισμάτων και blockchain.

Η νέα βελτιωμένη έκδοση του Internet

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το Internet μπορεί να έχει επιτύχει θεαματικά αποτελέσματα στην επικοινωνία και τη μετάδοση πληροφοριών, αλλά αποδεικνύεται προβληματικό στην αποστολή οικονομικών αξιών. Ενώ τα e-mails λαμβάνονται άμεσα, είτε ο παραλήπτης βρίσκεται δίπλα μας είτε στην άλλη άκρη του κόσμου, τα χρήματα, όταν στέλνονται εκτός χώρας, καθυστερούν. Ενώ τα μηνύματα, τα αρχεία, οι φωτογραφίες, μεταφέρονται σε δευτερόλεπτα, για τη μεταβίβαση οικονομικών αξιών πρέπει να περιμένεις υπομονετικά για μέρες.

Ο λόγος είναι πως το χρηματοπιστωτικό σύστημα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις υποδομές που είχαν επινοηθεί πριν το Διαδίκτυο. Και είναι περίεργο, επειδή εργαλεία όπως τα SWIFT και IBAN αποτελούν συστήματα ανταλλαγής μηνυμάτων. Δεν έχουν σχεδιαστεί για να χειρίζονται πραγματικά χρήματα. Σε μια εποχή που έχουμε παγκόσμιες, φτηνές, γρήγορες επικοινωνίες, θα έπρεπε να υπάρχει ένα εξίσου παγκόσμιο, φθηνό, γρήγορο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Ο μεγάλος αδελφός των τεχνολογικών κολοσσών

Ένα δεύτερο μεγάλο πρόβλημα με το Internet σήμερα είναι η πρόσβαση σε αυτό μέσω ελάχιστων γιγάντιων εταιρειών, όπως Google, Facebook, Amazon, Apple, Microsoft, Twitter, οι οποίες έχουν περιφράξει τα ψηφιακά σύνορά τους. Συμπεριφέρονται σαν μια απολυταρχική κυβέρνηση ενός μεγάλου, εύπορου κράτους.

Χρειαζόμαστε διαβατήριο για να εισέλθουμε εντός της επικράτειάς τους. Μόλις μπούμε, μας παρέχουν δωρεάν μετακινήσεις αλλά πληρώνουμε ένα κρυφό τίμημα. Σε αντάλλαγμα παρακολουθούν κάθε μας βήμα, συλλέγουν τις πληροφορίες μας και τις πουλάνε για να γεμίσουν τα ταμεία τους. Εμείς δεν λαμβάνουμε μερίδιο από τις εισπράξεις ή τα κέρδη, αλλά απολαμβάνουμε χωρίς χρέωση τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Αυτά τα «κράτη» δεν είναι πάντα ξεκάθαρο τι συλλέγουν. Επίσης δεν είναι φανερός ο σκοπός για τον οποίο χρησιμοποιούν τα δεδομένα μας. Το σκάνδαλο της εμπλοκής του Facebook στον επηρεασμό των Αμερικανών ψηφοφόρων στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ είναι από τα πιο χαρακτηριστικά.

Εκτός από το θέμα της αδιαφάνειας, αν έχεις κάποια επιχειρηματική ιδέα για κάποια ψηφιακή εφαρμογή, πριν την εμφανίσεις σε αυτές τις περιοχές, θα πρέπει να πάρεις άδεια από την «κυβέρνηση». Οι προγραμματιστές πρέπει να τηρούν συγκεκριμένες οδηγίες και να περάσουν από μια διαδικασία έγκρισης, ενώ οι κανόνες μπορούν να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση.

Όπως κάθε επιχείρηση που επιδιώκει το κέρδος, ο στόχος κάθε ιντερνετικής πλατφόρμας είναι να αντλεί όσο το δυνατόν περισσότερη αξία, από όσους το δυνατόν περισσότερους χρήστες. Συνεπώς έχουν το κίνητρο και τη δύναμη να εξαγοράσουν οτιδήποτε απειλήσει το μονοπώλιό τους, καταστέλλοντας την καινοτομία και τον ανταγωνισμό σε έναν εξαιρετικά δυναμικό κλάδο. Το αποτέλεσμα είναι να λαμβάνουμε προϊόντα και υπηρεσίες που δεν είναι τόσο καλά όσο θα έπρεπε. Αυτός φαίνεται να είναι ο λόγος που το Διαδίκτυο δεν επιτρέπει να μετακινούνται ελεύθερα τα χρήματα.

Μια νέα ευκαιρία

Αυτές οι δομικές ατέλειες αναδεικνύουν γιατί χρειαζόμαστε ένα καλύτερο Internet. Ένα Internet που να κυκλοφορούν εύκολα, γρήγορα και ελεύθερα οι οικονομικές αξίες, όπως γίνεται τώρα με τις πληροφορίες. Ένα Internet όπου ο καθένας θα μπορούσε να εκθέσει χωρίς εμπόδια την επιχειρηματική του ιδέα στο κοινό. Να κριθεί από την αγορά, όχι από κάποιους ελεγκτές με αδιαφανή κριτήρια. Να γίνει μετάβαση από το παγκόσμιο κομπιούτερ, στο κομπιούτερ όλου του κόσμου.

Είναι εφικτό κάτι τέτοιο; Από ό,τι φαίνεται, ναι. Εδώ και 5 χρόνια έχει ξεκινήσει μια ελπιδοφόρα πειραματική πλατφόρμα που δεν αντικαθιστά το Internet, το αναβαθμίζει. Αυτή του Ethereum. Σήμερα, έχοντας ωριμάσει, το Ethereum δείχνει έτοιμο να διαταράξει το υφιστάμενο Internet, για έναν απλό λόγο: είναι πολύ καλύτερο. Πρόκειται για μια εξελιγμένη μορφή επικοινωνίας, με απεριόριστες εφαρμογές.

Tο Ethereum είναι περισσότερο γνωστό ως το δεύτερο πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα μετά το bitcoin. Πώς τα κατάφερε να ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα; Βασικός λόγος είναι ο σκοπός για τον οποίο δημιουργήθηκε. Δεν αναπτύχθηκε για να αποτελέσει ένα ακόμα ψηφιακό νόμισμα, αλλά για τη δυνατότητα που προσφέρει να κατασκευάζονται ελεύθερα αποκεντρωμένες εφαρμογές στο δίκτυό του. Το Ethereum είναι ένα πρωτόκολλο για πρωτόκολλα, που στην προγραμματιστική του πλατφόρμα συμπεριλαμβάνει και το νόμισμα.

Η πλατφόρμα του Ethereum έχει τη δική της γλώσσα προγραμματισμού και επιτρέπει στους χρήστες να φτιάξουν εφαρμογές πάνω στο πρωτόκολλο, καθώς και να κάνει χρήση των «έξυπνων συμβολαίων» (smart contracts). Δηλαδή, αυτοματοποιημένες και προκαθορισμένες συμφωνίες που υλοποιούνται χωρίς ανθρώπινη επέμβαση.

Περισσότερη οικονομική ελευθερία

Σε αυτή τη νέα πλατφόρμα, οι χρήστες περιφέρονται ελεύθερα χωρίς να υποκύπτουν στις αυθαιρεσίες οποιασδήποτε κεντρικής αρχής. Διατηρούν τον έλεγχο των κεφαλαίων τους και των προσωπικών τους στοιχείων. Πρόκειται για ένα αποκεντρωμένο δίκτυο που μεταφέρει αξία, όπως χρήματα, περιουσιακά στοιχεία, κινητές αξίες, ιδιοκτησία, χωρίς να βασίζεται σε κανενός είδους τραπεζικό ίδρυμα. Οι αξίες κινούνται γρηγορότερα, φθηνότερα και παγκοσμίως, όπως και τα υπόλοιπα μηνύματα ή αρχεία.

Αυτό το δίκτυο δεν είναι μόνο καλό στη μεταφορά αξίας. Μπορεί επίσης να επεξεργαστεί όσα και ένας οποιοσδήποτε υπολογιστής, επιτρέποντας στους προγραμματιστές να προσθέτουν εφαρμογές. Η διαφορά από τις εφαρμογές που έχουμε συνηθίσει, είναι ότι πλέον η οικονομική αξία δεν αφορά μια μεταγενέστερη σκέψη. Είναι στον πυρήνα της λειτουργίας του.

Αν το bitcoin είναι ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ένα αναμφίβολα επαναστατικό μονοπάτι, το Ethereum είναι κάτι ευρύτερο. Μοιάζει περισσότερο με το Internet. Το γεγονός μάλιστα ότι είναι και open source, δηλαδή ανοιχτού κώδικα, σημαίνει πως μπορεί όποιος θέλει να δει τον κώδικά του. Έτσι δυσκολεύει τις εταιρείες να δημιουργήσουν μονοπώλια. Εάν στους χρήστες δεν αρέσουν οι κανόνες, έχουν πλέον την επιλογή να πάρουν τον ανοιχτό κώδικα και να εμφανίσουν πιο δίπλα ένα αντίγραφο της εφαρμογής.

Το Ethereum είναι το τελευταίο σύνορο της οικονομικής καινοτομίας. Μέχρι το επόμενο…

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια της φθινοπωρινής σεζόν θα γίνονται κάθε Δευτέρα μέσω Internet. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars

Τα σεμινάρια απευθύνονταις σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v